Akcija spasavanja dječaka iz bunara

Pripadnici španske službe za vanredne situacije i dalje pokušavaju da spasu dvogodišnjeg dječaka koji je u nedelju po podne upao u uzan i dubok bunar.

Svijet 17.01.2019 | 10:14
Akcija spasavanja dječaka iz bunara
Dječak, po imenu Hulen, viđen je kako upada u bunar dok je s porodicom šetao privatnim imanjem u Totalanu, kod Malage na jugu Španije, rekao je medijima njegov otac, prenosi Rojters.

Spasioci ne mogu da uđu u bunar jer je širok svega 25 centimetara, a vjeruje se da je dubok više od 100 metara.

Među krhotinama koje su spasioci izvukli iz bunara pronađena je kosa, a DNK analizom potvrđeno je da pripada dječaku. Do sada nisu registrovani znaci života.

Mještani su u srijedu organizovali bdenje u znak podrške dječakovoj porodici, a mnogi su nosili improvizovane plakate s porukama "Cela Španija je uz vas" i "Šaljemo vam svoju snagu".

Spasioci koriste kamere u pokušaju da lociraju mališana, ali kažu da je pristup veoma težak jer zemlja djelimično blokira bunar.

Šanska policija je saopštila da su zaposleni u jednoj švedskoj kompaniji, koja je prije više od sedam godina pomogla da se lociraju i spasu 33 čileanska rudara nakon što su 69 dana proveli ispod zemlje, stigli u utorak kako bi pomogli u operaciji spasavanja dječaka.

Razmatra se mogućnost prokopavanja alternativnih kanala do dna bunara, a zvaničnici su saopštili da rade na prokopavanju tunela u blizini bunara.

Bunar, koji je previše uzan da bi u njega mogla da uđe odrasla osoba, iskopan je prije mjesec dana, tokom radova na istraživanju vode, a nakon toga nije pokriven niti zaštićen, navode lokalni mediji.

Ranije je saopšteno da su vatrogasci uz pomoć robota-kamere u ponedeljak pronašli kesicu sa bombonama koju je dečak držao u ruci kada je nestao.

Kesica je nađena na dubini od 75 metara, a spasioci nisu mogli da opremu spuste niže.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar