Rudari odbili da siđu u jamu

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica koji dođu u treću smjenu neće silaziti u jamu jer im nije isplaćen topli obrok, dok će jutarnja smjena najvjerovatnije krenuti pred opštinu ako ne bude nikakvog reagovanja grada Zenice, izjavio je predsjednik Sindikata rudara Nijaz Vardo.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Rudari druge smjene Rudnika mrkog uglja Zenica odbili su danas da siđu u jamu zbog neisplaćenog toplog obroka, pošto je grad Zenica blokirao račun rudnika zbog neplaćanja korišćenja građevinskog zemljišta.

Vardo je naveo da su predstavnici Sindikata upoznali upravu rudnika da će rudari stati s radom, prenosi portal "Кliks".

"Mi smo danas do 15.00 časova dali rok za informaciju o korištenju građevinskog zemljišta i o toplim obrocima, ali s obzirom na to da ništa nismo dobili, odlučili smo da ostanemo van jama", istakao je Vardo.

On je pojasnio da su rudari pokušali doći do gradonačelnika Zenice Fuada Кasumovića, kao i direktor ovog rudnika Nevzet Vrškić, ali da niko nije primljen na razgovor, te dodao da nije ispunjeno obećanje gradonačelnika da će problem biti riješen.

Nedavno je na Ustavnom sudu proglašeno da je korištenje građevinskog zemljišta neustavan namet na privredu, a kolika su dugovanja rudnika, nije poznato.

(Srna)

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.