Analiza - EK: Tomić poznaje tri Unikahine vedete!

A Zvezda Lesora i Milosavljevića! Mada je Unikaha na svom terenu favorit, Crvena zvezda se dosta toga pita. Ne samo zbog svega učinjenog ove sezone i poduže serije bez neuspeha, već i zbog određenih detalja koji bi na kraju mogli da budu tas na vagi kako bi se utakmica prelomila u Zvezdinu korist.

Košarka 08.01.2019 | 18:30
Analiza - EK: Tomić poznaje tri Unikahine vedete!
Još od momenta kada je spuštena zavesa na prvu fazu Evrokupa, bilo je jasno da se Crvenoj zvezdi u nastavku takmičenja sprema veliki izazov. Grupa evroligaških timova, svi naoštreni do zuba, sa željom da se u elitu vrate već koliko do leta.

Nije ni Crvena zvezda bilo ko. Znaju to dobro Unikaha i Valensija, a prvo je Limož osetio kako seče oštrica sa Malog Kalemegdana. Posle sigurne pobede u prvom meču TOP 16 faze, pred srpskim šampionom je verovatno i najteže gostovanje. Na drugoj strani terena i pred dobro popunjenim tribinama košarkaškog zdanja u srcu Malage naći će se osvajač Evrokupa iz 2017. godine (TV Sportklub, 20.45). 

Ako samo ime, uz tradicionalno kvalitetan roster, te novog trenera i skor 8-3 u prethodnih jedanaest utakmica ne predstavljaju mnogo, prelistajmo nakratko šta je to Unikaha napravila dosad u Evrokupu. Krenimo redom...

Unikaha je najbolji tim Evrokupa po ukupnom (1.174) i prosečnom indeksu korisnosti – 106,73. Takođe i najefikasnija s 983 poena, odnosno 89,36 po utakmici. Kod kuće taj prosek ide na preko 93 poena. Ujedno je i najbolja trojkaška ekipa sa 117 recki van linije 6,75 metara. Uz najviše pokušaja (305). Najistaknutija u koloni skokova sa ukupno 408, odnosno prosečno uhvaćenih lopti po utakmci (37,09). Druga najopasnija selekcija u ofanzivnom delu (136 skokova ukupno, 12,36 prosečno), treća u odbrambenom polju (272 skoka ukupno, 24,82 prosečno), odmah iza beogradskih večitih rivala (Crvena zvezda 273, Partizan 278). Unikaha je i treća u polju asistencija (226), izvučenih faulova (248), te broju izvedenih slobodnih bacanja (247). Ali, četvrta po broju pogodaka sa crte (192).

Dakle, Luis Kazimiro se sa ovom Unikahinom postavom - ne šali. Cilj je jasan: Tron Evrokupa kao nagrada za povratak u Evroligu. Istu metu naciljala je i Crvena zvezda, samo što bliži put vodi preko Jadranske lige, duži kroz Evrokup... Beogradski sastav je u Malagu obeležen etiketom nepobedivosti. Sa devet upisanih recki i nekoliko velikih skalpova, tim Milana Tomića bacio je rukavicu u lice rivalu i čeka odgovor. 

Unikaha jeste zaribala u uvodne dve utakmice u 2019. godini. Prvo je izgubila od Valensije u Evrokupu kao gost, onda i od Tenerifa na svom terenu u ACB ligi. Sada traži izlaz i pobedu koja će pokriti dugove kod navijača. Mada je Unikaha na svom terenu favorit, Crvena zvezda se dosta toga pita. Ne samo zbog svega učinjenog ove sezone i poduže serije bez neuspeha, već i zbog određenih detalja koji bi na kraju mogli da budu tas na vagi kako bi se utakmica prelomila u Zvezdinu korist. 

Ono što je malo poznato jeste da sadašnji Zvezdin trener Milan Tomić jako dobro poznaje tri od četiri Unikahina najbolja strelca, raspoređena na tri bitne pozicije. U pitanju su plejmejker Brajan Roberts, krilni centar Kajl Viltdžer i centar Gjorgi Šermadini. Sa svima njima Tomić je sarađivao u godinama dok je radio u stručnom štabu Olimpijakosa.

Roberts i Viltdžer nosili su crveno-belu opremu pod komandom Janisa Sferopulosa prošle sezone, dok jeŠermadini čak uzeo Evroligu 2013. godine. Iskusni Gruzin igra svoju drugu sezonu u Malagi, s tim što je ove godine prvo ime tima. Najbolji je strelac sa 14 poena u proseku, na šta beleži još pet skokova. Zanimljivo, Šermadini predvodi Evrokup po indeksu korisnosti sa 37,5 na 40 minuta. Vrlo je stamen, pravi teškaš u reketu, siguran strelac kada se dokopa lopte u svojoj zoni komfora i neko ko zna dobro da proceni let lopte i da svom timu obezbedi lake poene iz ofanzivnog skoka ili priliku za sekundarni napad.

Njegov zamenik je dobro poznato ime na Malom Kalemegdanu, pogotovoMilenku Topiću i pojedinim igračima u sadašnjem timu. Matijas Lesor je svoj evropski uzlet počeo baš u Crvenoj zvezdi prošle sezone, kao jedan od najtalentovanijih centara Evrope. Nisu ga, međutim, navijači zapamtili u najboljem svetlu. Uprkos tome što je bio vrlo atraktivan za gledanje zbog svojih izvrsnih atletskih predispozicija, bilo je vrlo očigledno da seLesor prošle sezone prvi put susreo sa košarkom evroligaškog nivoa i nije se snašao. Često je lutao po terenu, saigrači bi ga usred protivničkog napada nameštali na defanzivne pozicije, mada su to često radili i u organizaciji igre. Mada je po prelasku u Unikahu sazreo, i dalje mu je jedna od najvećih muka odbrana od pik’n’rola, što Crvena zvezda koristi izuzetno dobro, a fizički još nije dorastao teškašima kakvi su Majk Cirbes i Majkl Odžo. Zato će Gjorgi Šermadini biti pravi izazov za obojicu.

Brajan Roberts nije klasičan plejmejker, ali s odličnom tehnikom ume da „zavrti“ akcije i napadne protivnika na više načina. Najčešće to radi kroz situacije iz pika, gde ima dobru podlogu sa Šermadinijemi Lesorom, mada i te kako zna da nadribla loptu i pogodi sa poludistance ili većih udaljenosti bez problema. Otuda i njegovih deset poena u proseku. Nije sebičan, drugi je asistent ekipe posle Haimea Fernandeza sa blizu četiri podeljene lopte u proseku, ali on se najbolje oseća kada je lopta kod njega. Defanzivno nije igrač od koga Džo Regland i ostali treba da strepe. I njegov veliki problem je odbrana iz pika, što bi Zvezda morala da koristi. Ipak, odlično se uklopio u Unikahinu filozofiju brze igre, sa dosta poseda i šuteva, jer on takvu košarku voli.

Kajl Viltdžer je priča za sebe. Specifičan je igrač, solidnog ofanzivnog spektra, ali slabih defanzivnih karakteristika. Kao krilni centar često zna da raširi protivničke odbrane i raspali za tri poena, što mu nikako nije strano, ali to mu je ujedno i najjače oružje. Ima vrlo brz izbačaj, u rangu NBA košarkaša, pa ga je jako teško čuvati spolja. Ima solidnu igru u reketu, koju ne koristi tako često, jer ne traži previše igru u kontaktu. Odbrana je njegova crna rupa. Svi ozbiljniji košarkaški kritičari reći će da su mu lateralne kretnje gotovo nepostojeće, da loše procenjuje situacije kada treba da skoči i uhvati loptu pod oba koša, da loše brani situacije kod blokova i često je prinuđen da čuva znatno nižeg i bržeg protivnika od sebe.

To je sve ono što i Milan Tomić zna o njemu, kao i o Robertsu i Šermadiniju, potom i Lesoru. OstajeDragan Milosavljević. Nekadašnji kapiten Partizana uvek igra sa posebnom motivacijom protiv crveno-belih. Dve od tri najefikasnije partije prošle sezone imao je baš u duelima sa Zvezdom. Dovoljno ga dobro znaju svi u Zvezdi, koliko je predan u odbrani i sa koliko žara ume da odigra u napadu. Zbog toga se tim posebno sprema za ovu petorku. Iako će se na oku držati i najbolji pojedinac – Haime Fernandez.

Crvena zvezda ima potrebno znanje da zaustavi Unikahu. Večeras će to znanje morati da pretoči na teren, kroz praktični test odbrambene i napadačke spremnosti.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar