Peruničić pred start SP: Živimo za ovo!

"Momci treba da pokažu zašto su na prvenstvu. Bez pognute glave šta god da se desi", poručuje selektor Srbije uoči Svetskog prvenstva.

Ostali sportovi 09.01.2019 | 20:15
Peruničić pred start SP: Živimo za ovo!
Rukometna reprezentacija Srbije jutros je otputovala u Berlin, na Svetsko prvenstvo koje počinje sutra u Nemačkoj i Danskoj.

Selektor Nenad Peruničić u proteklom periodu proveravao je sve raspoložive snage, tim je imao četiri test utakmice, uvežbavale su se akcije, ispravljale greške.

"Osećaj je isti kao kada sam bio igrač. Očekuje nas velika scena, pozitivna trema i prilika za novo dokazivanje. Želimo sve najbolje moguće. Bez pognute glave šta god da se desi", rekao je Peruničić pred put na Svetsko prvenstvo.

Dan pre polaska Peruničić je odabrao 17 igrača, među kojima je veliki broj debitanata, čak šestorica.

"To ne gledam kao na alibi. Ti momci moraju da pokažu zbog čega su tu. Zbog čega su ispred igrača sa većim iskustvom i rejtingom. Ovo im je šansa da predstavljaju svoj grb i zemlju. Donose novu krv u tim. Očekujem da pokažu dobre igre iz svojih klubova i potvrde zbog čega su ovde".

Srbiji se ne daju velike šanse na Svetskom šampionatu, ali uprkos tome, selektor poručuje da će se njegova ekipa boriti.

"Znamo kakva je realnost, ali to ne znači da nećemo učiniti sve da je promenimo. Ne priznajem nikome da je bolji, dok to semafor ne pokaže. Svaki protivnik nam je isti. Verujem u svoj rad i ove momke. Ne znam kakav će rezultat biti na kraju. Daćemo sve od sebe. Živimo za ovo".

Srbija će igrati u grupi A zajedno sa selekcijama Rusije, Francuske, Koreje, Brazila i domaćina, Nemačke.

Prvi rival je Rusija, u petak od 18 sati.

"I ta selekcija promenila je mnogo stvari. Uz svo poštovanje protivniku, najviše gledam sebe i svoju ekipu, želju i energiju, način na koji ćemo izneti pritisak. Moraju da budu svesni da igraju za svoju zemlju".

"Prvenstvo je dugo. Nismo pristupili analizi samo prvog protivnika, već celog turnira, jer svaki rival je najbolji na svetu. Tako gledamo na ono što nas čeka".

Peruničić je izdvojio i favorite.

"Tu su Nemci i Danci kao domaćini. Videćemo reakciju Francuza bez lidera Nikole Karabatića, ali to je sjajna reprezentacija. Iznenađenja su moguća. Rukomet se proširio, nema nepobedivih".

Reprezentativci sa nestrpljenjem očekuju početak takmičenja.

"Svi željno iščekujemo prvu utakmicu. Orni smo i željni dokazivanja. Verujemo da možemo do drugog kruga. Nećemo da obećavamo ništa. Imamo zajednički cilj i prva utakmica je najbitnija. Na nama je da pokažemo da li jesmo ili nismo", rekao je Draško Nenadić.

SISTEM TAKMIČENJA

Na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj po tri najbolje selekcije iz četiri grupe po šest reprezentacija izboriće plasman u glavnu fazu takmičenja, odnosno Top 12, dok će ostali igrati u Prezident kupu, tj. za plasman od 13. do 24. mesta.

Druga faza takmičenja počinje 19. januara. U Top 12 fazi biće formirane po dve grupe od po šest selekcija, a po dve najbolje izboriće plasman u polufinale.

Svetski šampion direktno će se kvalifikovati za Olimpijske igre 2020, dok će šest reprezentacija, plasiranih od drugog do sedmog mesta, imati priliku da se putem interkontinentalnih kvalifikacija domognu Tokija.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar