SP: Srbija sad izaziva svjetskog šampiona!

Rukometna reprezentacija Srbije u drugom kolu Svetskog prvenstva u Berlinu igra protiv branioca svetske titule Francuske od 20. 30.  Danas na Svetskom prvenstvu: Najteži ispit u rukometu! Reprezentaciju Srbije u Berlinu očekuje ultimativni test u muškom rukometu - Francuska! Hoće li nam nešto pomoći izostanak Karabatića? Očigledno izostanak Nišlije stvara veliki problem Francuzima! Evo i ostalih mečeva sa prvenstva koje se paralelno održava i u Danskoj.  

Ostali sportovi 12.01.2019 | 15:00
SP: Srbija sad izaziva svjetskog šampiona!
U premijernoj rundi podmlađeni tim selektora Nenada Peruničića igrao je nerešeno s Rusijom 30:30 (16:16).

S druge strane, aktuelni svetski šampion se namučio protiv Brazila, ali je slavio 24:22.

Dve selekcije poslednji međusobni susret imale su u januaru kada je Francuska bila ubedljiva sa 39:30 na Evropskom prvenstvu. 

"Trikolori" su dobili poslednjih sedam duela sa "Orlovima", a poslednju pobedu Srbija je zabeležila pre 19 godina na Olimpijskim igrama u Sidneju 26:21. 

Francuze je do trijumfa nad Brazilom predvodio Gigu sa šest golova, dok su po pet postigli Mem i Ngesan. 

"Trikolori" su oslabljeni neigranjem svoje najveće zvezde Nikole Karabatića koji će se upravo na dan meča protiv Srbije priključiti timu, ali će biti spreman da igra tek u drugoj fazi turnira.

Veče posle burnog remija sa dvostrukim, naši rukometaši sastaju se sa šestostrukim i aktuelnim šampionima sveta!

Drugog dana 26. svetskog prvenstva u Nemačkoj i Danskoj reprezentacija Srbije igraće od 20.30 uz direktan prenos na RTS protiv nacionalnog tima Francuske, koji je osvojio četiri od poslednjih pet rukometnih Mundijala.

Francuzi su u Berlin, u kom će biti odigrane sve utakmice u Grupi A, došli kao favoriti za odbranu vezanih šampionskih titula iz 2017, kada su bili domaćini i 2015, kada je turnir organizovao Katar.

Utakmice "orlova" na Svetskom prvenstvu prenosiće RTS, dok ostale susrete možete pratiti u direktnim prenosima na TV Arenasport.

Momci selektora Didijea Dinara poslednji put nisu bili prvaci sveta u Španiji 2013, ali zato jesu osvojili vezane titule u Švedskoj 2011. i Hrvatskoj 2009. godine.

U isto vreme, "orlovi" su na ta tri turnira završavali kao deseti, deseti i osmi, dok naše reprezentacije nije bilo na prethodna dva šampionata u Kataru i Francuskoj.

"Petlove" smo od raspada SFRJ pobedili jednom, na Evropskom prvenstvu 1999. u Italiji kada je bilo 28:22, nakon čega su Francuzi vezali sedam pobeda zaključno prošlogodišnjom sa EP u Hrvatskoj rezultatom 30:39.

U petak uveče na startu takmičenja u grupi u kojoj su još domaćin i trostruki prvak sveta, Nemačka, Brazil, kao i kombinovani tim Južne i Severne Koreje, sastav selektora Nenada Peruničića igrao je hrabro i srčano, ali na kraju ostao bez pobede nad Rusima - 30:30 (16:16). 

Nakon toga, Dinarov sastav uz mnogo muke pobedio je žilave Brazil rezultatom 24:22 (16:13).

Osam postignutih golova za 30 minuta igre u drugom poluvremenu protiv Brazilaca govore u prilog tome da Francuzi nisu tempirali formu za start, već za drugu fazu turnira u koju će se plasirati po tri najbolja tima iz svake od četiri grupa u nemačkim gradovima, Berlinu i Minhenu, odnosno danskim, Herningu i Kopenhagenu.

Naša, Grupa A, "ukrstiće" sa Grupom B u kojoj se u Minhenu takmiče Španija, Makedonija, Hrvatska, Island, Japan i Bahrein. 

"Susret" će se odigrati u Kelnu, u dvorani od 19.250 mesta, a videćemo da li će Peruničićevi momci izboriti put u taj grad u zaista oštroj konkurenciji u prestonici Nemačke.

Na startu takmičenja u Grupi B pobede su ostvarili timovi Makedonije, Hrvatske i Španije, a 2. kolo je na programu u nedelju kada će igrati Makedonija - Bahrein (14.00), Hrvatska - Japan (16.30) i Španija - Island (19.00).

Kako smo se nadali, dobro smo prošli. Rukometašima Srbije ne daju se velike šanse da nešto više urade na Svetskom prvenstvu, ali je početak bilo obećavajući, ohrabrujući. Remi sa Rusijom nije loš rezultat, ali ostaje žal za Kukićevim promašajem u poslednjem napadu. Četa Nenada Peruničića mogla je da stigne ne samo do trijumfa na premijeri nego verovatno i da obezbedi plasman u Top 12. Ali, borbenost i želja bili su na vrhunskom nivou.

Orlove sada očekuje sila, stena zvana Francuska. Dvostruki uzastopni šampion sveta, reprezentacija koja dominira u ovom milenijumu, apsolutni je favorit. Verovatno ni najveći optimisti ne mogu da se nadaju pobedi protiv Francuza, ali nada poslednja umire. Trikolori su se mučili na startu šampionata protiv odličnog Brazila. Da ne beše u finišu dve sjajne odbrane Vensana Žerara možda bismo pričali o senzaciji u Berlinu. Očigledno je izostanak Nikole Karabatića veliki hendikep. Rođeni Nišlija je više od deceniju i po pokretačka snaga šampiona planete. Škripalo je u napadu. Na kraju su na iskustvo dobijene Karioke.

Ono što brine našeg kormilara je povreda jednog od naših najboljih rukometaša Nemanje Zelenovića. On je u finišu dobio udarac od Dibirova i nije mogao da nastavi meč. Videćemo da li će Peruničić da riziuje sa levorukim bekom nemačog Gepingena.

Svestan je Perunićić uloge autsajdera u duelu sa Galskim petlovima.

"Pokušaćemo da igramo sa Francuzima, kao da nisu oni. Biće teško, radi se selekciji koja je dobro pripremljena i rotacija im je ogromna. To su igrači koji igraju u najvećim klubovima. Moramo da izvučemo najbolje iz svake utakmice, a koliko će to biti na kraju, to ne znam. Moraćemo da vodimo računa oko rotacija. Ne znamo još situaciju sa Zelenovićem. Plašim se jer je osetio jak bol", rekao je Terminator posle meča sa Rusijom na premijeri Svetskog prvenstva.

Napad Srbije je odlično funkcionisao u meču sa Rusijom. Čak 30 golova je daleko više od očekivanog, ali sada je pravi izazov za Orlove jer igraju protiv najjače odbrane na svetu. Ne treba da čudi da Francuzi igraju na mali broj golova. Selektor branioca krune je Didije Dinar, "doktor" za defanzivu, sigurno jedan od najboljih odbrambenih rukometaša u istoriji ovog sporta.

Tradicija je apsolutno na strani Francuza. Srbija čeka na pobedu skoro 21 godinu. Posle tog trijumfa na EP 1998. godine od 28:22 usledilo je sedam poraza za našu selekciju. Poslednji put igrali su prošle godine u Zagrebu u drugoj fazi EP kada je bilo laganih 39:30 za Francusku.

Današnji program:

Grupa A, Berlin

Rusija - Koreja 15.30
Nemačka - Brazil 18.15
Francuska - Srbija 20.30

Tabela: Nemačka 1-0-0 (+11), Francuska 1-0-0 (+2), Rusija 0-1-0 (-), Srbija 0-1-0 (-), Brazil 0-0-1 (-2) 0, Koreja 0-0-1 (-11).

Parovi 3. kola (ponedeljak): Srbija - Brazil 15.30, Rusija - Nemačka 18.00, Francuska - Koreja 20.30.

Grupa C, Herning

Australija - Čile 15.00
Norveška - Saudijska Arabija 17.30
Danska - Tunis 20.15

Tabela: Danska 1-0-0 (+23), Norveška 1-0-0 (+10), Austrija 1-0-0 (+7), Saudijska Arabija 0-0-1 (-7), Tunis 0-0-1 (-10), Čile 0-0-1 (-23).

Parovi 3. kola (ponedeljak): Tunis - Čile 15.00, Norveška - Austrija 17.30, Danska - Saudi Arabija 20.15.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar