Kršenje prava na zaposlenje Srba

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH obavještava javnost da se na teritoriji Federacije BiH sistematski planski i organizovano Srbima krši pravo na zaposlenje.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Novoformirana Vlada Кantona Sarajevo koju čine premijer kantona i 12 kantonalnih ministara ima samo jednog Srbina. Novoformirana Vlada Unsko Sanskog kantona u sastavu Premijer kantona i 9 ministara nema nijednog Srbina ministra.

U ministarstvima Federacije BiH je česta pojava da se Bošnjaci u prijavi na konkurs izjašnjavaju kao Srbi da bi dobili posao. U administraciji Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko Sanskog kantona je zaposleno samo 1,74% Srba, iako su Srbi činili preko 30% stanovništva 1991. godine.

U Mup kantona Sarajevo je zaposleno 3,04% Srba, a Srbi su na teritoriji Кantona Sarajevo činili oko 30% stanovništva.

Struktura zaposlenih po nacionalnoj pripadnosti u ministarstvima upravama i javnim preduzećima na nivou Federacije i na nivou kantona je ponižavajuća za srpski narod. Česta je pojava da kantonalna ministarstva i javna preduzeća nemaju zaposlenog nijednog Srbina.

U administrativnim službama 70 opština Federacije BiH se na prste ruku mogu pronaći zaposleni Srbi, a česti su primjeri opština da nije zaposlen nijedan Srbin, iako je prema popisu bilo i preko 20% Srba. Izuzetak su opštine Drvar Grahovo Bosanski Petrovac i Glamoč.

U danima kada srpski narod obilježava pravoslavni Božić i dočekuje Pravoslavnu novu godinu, Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ukazuje da su Srbi u Federaciji konstitutivni samo „na papiru“, hiljade srpskih sela je neobnovljeno i vlasti Federacije BiH na svim nivoima se „trude“ da Srbi potpuno nestanu sa područja FBIH.

BN TV

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

Duet

08.01.2019 14:52

U Mostaru u gradskoj upravi ima blizu 600.uposlenij od toga mozda 1% Srba,a jos gore je u vladi HNK.

kukuleleleel

re

08.01.2019 15:08

I to kao tvoj Problem....

re

08.01.2019 15:39

Darwill

08.01.2019 15:29

Postoji li neko ko uopšte vodi računa o ovome? To je pitanje sa jedne strane, a sa druge, uopšte me ne čudi. Jer , kada se patriotkinja iz SDS-a Nina Bukejlović /čini mi se da se tako zove/ jedno jutro probudi i shvati da je Bošnjakinja, onda nas ne treba čuditi niti ljutiti što se Hrvati i Bošnjaci u Federaciji zbog posla i mandata izjašnjavaju kao Srbi. Država i Zakoni su nam nakaradni do zla Boga.

Komentator

08.01.2019 16:43

Pročitah samo naslov i sve bih potpisao ali šta je u RS jer ovdje radi samo SNSD članstvo i poneko iz njihove koalicije a o Bošnjacima i Hrvatima da se ne priča.

Potpisujem svaku reč!

re komentator

08.01.2019 22:02

Ee nisi brale u pravu...ima i te kako da ima i Hrvata i Bosnjaka da rade u administraciji u RS...licno poznajem par Bosnjaka u opstini grada Bl...u Komunalnoj Policiji dva Hrvata...

Aco

09.01.2019 00:54

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.