Šta to Putin donosi u Srbiju?

Tokom radne posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biće potpisan čitav niz važnih sporazuma i memoranduma o razumevanju, kao i plan konsultacija Ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije za 2019/2020. godinu, koje će parafirati ministri Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

Srbija 15.01.2019 | 18:16
Šta to Putin donosi u Srbiju?
To saznaje Sputnjik, a među važnijim sporazumima je i onaj koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirne svrhe, a parafiraće ga generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović. Planirano je i da Popović potpiše memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru električne energije.

Važan dokument koji će biti potpisan je i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe, a parafiraće ga generalni direktor "Rosksmosa" Dmitrij Rogozin i ministar Nenad Popović.

Istovremeno biće potpisan i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2", između kompanija "Silovije mašini" i "Elektroprivrede Srbije", kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov i ministar ekonomije Srbije Goran Knežević potpisaće memorandum o međusobnom razumijevanju između dva ministarstva u vezi sa lokalizacijom industrijskih proizvoda na teritoriji Srbije uz učešće ruskih kompanija.

U oblasti infrastrukture generalni direktor "Ruskih željeznica" Oleg Belozjorov i zamenica predsjednika vlade i ministarka za infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović potpisaće memorandum između otvorenog akcionarskog društva "Ruske željeznice" i Republike Srbije o zajedničkoj realizaciji projekata tekućeg servisiranja objekata železničke infrastrukture na teritoriji Republike Srbije.

Ministri rada dviju zemalja Maksim Topilin i Zoran Đorđević potpisaće administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmjeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumijevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Važni sporazumi biće potpisani i sa kompanijom NIS, između ostalog, memorandum o strateškoj saradnji između Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP-a Rusije, memorandum o strateškoj saradnji zmeđu Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS, kao i sličan memorandum sa sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom.

(Sputnjik)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Holland

15.01.2019 18:06

Ovo je mogo sve i samnom potpisat gluposti pa hajd

ODGOVORITE
Name

Rodjo

15.01.2019 18:19

Koga rus brani i svabo hrani,na....o je!!

ODGOVORITE
Name

Dario

15.01.2019 19:38

Nece donijeti nista ko i do sad ko sa Putinom posla ima taj je propao i inace sa Rusima.

ODGOVORITE
Name

Donijet će ...

15.01.2019 21:41

Veliki i mali

ODGOVORITE
Name

Tina

16.01.2019 00:11

Vise bih se obradovala da sam u naslovu procitala da nam putin odvodi dvojicu,nego sto nam sve to donosi.

ODGOVORITE