Hibridni sat mjeri EKG

Redovno vežbate, vodite normalan život, trudite se da živite što zdravije u uslovima koje pružaju veliki gradovi, a onda tokom obične šetnje samo se sručite na zemlju. Posledice bi mogle biti fatalne… Dobro poznat scenario, zar ne?

Informacione tehnologije 16.01.2019 | 10:24
Hibridni sat mjeri EKG
Da vam se to ne bi desilo, Apple je potrošačima omogućio smart watch sa EKG praćenjem. Kompanija je najavila sat Series 4 - prvi koji će omogućavati prosečnoj osobi merenje EKG-a. Ali Withings je tu tehnologiju napravio pristupačnijom.

Iako je Appleov priozvod odobren od američke Uprave za hranu i lekove (FDA), ima funkciju koja može da pomogne u otkrivanju atrijalne fibrilacije (AFib) i da obavesti o nepravilnim srčanim ritmovima - potencijalno spasavajući živote, problem je cena.
Košta oko 350 evra, koristi se sa iPhone uređajem, pa ova tehnologija ostaje nepristupačna mnogim ljudima.

Međutim, Withingsov novi Move EKG hybrid watch izdvaja se time što tehnologiju čini sve pristupačnijom. Analogni sat, koji takođe može da meri elektrokardiograme, trenutno čeka odobrenje FDA i predstavljen je na CES-u 2019. godine.

Withings Move EKG je mali i lagan, s dizajnom koji će sigurno privući mnoge. Kućište je tanko i elegantno, pa se čovek ne oseća nelagodno dok ga nosi. Silikonska narukvica izgleda lepo i dobro naleže na ručni zglob, a može se zameniti narukvicom druge boje.
Kvalitetno izrađeno dugme nalazi se na desnoj strani sata. Unutrašnji deo kućišta je crno-bele boje, a na desnoj strani lica nalazi se mali indikator koji služi za razne funkcije, uključujući EKG.

Move EKG je vodootporan do 50 metara, a za njega ne postoji punjač. Koristi jednostavnu CR2430 bateriju koja traje do 18 meseci.

Elektrokardiogram (EKG) radi kroz tri elektrode na satu. Dva su smeštena u kućištu uređaja, dok se treća nalazi na okviru od nerđajućeg čelika. Potrebno je dodirnuti obe strane okvira da se počne sa snimanjem EKG-a a čitanje traje oko 20 sekundi.

Rezultati su zabeleženi u aplikaciji i pokazaće da li postoje znakovi AFib-a, piše Digitaltrends.

Posedovanje uređaja sa EKG-om, koji može očitati podatke u bilo kom trenutku smanjuje šanse da AFib bude postavljen kao dijagnoza. Zato aplikacija omogućava da podatke dobije i lekar.

EKG funkcija ne znači da sat ima monitor otkucaja srca. Često se mora koristiti EKG zbog prosečnog broj otkucaja srca tokom vremena.

Sat ne pruža informacije na displeju. I dalje ćete morati da izvadite telefon kada izmerite EKG da pogledate vrednosti.

Očekuje se da će se Withings Move EKG pojaviti u prodaji u aprilu, po ceni od oko 113 evra.



B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar