Novak protiv ATP tura: Problem je novac!

Ko će na kraju pobediti? Melburn park ove godine izgleda neće biti samo poprište bitaka za pehar Australijan opena, već i mesto na kojem će se rešavati neke sudbonosne stvari za tenis.

Tenis 16.01.2019 | 22:15
Novak protiv ATP tura: Problem je novac!
Ili barem početi da se rešavaju.

Osim početka prvog Grend slema sezone koji će trajati do 27. januara, neizvesnosti da li je Endi Mari odigrao svoj poslednji meč u Australiji, pa i karijeri uopšte, treća "goruća" tema jesu odnosi na ATP turu.

Nekako ispod radara u srpskim medijima provlači se priča da nam predstojeći meseci donose promene o kojima glavnu reč vodi najbolji teniser sveta – Novak Đoković. 

Đoković, osim što u teniskom smislu predvodi karavan, nalazi se na čelu i u organizacionom smislu, kao predsednik Saveta igrača. Svetski mediji danima pišu da on insistira na smeni predsednika Asocijacije teniskih profesionalaca Krisa Kermoda zbog loše raspodele nagradnih fondova na turniru. 

Jedan od onih koji je navodno stao uz srpskog igrača jeste Kanađanin Vasek Pospišil i time je dobijena većina u Savetu (5:4), kojom bi bila predložena i potom realizovana smena. Međutim, Novak nije želeo da otkriva previše o onome što se dešava na sastancima. 

"Ne znam odakle vam ta informacija, 5:4? Te informacije su izuzetno poverljive, tako da ne mogu da govorim o onom što se govori iza zatvorenih vrata", rekao je na prvoj konferenciji za medije u Melburnu.

"Kao što sam rekao, nikakva odluka o predsedniku nije doneta. On je još predsednik. I ostaće predsednik do isteka mandata. Da li će mu mandat biti obnovljen ili ne, to će se odlučiti uskoro". 

Pre 12 meseci, dok su ga mučili problemi sa povredom lakta i sve izvesnija operacija kojoj je podvrgnut posle ispadanja u četvrtom kolu, Đoković se našao u centru pažnje zbog istog problema – engleski tabloidi objavili su informaciju da je "pohlepan" i da želi povećanje nagradnih fondova na turnirima, što nije bilo baš najtačnije. 

Nešto slično se dešava i ovoga puta, vrtlog priče okreće se oko činjenice da su organizatori turnira povećali novčane nagrade za 14% u odnosu na prošlogodišnje izdanje, kao i oko Kermoda, o kojem drugi igrači imaju mnogo pozitivnije mišljenje. 

"Promena Krisa Kermoda bila bi najveća greška. Tenis nikada nije bio u boljoj poziciji", rekao je Grigor Dimitrov, čije mišljenje dele Stan Vavrinka i Nik Kirjos. 

"Lično, volim Kermoda", istakao je Australijanac i nastavio: "Mislim da su promene koje je napravio sa ATP šampionatom i sličnim stvarima dobre – tenis ide u dobrom pravcu. Trudi se da radi dobre stvari i lično mislim da je dobro rešenje".

Iz Melburna stižu oprečne informacije, jedna od njih je da je u prethodnih nekoliko dana Đoković izgubio većinu u Savetu, a oštre kritike stigle su od jednog od najvećih rivala – Rafaela Nadala. 

"Nisam više u Savetu igrača, nisam upoznat sa situacijom, niti su me obavestili o dešavanjima. Neću ići ni kod koga. Oni koji su u Savetu treba da dođu do mene i pitaju me za mišljenje. To više nije moj posao", rekao je Nadal. 

Sve će biti mnogo jasnije sledećeg meseca kada će biti glasanje za predsednika ATP. 

"Ako baš hoćete da znate, verujem u dugoročne projekte. Zato smatram da česte promene nisu dobre, jer ne može projekat da se razvije ako se konstantno nešto menja. Verujem da bi bilo dobro za tenis ako ostane predsednik", dodao je Španac. 

U međuvremenu, Srbin je objasnio da, kao i prošle godine, akcenat nije stavljen na novac, već na njegovu raspodelu. Kako kaže, poenta je da slabije rangirani igrači ne zarađuju dovoljno i da, kada se govori o novcu u tenisu, uvek se stvara pogrešna slika jer se priča samo o nagradama za vrhunske tenisere.

"Naravno da smo zadovoljni sa onim što se dešava sa Grend slemovima, naročito na Australijan openu, ali ne samo zbog nagradnih fondova, već zbog uslova, svih poboljšanja koje smo mogli da vidimo i osetimo. Svaka čast direktoru turnira i svima koji ovde rade. Ali, ljudi pričaju (samo) o Grend slemovima, što traje već neko vreme. Na 'sreću', ima nekih ljudi, možda i nekih medija, koji, eto, nalete na informaciju da ja, kao član Saveta, kao i neki vrhunski igrači, tražimo više novca za sebe, što uopšte nije tačno. Moram da to pojasnim, jer se mi zalažemo za bolju distribuciju, pravednu raspodelu novca. Zalažemo se da se više novca daje za učesnike uvodnih rundi takmičenja, za one koji stignu do poslednjih kola kvalifikacija. Mi želimo da se otvore nova radna mesta i poveća broj igrača koji mogu da žive od ovog sporta. Jedna od stvari sa našeg sastanka (Saveta igrača) koju sam baš zapamtio i koja mi odjekuje u glavi i dalje je da mnogi misle, čak i sami igrači, da jedino stotinak tenisera može da živi od ovog sporta. To ATP, a i mi kao igrači, koji činimo Savet, moramo i pokušavamo da promenimo. Pokušavamo da povećamo broj tenisera koji mogu da putuju po svetu, ali ne samo da im budu plaćeni troškovi, već da mogu da imaju ceo stručni štab, a i da mogu da pristojno žive od sporta kojim se bave. Znam da se mnogo pažnje u medijima posvećuje vrhunskim igračima, koliko oni zarađuju od Grend slemova – velika je to suma, apsolutno. Prošle godine je US open saopštio da će to biti još više, kada je reč o pobednicima. Ali, mislim da je veoma važno da se fokusiramo na učesnike uvodnih rundi, da nekako proširimo to polje (finansijske podrške)", pojasnio je Đoković. 

Za kraj, situaciju dodatno komplikuje i stanje oko ekipnih takmičenja, koja je mnogo drugačija nego prethodnih godina. Zahvaljujući investicionoj grupi "Kosmos" čiji je osnivač i predsednik fudbaler Barselone Đerar Pike reformisan je Dejvis kup, a "beli sport" je dobio još nekoliko zanimljivih turnira. 

Najpoznatiji i najveći je svakako Lejver kup čiji je jedan od organizatora Rodžer Federer, dok će od 2019. u programu biti i ATP kup. Novak će igrati na ATP kupu, postoji mogućnost da se pridruži Federeru i Nadalu u borbi "Evrope" i "Sveta", ali verovatno neće nastupiti u Dejvis kupu.

Švajcarac ističe da će, kada je već toliko zgusnut raspored, morati da se pronađe rešenje koje će odgovarati svima. 

"Šta god se desilo – desilo se. Svakako želim da razgovaram sa Novakom o čitavoj situaciji. Definitivno hoću da popričam i sa Rafom sada kada se vratio na tur. Ovde smo, igramo istog dana i voleo bih da se sretnemo, kako bih čuo i njegovo mišljenje. Lepo je videti da mu je stalo, bez obzira da li je njegov stav pozitivan ili negativan. Mislim da je uvek dobro da su vrhunski igrači zainteresovani za ovakva pitanja. Bio sam u Savetu sa njim, odlično funkcionišem sa Rafom, kao i sa Novakom. Samo želim da vidimo kako možemo da pokrenemo naš sport u pravom smeru. Sada je vreme odlučivanja i mislim da je važno da Rafa, Novak i ja sednemo zajedno", kazao je Federer. 

Ono što je činjenica jeste da je pred ljudima koji vode muški tenis, ali i pred samim igračima, period koji će verovatno doneti nesuglasice, previranja i borbu za sopstvene interese. Mandat Novaka Đokovića na čelu Saveta igrača od prvog dana je na ispitu zbog brojnih afera i napada novinara. 

Cilj borbe je jasan, a to je bolja raspodela novčanih nagrada kojom bi korist imali slabije rangirani teniseri – u mesecima koji dolaze biće jasno ko će iz iste izaći zadovoljniji.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar