Ova biljka topi klilograme i štiti od raka

Semenke ove biljke sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, ali i nervnog sistema i uopšteno obrambenog sistema organizma. Stručnjaci preporučuju jednu kašiku lanenih semenki dnevno. Možete ih dodati u vašu zobenu kašu, salatu, čorbu, vodu, smutije…

Zdravlje 10.01.2019 | 08:01
Ova biljka topi klilograme i štiti od raka
Evo zašto bi trebalo da ih jedete:

Dobre su za mozak

Bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospešuju razvoj neurona i regulišu funkcionisanje mozga. Za celokupno poboljšanje zdravlja mozga, dovoljne su jedna do dve supene kašike lanenih semenki dnevno.

Za bolju probavu

Lanene semenke su fantastičan izvor dijetalnih vlakana, što znači da će vam probava bolje raditi, bolje će se ispirati toksini i suvišne masti iz tela. Takođe mogu da reše mnoge probavne tegobe, poput zatvora i neredovne stolice.

Održaće vas sitim

Ove semenke su dobar izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može da podstakne mršavljenje.

Štite srce i smanjuju holesterol

Studija iz časopisa "Hypertension" otkrila je da je linolna kiselina, glavna komponenta lanenih semenki, povezana s nižim sistoličkim krvnim pritiskom, kao i sa smanjenim rizikom od hipertenzije.

Pomažu kod mršavljenja

Zahvaljujući sadržaju vlakana pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi, suzbijaju glad i pomažu kod gubitka kilograma.

Štite od raka

Nekoliko istraživanja sugeriše da je lan izuzetno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog creva. Lan sadrži lignane, za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Oni mogu da pomognu u zaštiti od raka i to zato što blokiraju enzime koji su uključeni u metabolizam hormona i ometaju rast i širenje tumornih ćelija.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

11.01.2019 11:39

Koja korist ako ih ne sameljete naci cete ih kasnije u wc solji.

ODGOVORITE