Šta danas najviše ugrožava Srpsku?

Ono što su za vlast famozne obojene revolucije, to su za opoziciju bijeda građana i institucije „zarobljene režimom“. Šta od toga više ugrožava Republiku Srpsku?

Republika Srpska 09.01.2019 | 08:17
Šta danas najviše ugrožava Srpsku?
Šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Miladin Stanić nema dvojbe – ugrožava nas siromaštvo „koje produkuje vlast“.

– Problem je njihovo ponašanje, odnos prema javnoj potrošnji, prema javnim preduzećima. Sve je to neorganizovano, sve je u funkciji pojedinaca, stranaka na vlasti. Republika Srpska je zarobljena režimom, institucije ne funkcionišu i to je ključni razlog problema u Srpskoj. Kakve obojene revolucije? Nikad žene nisu predvodile revolucije, nikada nisu hapšene majke čija su djeca ubijena. To je smiješno. Revolucija se ne vodi mirnim putem, bez ikakvih ekscesa, bez nastojanja da se osvoje institucije. Zna se kako su kroz istoriju vođenje revolucije – kaže Stanić za Srpskainfo.

Međutim, Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ima dijametralno suprotno mišljenje. Perišić smatra da su za Srpsku mnogo opasnije obojene, naručene revolucije čiji su stratezi izvan BiH i Srpske. Oni su, tvrdi, brojni, čine ih obavještajne službe zapadnih zemalja, tzv. nevladine organizacije, mediji, milijarderi, među kojima je poslovično najpoznatiji Džordž Soros.

Perišić kaže da stratezi revolucija ne funkcionišu po hijerarhiji, niko nije na vrhu, nego egzistiraju po principu mreže, koja je simbolika savremenog svijeta.

– Republika Srpska je najstabilniji dio BiH u svakom smislu. Ali, Srpska takva kako je vodi Milorad Dodik ne uklapa se u te evropske i međunarodne tokove koje diktira Zapad. To je problem. I zato smeta u BiH i zbog toga ti zapadni tehnolozi obojenih revolucija imaju podršku medija iz BiH i pojedinih iz okruženja. Ti mediji su korumpirani od strane istih tih stratega, njihovih vlasnika, koji su u istom timu – kaže Perišić za Srpskainfo.

On ne negira da realni problemi postoje u svakom društvu, pa i u našem, od kojih su mnogi proizvod desetogodišnje svjetske ekonomske krize.

– Ali, vidimo da je RS i dalje stabilna, bez obzira na težak život svih nas i koji radimo, a kamo li onih koji nemaju posao. Ti teški momenti, nažalost, mogu da budu iskorišteni. To je praksa svih obojenih revolucija, da se iskoristi jedna stvar kao gorući problem u Srpskoj. Devetomjesečna obojena revolucija u slučaju “Dragičević” bila je neuspješna. Ali, opasnost po RS nije prošla. Postoji nova opasnost da stratezi obojenih revolucija zaoštre stvari, da krenu kao u Ukrajini u političke likvidacije istaknutih javnih ličnosti, političara koji su podržali proteste, pa čak i vođa protesta, ne bi li se neuspješna revolucija vratila u svoj tok i krenula u rušenje Srpske – ističe Perišić.

Ekonomista Milenko Stanić smatra da će uvijek biti političkih priča o revolucijama, ali da bi ih bilo mnogo manje kada bismo svi živjeli bolje. 

– Ekonomska pitanja treba staviti iznad političkih. Ekonomija oplemenjuje i politička zbivanja. U uslovima kada narod normalno živi i radi, kada standard raste, manji je prostor da se iskazuju političke podjele i sukobi. Uvijek će biti onih koji se bune, ali ako nemaju uporište u životnim problemima građana, onda njihova priča neće dobiti veće dimenzije – kaže Stanić za Srpskainfo.

Međutim, statistika u RS pokazuje rekordnu zaposlenost, rast plata, BDP, izvoza. Stanić smatra da rast BDP od oko tri odsto u posljednjih nekoliko godina nije dovoljna i da je ispod svjetskog prosjeka od 3,7 procenata.

– Zemlje EU i visokorazvijene zemlje imaju stopu rasta od dva odsto, ali nije isto kada imate tri odsto na mizeran nivo BDP kao što je naš i dva odsto na ogroman proizvod kao što je njihov. Sa ovim stopama rasta treba nam više od 50 godina da dostignemo njihov nivo, pod uslovom da oni u tom periodu uopšte ne bi imali rast. To je ogroman raskorak u životnom standardu i razvijenosti. Dakle, kao građani RS i BiH nećemo osjetiti mnogo rast od tri odsto. Rast mora da bude veći od pet odsto da bi se osjetio u kratkom vremenskom periodu – zaključuje Stanić.

Prevrati

Srđan Perišić kaže da je obojena revolucija jedan od pet vrsta prevrata, gdje se pod dominantnom parolom organizuju stalne demonstracije i protesti bez vremenskog ograničenja, koje izvode razne nevladine organizacije, najčešće omladinskog karaktera.

– One nisu nevladine, nego ih neko finansira iz inostranstva. Najviše se okupljaju na društvenim mrežama što je danas efikasno sredstvo djelovanja stranih garnitura. Sve obojene revolucije su imale dominantnu parolu. Sjećamo se 5. oktobra 2000. i rušenja Miloševića kada je bila parola „da se živi kao sav ostali svijet“. Parola ove obojene revolucije je da se zaustavi korupcija vlasti RS koja se ogleda u ubistvu Davida Dragičevića. To je već devet mjeseci – zaključuje Perišić.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

Poznavalac prilika

09.01.2019 07:26

Bilo bi nam odma mnogo bolje i to mentalno čim bi ovaj Perišić i kompanija sa MD na čelu nestali iz naših života.

ODGOVORITE
Name

Xxxxx

09.01.2019 07:51

Pa zna se vlast i ništa drugo

Name

Mihajlo

09.01.2019 08:08

RS jedino ugrozava i unistava MD sa svojom sektom, jedino je rjesenje da jednostavno nestanu i on i sekta.

Name

Ivan

09.01.2019 08:13

Tri stvari ( čitaj jedna ) najvuše ugrožavaju Srpsku: - robovlasnički odnos prema radnicima u realnom sektoru, - korupcija - kruna svog zla političke stranke ( vlast i opozivija ).

Name

Re

09.01.2019 08:13

Otuđena, nedodiriva, korumpirana vlast koja je privatizovala institucije, pokrala preduzeća i ogolila narod. Tajkuni stvoreni još za i posleratnom dobu, lažno školstvo. Stanje je haotično i to vlast zna, al niko ozbiljno i ne razmišlja o tamo nekoj RS, nego: ,,daj da se uzima dok se može“. OVO DANAS U BL JE CIRKUSKA PREDSTAVA u kojoj se za predstvu sa nesrećnim ishodom traži aplauz.

Name

Bryan

09.01.2019 08:30

Kaze Miladin Stanic pa ode sa Milom na rucak. Bagra!

Name

Re

09.01.2019 08:43

Ja mislio nas Turci ugrozavaju,kad ono mi sami sebe ugrozavamo i jos da nas neko drugi ugrozi,nebi smo se ni u Srbiji zaustavilu.

Name

Tito

09.01.2019 08:56

Ugrožava je organizovana kriminalna mafija na svim nivoima; državn organi, JP, TUŽILAŠTVO I SUDOVI posebno. Prijavio sam u jednom državnom organu milionski kriminal sa dokazima, i tužilac Ćelić Slobodan odustao jer je potplaćen. Ali nastaviće se kad ovaj režim bude svrgnut.

Name

XL

09.01.2019 10:46

ŽIVIO DAVOR DRAGIČEVIĆ A NJEGOVOM SINU DAVIDU VIJEČNA SLAVA I MIR BOŽI HRISTOS SE RODI!!!!

Name

Ugrozava je SNSD!

09.01.2019 07:36

Tj. u prevodu - kriminal, korupcija, nepotizam, nasilje, prostakluk, gasenje ekonomije, demografsko gasenje, ponizavanje boraca, negativna selekcija, izokrenuti sistem vrijednosti.................... ovo su samo neki od sinonima koje predstavlja Sekta Nastranih Sotonistickih Debila, a koji ugrozavaju Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

09.01.2019 08:05

Prema RTRSu i ATVu Srpsku najviše ugrožava Davor Dragičević.

Name

Istok

09.01.2019 08:07

Potpisujem vasu tvrdnju. Dodao bi da su od patriote koji je stvarao RS napravili razocaranog skeptika koji vise nikome ne vjeruje. Ni moja djeca vise ne vjeruju u nacionalnu ideologiju. Toliku stetu su napravili u tom pogledu da su potrebne barem dvije generacije da na tome rade da se izmjeni percepcija.

Name

Re Skeptik

09.01.2019 09:33

Neugrozava RS niti burle niti sekta snsda niti bela cizmica niti lukasenko i ostali RS UNISTAVA SAMO I SAMO SRBSKI NAROD SAM SEBE SVOJIM BEZDEJSTVIJEM CUTANJEM MIRNIM PROTESTIMA .DALI JE MILE DOSAO NA VLAST MIRNIM PROTESTIMA ILI NA TENKU SAMI SEBI KRIVI ZNASE KAKO SE TO RADI REVOLUCIJA PUC RUMUNI SU POKAZALI SA SVOJIM SCENARIJEM SRBI 5 OKTOBROM I MNOGE DRUGE ZRMLJE NEMA OVDE DEMOKRATIJE DA SE MESTO RESAVA MORNIM PUTEM OVDE JE DIKTATURA A DIKTATOR SE SAMPO SVALJUKE SA VLASTI ILI VLADA VECNO.PAVUCKO KE REKAO I DA VAS MA ULICU IZADJE 5 MILIONA BOLI ME KU....C DOBICETE SAMO IZBORE.IZBORE KOJE CE PPKRASTI JER IMAJU VLAST DA IH POKRADU I ZATO PPZOVAJU NA IZBORE ISTO KSSEROKS BURLE TAKO DA SRBSKOM NARODU NIKO NIJE KRIV POSIM SAMOG ZASPALOG NARODA KOJO SVE TRPI I MIRNO DOSTOJANSTVENO GLEDA.E PA GLEDAJ

Name

Ratko

09.01.2019 07:45

Kratak odgovor na jednostavno pitanje. Burle!

ODGOVORITE
Name

Tvorevina

09.01.2019 11:13

RS jednostavno odumire, do konacnog kraja. Nema tu pomoci, to je najveca bijeda i sirotinja u Europi, tamo zakoni ne vladaju, privreda ne postoji, zivi se od kredita, a narod masovno napusta brod koji tone. Za samo desetak godina to ce biti pustos, a onda i kraj.

Name

komsija

09.01.2019 07:48

Kako je moguce da se zna Uzrok i rijesenje a sve ide po starom. Zapitao bih i sve nas starije od 18 dali biramo i sta biramo i kako je moguce da se desava da mnoge vodje imaju vec ugovor za selidbu? Trebali bi svi sebi postaviti Pitanje dali smo mi sposobni za posao koji radimo, i diplome koje imamo i kaako smo ih dobili.

ODGOVORITE
Name

risto

09.01.2019 08:19

TACNO JE SVE, Bez znanja nema ni napredtka ali nesposobni u tome uzivaju, i korupcija cvjeta.

Name

Jela Tatic

09.01.2019 07:56

RS ugrozava kriminal I korupcija koju vlast pravi. Evo mene daleko od vas 20 000 km,pratim dogadanja I gubim nadu. Nadala sam se da cemo ja I moj suprug provoditi tamo nase penzionerske dane medutim gledajuci naj novija dogadanja ocigledno nista od tog. Jedino sta ste mi uspjeli usaditi u moj mozak je osjecaj straha I antipatije prema onim u koga smo trebali imati povjerenja. Sad kad vidim I ovdje policiju ( I ako su olicje postenja I povjerenja) dobijam napad panike. Nadam se da ce tamo bar nekad PRAVDA biti na prvom mjestu a do tad ZIVJELA AUSTRALIJA

ODGOVORITE
Name

jana

09.01.2019 07:58

Ugrožavaju je ratni profiteri i ustaški potomci,

ODGOVORITE
Name

Vesna

09.01.2019 08:04

Stvarno su paranoični. Mora da je Perišić dobio novac od Soroša, čim govori da ga Soroš tako dijeli. Zašto ne kaže kako se finansira "stranka"? Kojim novcem je "stranka" došla na vlast? Da ga pitam:"Da li svako zaposlen preko" stranke" mora na blagajnu donijeti svaki mjesec 5 do 10% plate.?" Toliko su iskvareni da ne mogu da pojme da ima i onih koji to nisu. Pokret Pravda za Davida mi je vratio nadu da u ovoj BiH ima poštenih i hrabrih ljudi koji žele dobro svima nama, koji traže da institucije konačno počnu da rade svoj posao i da država konačno postane "mati" svima nama.

ODGOVORITE
Name

Rale

09.01.2019 08:12

Srz svog zla ovdje je burle i njegova sekta!!!

ODGOVORITE
Name

Zoki

09.01.2019 08:17

E MOJ PERISICU,ZALOSNO JE STO TI IMAS UTICAJ NA STUDENTE I STO IH TRUJES MRZNJOM I LAZIMA.NAJ VECI EGZEKUTORI ZA UGROZAVANJE RSe JE VLAST SA TAKVUM SAVJETNICIMA KAO STO SI TI.VI STE SVI ZAJEDNO UDRUZENA MAFIJA KOJA UGROZAVA NAROD I OPSTANAK RSe.

ODGOVORITE
Name

Sveti Stefan

09.01.2019 08:21

kunemo se u nase svece, a bagra smo velika, moj narode. Najgori isplivali, i sta sad mi ocekujemo? Srecna Slava ko iskreno slavi, a ne samo paradira

ODGOVORITE
Name

njemacka

09.01.2019 08:22

Ajmo ljudi...jutros vijest na sajtu Njemacke ambasade da im fali. 12 miliona radnika...ajdemo promijeniti drzavu i nasi preci su se od zuluma selili...pa u tom pravcu svi...jedan je zivot

ODGOVORITE
Name

Davor

09.01.2019 08:30

Republiku srpsku unistava bandit od predsjednika milorad Dodik i njegova kriminalna svita.zbog takvih jagnjecih snsd brigada narod je sve gladniji i bjedniji.

ODGOVORITE
Name

Jasno

09.01.2019 08:42

Jasno,narod,u prilici smo da ga zamjenimo,proces se odvija van ocekivanja.Bicemo mi i niko nam i ne treba!

ODGOVORITE
Name

Mica

09.01.2019 09:01

Pitajte Perisica sto je kao oficir dezertirao i pobjegao u Srbiju za vrijeme rata.

ODGOVORITE
Name

Danijela

09.01.2019 09:05

Ugrozava je Burle, Lukac i ekipa! PRAVDA ZA DAVIDA

ODGOVORITE
Name

Бл

09.01.2019 09:30

Зашто медији попут Вас , који нису подлегли Додиковој власти, уопште дају простор и преносе “промишљања” лобања као што је овај јадни малоумни Перишић???

ODGOVORITE
Name

Zoka

09.01.2019 09:42

Odkud Stanicu pravo da prica o sromastvu, kao clan SDSa enormno se obogatio, a nekad je na posao isao biciklom ni auto nije imao. Sit sam ja i pozicije i opozicije, svi se oni bore samo za sebe.

ODGOVORITE
Name

Vule

09.01.2019 09:52

KRATKO JASNO UGROŽAVA KORUPTIVNA I KRIMINALIZOVANA VLAST NA ČELU SA R PROFITEROM MILORADOM DODIKOM NJIGOVIM JATACIMA I TAJKUNIMA DOŠAO JE NA TRANSPORTERIMA SFORA DABI HAPSIO I SLAO U HAG ONE KOJI SU GINULI ZA TU R SRBSKU A ON DANAS RADI TO ISTO ŠTA JE RADIO DEVEDESETIH PLAĆKA PROGANJA VRŠI DIKTATURU PROGANJA PO TRGU KRAIJINE GAZI SA SPECIJAL POLICIJOM ZBOG TRAŽENJA ISTINU NAROD ZNA SAMO PRAVDU TREBAJU ON BALVAN JEDAN NAZIVA NAROD DAJE HTJEO DR UDAR BEZ ORUŽJA NOSEĆI TRANSPARENT ZA UBIJENOG DJEČKA FUJ BAGRO

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

09.01.2019 09:54

LJUDI, OVAJ PERISIC LICI NA SOTONU, IZGLEDOM I SVAKIM SVOJIM POKRETOM GLAVE.

ODGOVORITE
Name

Radojica

09.01.2019 10:08

Zapad nas je gurnuo u rat, izolovao i bombardovao a nase podrucje po njihovim planovima je osudjeno na siromastvo i bijedu bez obzira kakvu mi imali politicku strukturu ovde. Dakle ko god dodje na vlast nece moci poboljsati znacajno ekonomski status zemlje i stanovnistva. Teze da je vlast iskljucivi krivac za lose ekonomsko stanje je cisti nonsens. Tako je i u Hrvatskoj, i u BiH i u Srbiji i u Makedoniji i u Crnoj Gori sve po planu zapada. Rumunija i Bugarska su preko noci uletile u EU ali od tada nisu imale nekog ekonomskog boljitka. A da nam obojene revolucije prijete pa to je jasno ko dan. Isti oni koji su pospisivali peticije za bombardovanje Srbije su i danas aktivni jer posao nije dovrsen dokle god postoji i namanji otpor interesima zapada. Zapad trazi bezuslovnu poslusnost a i da ispunimo taj uslov necemo imati ama bas nikakve koristi od toga. Moze biti samo gore, na sto mogucih nacina.

ODGOVORITE
Name

lile

09.01.2019 10:24

Nije samo ekonomija bitna. Neko ima platu 1500 a neko nema ni djeciji doplatak. Hajmo podijeliti to sto ima u budzetu. Ja zato odlazim jer ne zelim da neko se skuci i skoluje djecu i kupi stan dok ja nemam sansu ni za posao. A tu pricu o teoriji zavjere velikih sila pricaj nekom drugom kad svi ugrozeni od svojih odu.

Name

Radojica

09.01.2019 10:42

To nije teorija, vec su nas razvaljivali i to ne ne samo jednom. I opet ce ako zatreba i to najlakse preko damacih indoktriniranih ljudi. A ti ako hoces da vjerujes u bajku demokratije i pravde za obicne ljude izvoli pa se bori za tudje interese.

Name

RE RADOJICA

09.01.2019 11:06

RADOJICE TEBI NI CVOROVIC IZ BALKANSKOG SPIJUNA NIJE RAVAN U SMISLJANJU ZAVJERA. ZAVJERA ZAPADA JE I OVOLIKO JEDNOUMLJE I RASLOJENOST. ZEVJERA ZAPADA JE I TO STO NEMA PARA ZA DJECIJE DOPLATKA I PENZIJE ALI IMA ZA SKUPOCJENE LIMUZINE I BIROKRATSKI APARAT. ..........

Name

Ciro

09.01.2019 10:16

NAJVISE JE UGROZAVA UNISTENA (OPLJACKANA) EKONOMIJA!

ODGOVORITE
Name

Joja

09.01.2019 10:17

Josip Broz Tito i K P J, mozda?

ODGOVORITE
Name

decko

09.01.2019 10:24

Mortalitet i siromastvo!

ODGOVORITE
Name

Pa da

09.01.2019 10:32

Obojena revolucija je i kada 15 godina kriminalna rezimska vlast urusava institucije i cini nepodnoaljiv zivot gradjana. Silom dosli na vlast, silu provode,medijski mrak, kriminal, korupcija, ubistva,ucjene,ponizavanje,bezakonje i siromastvo. Suplje price kojekakvih rezimskih uhljeba, ne prolaze.Pravna drzava, vladavina prava, ekonomska i socijalna sigurnost, to je ono sto nam treba, do cega moramo doci.

ODGOVORITE
Name

Vesko PD

09.01.2019 10:33

Srpsku najvise ugrozavaju milorad dodik (namjerno malim slovima) i stranci koji su ga doveli na vlast!

ODGOVORITE
Name

Roki

09.01.2019 11:30

Najvise je ugrozavaju srpska pogan od raznih divljaka koji misle da su oni Republika Srpska. U pamet se izrodi, ako vam se ne svidja, idite u Federaciju, tamo sve cvjeta.

ODGOVORITE
Name

Xx

09.01.2019 11:37

najvise smo ugrozeni od Dodika Lukaca Zeljke i ostalih kriminalaca koji su na vlasti

ODGOVORITE
Name

RE

09.01.2019 12:13

SAHRANA OD RUDONJE I NJRGOVE FAMILIJE, BISERKA, ŠPIRIĆ, ČAVIĆ , RADMANOVIĆ, ĐETIĆ IGOR,LUKAČ I DILERI MAFIJAŠI.STIDI SE SRBIJO.DJELITE ODLIKOVANJA KURTI I MURTI.STIDITE SE KO VAM IH POTPISUJE.

Name

Ministar

09.01.2019 11:56

Rekordna zaposlenost, BRD 3%, pa RS je zadužena i zadužuje se sve više, sve je prividni balon i kad pukne sve će se raspasti. Radnici bježe, firme se gase ili prebacuju u Sloveniju, pljačkaška privatizacija, jača sistem policiju i jedini spas je doduše privremeni, strahovlada ili izazivanje sukoba. 2% bogatih, 10% rodbine i 88% sirotinje e to je slika RS i sretno Mili i rodbini i lopovima oko njega ja sam prelomio i ode što dalje.

ODGOVORITE
Name

Ana

09.01.2019 13:18

Obojena revolucija je gora jer se njom gubi mir a dobija rat.Ako ne rat onda još veća nestabilnost.Pitanje je glupo.

ODGOVORITE
Name

Simo

09.01.2019 13:20

Staniću je bolje da šuti ili mu milioni ne daju mira.

ODGOVORITE
Name

Milan

09.01.2019 13:41

Svaka budala kodnas moze biti profesor a tosu bijedni nadnicari.Budalo jedna gledaossm te u studiu pa ti nisi u stanju sastaviti prosto prosirenu recenicu.Tisi jedan mali miš i takvo tije ponasanje.Nađite koje ubio dijete.Devet mjeseci svaki dan ista poruka koje ubio Dragičevića.Tebi je mozak obojen žutom revolucijom.Goloruki narod babe maloljetna djeca male bebe u kolicima toje tebi žuta revolucija.Ja lično mislim da su novinari poprilično krivi ovaj ludi profesor mi lici na Zmaja od Šipova.Da ti sta vredis nebi oredavao u istočnom Saralevu nego u nekim svjetskim metropolama.Najbolje ti drzi predavanje Čeranicu a on tebi.

ODGOVORITE
Name

Ocito

09.01.2019 16:49

Ocito da je ovaj Perisic svoju doktorsku disertaciju branio kod Akademika,prof. dr. Milorada Dodika.

ODGOVORITE