Новак против АТП тура: Проблем је новац!

Ко ће на крају победити? Мелбурн парк ове године изгледа неће бити само поприште битака за пехар Аустралијан опена, већ и место на којем ће се решавати неке судбоносне ствари за тенис.

Тенис 16.01.2019 | 22:15
Новак против АТП тура: Проблем је новац!
Или барем почети да се решавају.

Осим почетка првог Гренд слема сезоне који ће трајати до 27. јануара, неизвесности да ли је Енди Мари одиграо свој последњи меч у Аустралији, па и каријери уопште, трећа "горућа" тема јесу односи на АТП туру.

Некако испод радара у српским медијима провлачи се прича да нам предстојећи месеци доносе промене о којима главну реч води најбољи тенисер света – Новак Ђоковић. 

Ђоковић, осим што у тениском смислу предводи караван, налази се на челу и у организационом смислу, као председник Савета играча. Светски медији данима пишу да он инсистира на смени председника Асоцијације тениских професионалаца Криса Кермода због лоше расподеле наградних фондова на турниру. 

Један од оних који је наводно стао уз српског играча јесте Канађанин Васек Поспишил и тиме је добијена већина у Савету (5:4), којом би била предложена и потом реализована смена. Међутим, Новак није желео да открива превише о ономе што се дешава на састанцима. 

"Не знам одакле вам та информација, 5:4? Те информације су изузетно поверљиве, тако да не могу да говорим о оном што се говори иза затворених врата", рекао је на првој конференцији за медије у Мелбурну.

"Као што сам рекао, никаква одлука о председнику није донета. Он је још председник. И остаће председник до истека мандата. Да ли ће му мандат бити обновљен или не, то ће се одлучити ускоро". 

Пре 12 месеци, док су га мучили проблеми са повредом лакта и све извеснија операција којој је подвргнут после испадања у четвртом колу, Ђоковић се нашао у центру пажње због истог проблема – енглески таблоиди објавили су информацију да је "похлепан" и да жели повећање наградних фондова на турнирима, што није било баш најтачније. 

Нешто слично се дешава и овога пута, вртлог приче окреће се око чињенице да су организатори турнира повећали новчане награде за 14% у односу на прошлогодишње издање, као и око Кермода, о којем други играчи имају много позитивније мишљење. 

"Промена Криса Кермода била би највећа грешка. Тенис никада није био у бољој позицији", рекао је Григор Димитров, чије мишљење деле Стан Вавринка и Ник Кирјос. 

"Лично, волим Кермода", истакао је Аустралијанац и наставио: "Мислим да су промене које је направио са АТП шампионатом и сличним стварима добре – тенис иде у добром правцу. Труди се да ради добре ствари и лично мислим да је добро решење".

Из Мелбурна стижу опречне информације, једна од њих је да је у претходних неколико дана Ђоковић изгубио већину у Савету, а оштре критике стигле су од једног од највећих ривала – Рафаела Надала. 

"Нисам више у Савету играча, нисам упознат са ситуацијом, нити су ме обавестили о дешавањима. Нећу ићи ни код кога. Они који су у Савету треба да дођу до мене и питају ме за мишљење. То више није мој посао", рекао је Надал. 

Све ће бити много јасније следећег месеца када ће бити гласање за председника АТП. 

"Ако баш хоћете да знате, верујем у дугорочне пројекте. Зато сматрам да честе промене нису добре, јер не може пројекат да се развије ако се константно нешто мења. Верујем да би било добро за тенис ако остане председник", додао је Шпанац. 

У међувремену, Србин је објаснио да, као и прошле године, акценат није стављен на новац, већ на његову расподелу. Како каже, поента је да слабије рангирани играчи не зарађују довољно и да, када се говори о новцу у тенису, увек се ствара погрешна слика јер се прича само о наградама за врхунске тенисере.

"Наравно да смо задовољни са оним што се дешава са Гренд слемовима, нарочито на Аустралијан опену, али не само због наградних фондова, већ због услова, свих побољшања које смо могли да видимо и осетимо. Свака част директору турнира и свима који овде раде. Али, људи причају (само) о Гренд слемовима, што траје већ неко време. На 'срећу', има неких људи, можда и неких медија, који, ето, налете на информацију да ја, као члан Савета, као и неки врхунски играчи, тражимо више новца за себе, што уопште није тачно. Морам да то појасним, јер се ми залажемо за бољу дистрибуцију, праведну расподелу новца. Залажемо се да се више новца даје за учеснике уводних рунди такмичења, за оне који стигну до последњих кола квалификација. Ми желимо да се отворе нова радна места и повећа број играча који могу да живе од овог спорта. Једна од ствари са нашег састанка (Савета играча) коју сам баш запамтио и која ми одјекује у глави и даље је да многи мисле, чак и сами играчи, да једино стотинак тенисера може да живи од овог спорта. То АТП, а и ми као играчи, који чинимо Савет, морамо и покушавамо да променимо. Покушавамо да повећамо број тенисера који могу да путују по свету, али не само да им буду плаћени трошкови, већ да могу да имају цео стручни штаб, а и да могу да пристојно живе од спорта којим се баве. Знам да се много пажње у медијима посвећује врхунским играчима, колико они зарађују од Гренд слемова – велика је то сума, апсолутно. Прошле године је УС опен саопштио да ће то бити још више, када је реч о победницима. Али, мислим да је веома важно да се фокусирамо на учеснике уводних рунди, да некако проширимо то поље (финансијске подршке)", појаснио је Ђоковић. 

За крај, ситуацију додатно компликује и стање око екипних такмичења, која је много другачија него претходних година. Захваљујући инвестиционој групи "Космос" чији је оснивач и председник фудбалер Барселоне Ђерар Пике реформисан је Дејвис куп, а "бели спорт" је добио још неколико занимљивих турнира. 

Најпознатији и највећи је свакако Лејвер куп чији је један од организатора Роџер Федерер, док ће од 2019. у програму бити и АТП куп. Новак ће играти на АТП купу, постоји могућност да се придружи Федереру и Надалу у борби "Европе" и "Света", али вероватно неће наступити у Дејвис купу.

Швајцарац истиче да ће, када је већ толико згуснут распоред, морати да се пронађе решење које ће одговарати свима. 

"Шта год се десило – десило се. Свакако желим да разговарам са Новаком о читавој ситуацији. Дефинитивно хоћу да попричам и са Рафом сада када се вратио на тур. Овде смо, играмо истог дана и волео бих да се сретнемо, како бих чуо и његово мишљење. Лепо је видети да му је стало, без обзира да ли је његов став позитиван или негативан. Мислим да је увек добро да су врхунски играчи заинтересовани за оваква питања. Био сам у Савету са њим, одлично функционишем са Рафом, као и са Новаком. Само желим да видимо како можемо да покренемо наш спорт у правом смеру. Сада је време одлучивања и мислим да је важно да Рафа, Новак и ја седнемо заједно", казао је Федерер. 

Оно што је чињеница јесте да је пред људима који воде мушки тенис, али и пред самим играчима, период који ће вероватно донети несугласице, превирања и борбу за сопствене интересе. Мандат Новака Ђоковића на челу Савета играча од првог дана је на испиту због бројних афера и напада новинара. 

Циљ борбе је јасан, а то је боља расподела новчаних награда којом би корист имали слабије рангирани тенисери – у месецима који долазе биће јасно ко ће из исте изаћи задовољнији.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар