Priča: Pavar - samo još jedan u nizu...

Bajern ne odustaje od proverenog sistema kupovine, do sada na "otimačinu" potrošeno 395. 000. 000 evra. . . !

Fudbal 12.01.2019 | 22:30
Priča: Pavar - samo još jedan u nizu...
Bajern možda ne može (mada će pre biti da ne želi) da se takmiči sa najbogatijim klubovima Evrope, da se nadmeće i razmeće s ludim ciframa koje su okupirale fudbal i odraz su modernizacije najvažnije sporedne stvari na svetu, ali zato mu u Nemačkoj nema premca. I tako je već decenijama. Praktično od nastanka Bundeslige. 

Pre nekoliko godina bavili smo se temom Bajernove "otimačine" od najvećih rivala, podsetili kako su Bavarci došli do nekih svojih najvećih zvezda kroz istoriju, poput Henesa, Mateusa, Bremea, Kolera, Šola, Kana, Baslera, Elbera, Efenberga...a ozvaničenje kupovine Benžamana Pavara iz Štutgarta za 35.000.000 podstiče da premotamo poslednje godine i izračunamo koga je sve to i za koliko novca Bajern "ćapio" od konkurencije. 

"Mnogo toga se promenilo poslednjih godina na tržištu. Ne moram da vam objašnjavam šta se događa u Engleskoj", pokušao je i donekle uspeo da opravda poslovanje Bajerna sportski direktor Hasan Salihamidžić.  

Koliko god to mnoge nerviralo Bajern je pronašao svoj put, ne želi da preplaćuje igrače sumnjivog kvaliteta, a kako mora da opstane u evropskom kremu, nema mu druge nego da udari na finansijski slabije od sebe, tu iz okruženja. 

Ako može da posluži kao "opravdanje" nije Bajern pokupovao baš sve što valja iz Bundeslige. Nije, jer nije želeo da preplaćuje, pa su mu tako izmakli De Brujne, Sane, Gundogan, Firmino i Keita, Obamejan, evo pre nekoliko dana Pulišić... U Španiju su otišli Dembele, Kedira, Ozil. I tu se spisak ne završava. Naravno, mnogo je duža lista onih talenata koji nisu izmakli bavarskoj šapi.  

Od 2000. godine klub iz Minhena od svojih rivala pazario je ukupno 44 igrača, što je blizu 2,5 fudbalera po sezni, a za sve njih platio je 395.000.000 evra! Jak argument za sve bajernovce, jer kako se onda može govoriti o bilo kakvoj otimačini? Najčešće se Bajernu zameralo što je slabio najvećeg rivala - Borusiju iz Dortmunda, odvodeći joj Marija Gecea, Matsa Humelsa i Roberta Levandovskog. Ovog potonjeg bez obeštećenja... Zapravo, ta odvođenja za džabe mnogo su više "bola oči": Tim Borovski, Klaudio Pizaro, Ivica Olić, Sebastijan Rudi, pa Leon Gorecka prošlog leta.

Mada, boleli su one manje klubove i Nojer, Balak, Kimih, Klose, Gomez, Lusio, Podolski, Mandžukić...

"Nećemo nikada platiti 200.000.000 evra za igrač Niko ne vredi toliko para. I nećemo da učestvujemo u tom ludilu", ponavlja Uli Henes iz godine u godinu i nastavlja da pustoši nemačke klubove. 

Isti taj Henes pre nekoliko nedelja najavio je reavoluciju, totalnu reformu u igračkom kadru, a prema prvim naznakama, ovoga puta će izgleda i kesa da se dreši. Na to Bajern nagoni i velikih šest bodova prednosti koje Dortmund ima. Prethodnih nedelja čitali smo o Lukasu Ernandezu. Ne kriju u Minhenu još jednu metu - Hadson Odoi (18) iz Čelsija:

"On je sjajan mladi igrač. Veoma je kreativan i brz. Nema sumnje, želimo ga", poručio je Braco Salihamidžić pre neki dan. 

Prema navodima britanske štampe Bajernova prvaa ponuda iznosi 39.000.000 evra. 

Izgleda da nemački klubovi bar za tren mogu da odahnu... Ili ipak ne? Jer kako prvi čovek Dortmunda Hans Joakim Vacke reče: "Ništa od Tima Vernera, već se zna gde će on nastaviti karijeru".

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar