Uoči Australijan Opena - ovolike su premije!

Sitno brojimo do prvog ovogodišnjeg grend slema na teniskom turu, ali to je sve što je "sitno" u vezi sa Australijan Openom. Saznajte sve o premijama!

Tenis 13.01.2019 | 21:30
Uoči Australijan Opena - ovolike su premije!
Organizatori Australijan Opena već su najavili rekordni novčani fond od 62,5 miliona australijskih dolara (38,3 miliona evra), uvećan za 14 odsto u odnosu na 2018, a više nego udvostručen u odnosu na samo pre šest godina (30 miliona).

Mada novčane premije rastu iz godine u godinu, a organizatori turnira obaraju sopstvene rekorde.

Australijanci su, mereno evrima, za ovojanuarsko izdanje svog turnira izdvojili više nego Britanci za Vimbldon prošle godine (37,6 miliona evra), nešto manje od Francuza (39,2 miliona evra), dok za Amerikancima zaostaju oko 6 miliona evra.

Donekle neznatne razlike u milionskim iznosima, imaju jednu zajedničku karakteristiku - neprekidni trend rasta.

Pravda za sve učesnike turnira

Konstantan rast ukupnog fonda na grend slem turnirima odražava se i na permanentni rast novčanih premija za igrače. Procentualno, u poslednjih pet, šest godina tu promenu najviše osećaju kvalifikanti i oni koji takmičenje završavaju u ranoj fazi turnira, kao i igrači u dublovima. Tako će, recimo, gubitnik u prvom kolu singla zaraditi ove godine u Australiji 75.000 tamošnjih dolara, ili 30 odsto više nego prošle godine, dok će poraženi u prvom kolu kvalifikacija dobiti 15.000, odnosno dvostruko više nego 2018.

Istovremeno, što su igrači bliži završnici turnira, procentualni rast njihovih novčanih nagrada u odnosu na prethodnu godinu je niži. 

Pobednicima prvog ovogodišnjeg grend slem turnira u obe konkurencije pripašće tek vrlo skromnih 2,4 odsto više u odnosu na 2018. godinu. Doduše ta "skromna" pobednička premija iznosi 4,1 miliona australijskih dolara(2,51 miliona evra). I već je više nego udvostručena u odnosu na 2009. godinu i učetvorostručena u odnosu na 2002.

Odvajanjem većih iznosa za igrače koji ispadnu sa turnira u ranoj fazi, kao da se zadovoljava neka teniska pravda. Ući u 128 najboljih na svetu ipak ima svoju cenu. Za one koji trijumfuju, nikada nije bilo sporno da će uvećati svoj konto. Ako se pogleda rast šampionskih čekova od početka tzv. Open ere (1968), još je očiglednije da su njihove premije na grend slem turnirima, od početka ovog veka, vrtoglavo rasle.

Nagli skok premija u 21. veku

Iako je reč o rekordnoj sumi koju će pobednici poneti krajem januara ove godine iz zemlje kengura, ona je tek nešto viša od sume koju su dobili pobednici pariskog grend slema prošle godine (2,2 miliona evra), ali ipak manja u odnosu na premije pobednika US Opena 2018 - 3,34 miliona evra (3,8 miliona dolara) ili Vimbldona 2018 - 2,49 miliona evra (2,25 miliona funti), koje će ove godine sigurno dodatno uvećati svoje glavne U toj trci za novčanim rekordima, sponzori četiri najveća teniska godišnja turnira, ma koliko da se prate, u poslednih pedesetak godina nisu uvećavali svoje fondove istim tempom.

Australijski i američki grend slem postali su znatno izdašniji u apsolutnim iznosima u poslednjih petnaestak godina u odnosu na preostala dva evropska, čije se premije kreću gotovo paralelnim ali ujednačenim ritmom u poslednjih pola veka (dok su premije u Parizu računate u francuskim francima, nagli skok od osamdesetih do prve godine ovog veka je zapravo bio samo posledica promenljive vrednosti valute).

Izvor: DataMediaMarket/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar