Zvezda bez Lazića, Cirbesa i Berona u Laktašima!

Šansa za Dobrića, Nenadića i Ristića! Crveno-beli pred ozbiljnim izazovom. . .

Košarka 12.01.2019 | 16:15
Zvezda bez Lazića, Cirbesa i Berona u Laktašima!
Strahoviti ritam klupske sezone na Starom kontinentu počeo je da uzima maha i u redovima Crvene zvezde. Uoči gostovanja Igokei u Laktašima (TV Arenasport, 17.00), Milan Tomić se suočio sa najozbiljnijim kadrovskim problemima.

U ovom trenutku Crvena zvezda bi na megdan Igosima mogla da izađe bez čak četvorice startera, mada treba očekivati povratak Mohameda Fajea, koji je kao i Aleksa Radanov duže vreme van stroja zbog povrede skočnog zgloba. Milan Tomić u Laktašima sigurno neće moći da računa na kapitena Branka Lazića zbog rupture mišića, izvesno ni na Majka Cirbesa koji je povredio leđa, kao i Bilija Berona zbog nezgodnog udarca u koleno, pa ga čeka kraća pauza. Svi su povrede zadobili tokom nedavnog gostovanja Unikahi u Malagi. 

“Utakmica u Laktašima, novo gostovanje  za nas nakon Novog Mesta i Malage. Još jedna teška utakmica, imamo problem, neću moći da računam na Lazića, Cirbesa, Bili Beron je dobio udarac u koleno i takođe je rovit. Imamo problema, ali i obavezu da odigramo dobro, skoncentrisano, bez praznog hoda. Igokea je promenila trenera, doveli su i novog igrača, menjaju u hodu, i sigurno će reagovati nakon poraza u Podgorici. Ponavljam, moramo čvrsto i dobro da odigramo u odbrani ovaj meč”, ističe Tomić.

S obzirom na stanje koje nije nimalo naivno, svojih pet minuta za dokazivanje dobiće mladi Zvezdin triling Ognjen Dobrić - Nemanja Nenadić - Dušan Ristić. Dobrićev slučaj je ove sezone već izazvao spekulacije u javnosti i podeljena mišljenja o razlozima zbog kojih ima ograničenu minutažu. Derbi u Republici Srpskoj biće njegova velika šansa za proboj. Imaće, doduše, veliki zadatak da potpuno nadoknadi Lazićev učinak u odbrani i porciju Beronovih šuteva. Momak iz Knina je takođe imao svoje probleme sa virusom, zbog kojeg je morao da odmara, ali je od povratka na parket ipak zaslužio svoje minute. Bio je jedan od najboljih u pobedi nad Krkom, dok je u Malagi bio praktično jedina prava podrška Stratosu Perperogluu u napadu. Treće uzastopno gostovanje u nimalo prijatnom nizu utakmica moglo bi da mu posluži da probije određene psihičke barijere i napravi sledeći važan korak u karijeri. Ili, da bar krene u tom smeru... 

Slična priča je i sa Nenadićem. Verovatno i najbolji igrač FMP u prošlosezonskom izdanju Superlige nije se naigrao košarke ove sezone, mada je znao da iskoristi dane kada je Filip Čovićbio izvan tima da na pravi način odmeni Džoa Reglanda. Sada bi njegova uloga mogla da bude više okrenuta ka odrađivanju bekovskih zadataka, jer je Zvezda tu najslabija sada, mada ne bi bilo iznenađenje ni ako Regland preuzme Beronove zadatke, a Nenadić i Čović odrade organizacioni deo posla. Naravno, uz određenu Reglandovu pomoć, ako bude potrebe. 

Od povratka u Crvenu zvezdu Dušan Ristić se i dalje adaptira na košarkaške prilike u Evropi i prikuplja vredno iskustvo kroz rad sa Cirbesom i Odžoom. Uskače na teren po potrebi, dobio je veću minutažu kada se Cirbes povredio, ali se u Malagi videlo da mu kontinuitet nedostaje kako bi pružao ono što zna. Na momente je znao i da se izgubi, što mu ne treba zameriti upravo zbog pomenutog nedostatka utakmica u nogama, ali je znao i da pokaže kvalitet kojim ga je opremilo školovanje u Arizoni. 

Zato je utakmica u Laktašima savršena prilika za momke bez dovoljno minuta da pokažu da vrede i da im je potrebno samo malo više prostora da bi zablistali. Igokea spremno čeka utakmicu sa Zvezdom, spremna da uradi ono što niko dosad nije u regionalnom takmičenju. Doduše, Igokea vuče repove lošeg rada iz prvog dela sezone, u meč ulazi sa novim trenerom Draganom Nikolićem, ali i ozbiljnim kadrovskim promenama u odnosu na prvi okršaj istih rivala. Igokea još uigrava redove sa Latavijusom Vilijamsom, Danilom Anđušićem, Oliverom Lafajetom, a poslednja izmena zapravo je svojevrstan trejd sa Manresom, gde je otišao prvi igrač ekipe Tomislav Zubčić, a umesto njega stigao Marko Luković. Takođe, pitanje je da li će šansu dobiti i najnovije pojačanje Grant Džeret. 

“Kada Zvezda igra prosečno sve ekipe dobija sa 20 poena razlike, kada malo oduzmu gas dobiju sa deset razlike. Ovu nedelju smo probali da dobro treniramo, desile su se određene izmene u ekipi. Treba vremena da se svi uklope, Luković je uradio jedan trening. Videćemo šta nosi meč protiv Zvezde. Luković je prilagodljiviji s obzirom da bolje poznaje ligu. Skor Zvezde dovoljno govori o njima, stručni štab odlično radi. Obavešteni smo da imaju određenih problema sa povredama, što me ne raduje. Mi se spremamo kao da oni dolaze u punom sastavu, ali moramo znati da pojedincima koji imaju manju minutažu ovaj meč će biti velika prilika da se dokažu. Mi gledamo ipak naše dvorište, izmenili smo tim u poslednjoj nedelji. Pokušaćemo da odigramo što bolji meč, da pokažemo čvrstinu i videćemo za šta će to biti dovoljno”, rekao je Nikolić.

Igokea ima mnogo toga na umu. Pobeda je i te kako potrebna jer se nalazi na samo poraz od zone ispadanja, iako je tim kreiran za najviše domete. Crvena zvezda ima dobru zalihu u odnosu na drugoplasiranu Cedevitu i eventualni poraz ne bi mnogo naškodio timu. Ali, crveno-beli žele da nastave pobedničku seriju i tako ubrizgaju dodatnu energiju pred važno, ujedno i poslednje uzastopno gostovanje, Valensiji u Evrokupu naredne srede. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kk CZ

12.01.2019 15:25

Zgazi ih sve! Kidaj familijo.......!

ODGOVORITE