Priča: Svježa krv Partizana...!

Sa Nikolom Jankovićem i Aleksom Renfroom Partizan je dobio novu dimenziju u igri.

Košarka 10.01.2019 | 22:20
Priča: Svježa krv Partizana...!
Dva centra sa po dva faula u prva četiri minuta. U vatru protiv Albe odmah je morao Nikola Janković. Pre toga je odigrao vrlo loša tri minuta protiv Mornara. Ali, igra od sinoć protiv tima iz Berlina u Evrokupu - obećava. Prerano je za neke zaključke, ali možemo da konstatujemo da crno-beli s njim u timu imaju potencijal.

Počeo je sa ofanzivnim skokovima, i tu bi mogao mnogo da doprinese u nasavku sezone. A pre svega, doprinosi samim svojim prisustvom. Šta bi Trinkijeri radio da nije imao trećeg centra u rotaciji u situaciji koja se dogodila s ličnim greškama? Zato je i u najavi pred Albu istakao da svaki tim mora da ima tri centra na raspolaganju.

Vratimo se na učinak Jankovića. U Pioniru su se naizmenično aplauzi za dobre skokove i uzdasi neverice zbog promašenih zicera, posebno u prvom poluvremenu. Doneo je „meso“ u reket Partizana, radi se o igraču koji je igrao u Turskoj i Španiji pa mu ni Alba nije baš delovala kao nepremostiva prepreka.

Doduše, sam priznaje da je u pojedinim momentima mogao odlučnije da napadne koš.

„Ofanzivni skok je moja igra, energija je moja igra. Ali, mislim da ih nisam dobro iskoristio jer sam imao dve izgubljene lopte, mogli smo bolje da realizujemo. Nismo pretvorili te skokove u poene. Bilo je i promašenih zicera i iznošenja lopti vani. Probao sam da igram i na niskom postu, gde su me udvojili, izgubio sam loptu. Moram da radim na tome da izbacim loptu ranije, da imamo novih 14 sekundi. Imam to u glavi“, kaže Janković za MOZZART Sport.

A, evo šta kažu brojke o njegovoj partiji u pobedi od 78:66.

Janković je na parketu proveo 19 minuta i za to vreme  je dao 11 poena i imao sedam skokova, od čega su  četiri bila u napadu, a tri u odbrani. Imao je jednu izgubljenu loptu, jednom je izblokiran, a imao je i jednu asistenciju. Procenat šuta za dva poena - 50% jer je pogodio četiri iz osam pokušaja. Sa slobodnih bacanja je gađao 3/5, a pošto mu to nikada nije bila jača strana, čak nije ni loše šutirao. Bilo je i dobrih odbrana, ali i malih kašnjenja u rotaciji.

Kada se sve sabere i oduzme, mnogo će značiti u rotaciji sa Gagićem i Lendejlom. Posebno ako imamo u vidu da mu je ovo tek druga utakmica u novom timu posle par odrađenih treninga.

„Dobro, to je živa igra. Danas se tako desilo da sam dobio malo više minuta. To je odluka trenera i to poštujemo. Prezadovoljan sam pobedom i atmosferom. Što se tiče moje igre, ne mogu da budem nezadovoljan, ali znam da mogu da pružim još više i dosta toga. Sveje OK do sada i pored onih promašaja u prvom poluvremenu. Kasnije sam išao jače ka košu, sa većom snagom i energijom“, ističe Janković.

Čuli smo i juče od Vanje Marinkovića posle utakmice kako kaže da sa ovakvom igrom Partizan može u TOP 8 Evrokupa. O tome razmišlja i Janković. Kada pobediš i osećaš se dobro, ambicije rastu.

„Vrhunski su utisci. Dve utakmice, dve pobede. Ova  - neverovatna. Odbranili smo domaći teren. To je jako važno u Evrokupu jer sa nekom pobedom na strani imamo šansu da prođemo dalje“.

Dolazak Jankovića u rotaciju doprinosi još nekim pomeranjima i reakcijama. Recimo, Lendejl će biti motivisaniji da pokaže šta zna, pa i odmorniji, što se videlo u završnici meča protiv Albe kada je dao veoma bitne koševe.

A, drugo, Aleks Renfro je dobio igrača sa kojim može da proba da razvije pik en rol igru. Njih dvojica se vrlo dobro poznaju iako nisu igrali zajedno.

„Odlično mi deluje, izvanredan igrač. Već dve godine igram protiv njega. Prošle  godine u Turskoj dok je bio u Galatasaraju, pa u Španiji (Janković u Estudijantesu, Renfro u Manresi, prim.aut). Jako ga dobro poznajem, vehunski je momak. A o tome kakav je igrač ne treba ni da govorim“.

Sa njima dvojicom Partizan svakako ima dve nove boce sa kiseonikom. Ima tu dosta problema u igri, stvari koje mogu i moraju da se isprave, ali možemo da kažemo da su novogodišnja pojačanja za sada doprinela boljitku ekipe.

Pogotovo može navijače Partizana da raduje činjenica da je tim Andree Trinkijerija dobio Mornar u meču u kom je Renfro dao 18 poena, a još više da je Partizan tukao Albu dvocifrenom razlikom, a da je Renfrodao samo dva poena. Međutim, imao je čak 12 asistencija. Video je da ga ne ide u napadu i preorijentisao se na razigravanje Lendejla, Jankovića, Sija, Marinkovića... To je iskustvo na poziciji pleja.

Pobeda nad Albom je odlična za Partizan, ali će svaka naredna utakmici borba na život i smrt za crno-bele. Naporan rad im predstoji, mnogo toga treba da se ispravi (promašeni ziceri, trojke, prenos lopte i borba sa presingom, organizacija napada, smanjenje grešaka i izgubljenih lopti...), ali sa NikolomJankovićem i Renfroom crno-beli imaju novu dimenziju, novi ton u igri.

A, ti tonovi sve više prijaju ušima navijačima. U to smo sinoć mogli da se uverimo.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar