EK: Partizan propustio voz za TOP 8!

Monako zna kako se igra u Pioniru! Poraz crno-belih u okviru TOP 16 faze Evrokupa - 68:72.  Partizan od katastrofe do egala – Nidam i Monako slavili u Beogradu.  Košarkaši Partizana poraženi su u trećem kolu druge faze Evrokupa na domaćem parketu od strane Monaka rezultatom 72:68.  Partizan pokazao karakter, a Monako klasu! Crno-beli nisu uspeli da nastave niz dobrih rezultata pred svojim navijačima, ali su 21 poen "minusa" u finišu utakmice sveli na samo četiri.

Košarka 15.01.2019 | 21:00
EK: Partizan propustio voz za TOP 8!
Partizan je odigrao loš meč od samog početka pa sve do kraja i ni u jednom trenutku nije izgledao na onu ekipu koja je u prethodnoj rundi "razbila" Albu u Beogradu.

Monako nije odigrao preterano dobar duel ali je bio znatno bolji od protivnika i igrao koliko mu je bilo potrebno kako bi razlika konstantno rasla i već sredinom treće četvrtine došla do skoro 20 poena.

Na samom početku se videlo da se u "Pioniru" neće videti posebno kvalitetna košarka jer je bilo dosta promašaja i izgubljenih lopti, ali prvi su se iz tog sivila izvukli gosti. Sašo Filipovski je dobro spremio svoj tim koji nije popuštao ni u jednom trenutku i njihova prednost je samo rasla.

Crno-beli su se istakli u jednoj negativnoj stavci, a bilo ih je mnogo. Na poluvremenu u statistici je pisalo da Partizan za tri šutira 2/16.

U trećoj četvrtini mnogi su očekivali da se izabranici Andree Trinkijerija vrate u meč i da pokušaju da učine meč neizvesnijim, ali oni su taj kvartal izgubili. Monako je bio i na maksimalnih +21, ali je pred poslednjih deset minuta bilo 16 razlike za "kneževe".

Iz dvorane "Pionir" je dolazila energija sa tribina, poprilično značajna gledajući na rezultat, ali to nije pomagalo domaćinu.

Partizan je imao kakve-takve šanse da potencijalno zakomplikuje posao Monaku ali svaki put kada su imali šansu da naprave neku seriju ispadali su u odbarni ili promašivali šuteve u napadu, tako da nikakve neizvesnosti nije bilo, iako je sjajan posao pri kraju radio Aleksej Nikolić.

Poslednji "trzaj" Partizan je imao na minut i po do kraja kada su došli do -5 i imali tri napada, ali nijedan nisu uspeli da realizuju. Derek Nidam je zatim pogodio trojku preko ruke i "stavio tačku na i".

Najefikasniji kod pobednika bio je Džerod Džouns sa 16 poena. Pratili su ga Pol Lakomb sa 12, Erik Bakner sa 11 i Derik Nidam sa 10, koji je bio i "meč viner".

U domaćem sastavu Aleksej Nikolić je imao 16 poena, a Džok Lendejl 14 uz sedam skokova. Nikola Janković je imao 12, a Markus Pejdž osam poena.

Partizan je na kraju šutirao za tri 11/34, što i nije toliko loše s obzirom da je na poluvremenu njihov šut bio 2/16.

Crno-beli su porazom prekinuli seriju od tri uzastopne pobede i došlo do skora od 1-2 u drugoj fazi Evrokupa, dok su "kneževi" na 2-1 posle tri odigrana meča. U narednom kolu sastaju se upravo ove dve ekipe, 22. januara u Francuskoj.

Košarkaši Partizana udaljili su se od plasmana u Top 16 fazu Evrokupa, pošto su pred 6.500 navijača u dvorani "Aleksandar Nikolić" izgubili od Monaka, sigurno najbolje ekipe koju su ugostili ove sezone.

Gosti su više od 30 minuta igrali gotovo besprekornu odbranu, držali su crno-bele ispod 15 postignutih poena po četvrtini i u jednom trenutku imali čak "plus 21" - 33:54.

Partizan je u poslednjem kvartalu zaigrao na sve ili ništa, konačno su počeli da ulaze šutevi za tri poena, pre svih Alekseja Nikolića i Džoka Lendejla, ali bilo je ipak kasno za potpuni preokret.

Partizan (1-2) - Monako (2-1) 68:72 (13:21, 13:19, 12:14, 30:18)!

Da su izabranici Andree Trinkijerija odigrali savršenu završnicu, možda su i mogli da izvuku nešto više.

Bandža Si je u jednoj sekvenci povezao blokadu, trojku za 64:69 i ukradenu loptu, ali onda crno-beli nisu uspeli da naprave pretposlednji korak na putu potpunog povratka u život.

Ređali su ofanzivne skokove, ali isto tako i promašaje, da bi na kraju neodlučni Nikolić zakomplikovao akciju i završio je pogrešnim dodavanjem. Na drugoj strani je Derek Nidam, bivši plejmejker Mornara, pogodio trojku za "plus osam" (64:72) i to je minut pre kraja značilo da je priča za večeras završena. Monako je drugi put ove sezone slavio u Beogradu!

Isti timovi sastaće se opet sledeće srede, ali na francuskoj rivijeri. Pre toga će Partizan gostovati u još jednom primorskom gradu, ali u okviru ABA lige - u Zadru (subota, 17.00).

Pune tribine dvorane Pionir dočekale su Monako, ali Partizan nije uspeo da veže i četvrti pobedu u svim takmičenjima. Gostujući tim je pokazao da ima kvalitet, iskustvo i da može da igra u atmosferi Pionira pa je posle Crvene zvezde i Partizan morao da položi oružje pred košarkašima Saše Filipovskog u okviru trećeg kola Evrokupa - 68:72 . Krenulo je naopako, tako se i nastavilo, na kraju i završilo. Partizan je propustio priliku da napravi veliki korak ka četvrtfinalu, ali imaće crno-beli još šansi. 

Bila je šansa da se crno-beli vrate u poslednjih 10 minuta kada su na krilima Alekseja Nikolića i DžokaLendejla  spustili razliku ispod 10 poena razlike. Nidam je dao trojku, potom je Pejdž uzvratio, ali crno-beeli nisu imali snage za potpun  preokret. Usledio je još jedan koš Nidama i tu je bio kraj.

Od samog starta su Kneževi pokazali da imaju mirnoću u igri, da dobro kontrolišu ritam igre, dok se Partizan mučio pri šutu za tri poena i u prvih 20 minuta šutirao 2/16 za tri poena što je nedopustivo. Zato su gosti i otišli na odmor s 14 poena prednosti. Na kraju i uspeli da slave.

Partizan posle ovog meča ima skor 1-2 i u narednoj utakmici gostuje upravo Monaku.

Odmah na početku gostujući tim je pokazao koliko je brza i nezgodna ekipa pa je preko Robinsonastigao do lakih poena iz tranzicije,  ali i sa a distance, dok je Partizan meč otvorio sa tri promašene trojke. Nikola Janković  je dobro  otvorio meč ispod koša i držao rezultatski egal. Odlično se kretao kroz reket bez lopte i koristio prilike.

Crno-beli su imali problema u organizaciji napada kada na parket nije bilo Renfroa, a gosti su igrali dobro, pogodili šuteve spolja i došli do inicijalne prednosti od posle trojke Gladira 19:10. Dvojka Robinsona u poslednjoj sekundi  prve četvrtine samo je zaokružilo vrlo lošu otvarajuću četvrtinu crno-belih.

Monako je igrao odličnu odbranu na startu druge deonice, jako su teško crno-beli prolazili do koša, a šut za tri je u jednom momentu bio užasnih 1/10! Samo četiri poena zaostatka (17:21) u tom momentu je bilo odlično za Parizan u odnosu na pomenuti podatak.

Generalno se utisak iz prvih 20 minuta odnosi na ogroman broj promašenih šuteva za tri poena (2/16), na zrelu igru Pola Lakomba, generalno Monaka, koji je otišao na odmor s 14 poena prednosti (40:26). Uz kontrolu skoka.  Morao je Partizan nešto drastično da promeni kako bi u nastavku došao do preokreta. Jako, jako slaba igra je to bila u prvih 20 minuta.

Očekivala se reakcija crno-belih  u nastavku, posebno  u trećoj deonici…

Ipak, crno-beli su nastavili sa smušenom igrom, kao da im pauza nije nimalo pomogla da nešto promene. Ritam je bio isti kao i u prvom delu igre pa su gosti stigli i do 21 poena prednosti 33:54. Nekako je i nastavak igre bio poput duplikata prvog dela.

Moralo je da se dogodi čudo pa da Partizan dobije ovaj meč.  Delovalo je d da mogu crno-beli, ali ipak ne dešavaju se preokreti svaki dan.

PARTIZAN – MONAKO 68:72
/13:21, 13:19, 12:14, 30:18/

Dvorana: Aleksandar Nikolić;
Gledalaca: 6.500;
Sudije: Boris Rižik, Robert Viklicki, Amit Balak.

PARTIZAN: N. Janković 12, Pejdž 8, Si 6, Marinković – (0/6), Gegić -, Veličković -, Zagorac 7, Renfro – (0/9), S. Janković 5, Lendejl 14 (7sk), Gagić -, Nikolić 16 (5as).

MONAKO: L. Džons -, Beri -, Nidam 10, Lakomb 12 (6as), Gladir 6, Kikanović 9, Lubaki -, Dž. Džons 16 (11sk), Robinson 8, Bakner 11 (7sk), Žozef -.

REZULTATI 3. KOLA E GRUPE

Partizan - Monako 68:72

sreda

Ritas - Alba 18.00

TABELA: Monako 2-1, Ritas 1-1, Alba 1-1, Partizan 1-2.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar