4 skakaonice: Kobajaši je nezaustavljiv!

Japanac na korak do pobede na turneji! Japanski ski skakač, Rjoju Kobajaši, pobedio je na velikoj skakonici u Insbruku – trećem takmičenju na turneji "Četiri skakionice".  Rjoju Kobajaši - tri od tri! Rjoju Kobajaši nastavlja da briljira na Novogodišnjoj turneji. Pobjedom je započeo i austrijski finiš "Četiri skakaonice" u Inzbruku.

Ostali sportovi 04.01.2019 | 16:45
4 skakaonice: Kobajaši je nezaustavljiv!
Neverovatni Japanac ostvario je i treću pobedu na isto toliko takmičenja i nalazi se na korak od najvećeg dostignuća u karijeri.

Kobajaši je slavio skokovima od 136,5 metara i 131, što mu je donelo ukupno poena 267 bodova.

Njegov najveći konkurent Markus Ajzenbihler potpuno je podbacio i završio je tek na 15. mestu sa 223,8 bodova, 50 bodova manje od Japanca. Takođe, ni David Kubacki nije imao dobar dan, pa je tako Kobajašiju olakšan posao za pobedu u ukupnom poretku.

Drugi u Insbruku završio je Štefan Kraft, koji je imao ukupno 542,2 poena, čak trinaest manje od prvogplasiranog Kobajašija.

Podijum je kompletirao Andreas Stjernen, dok je u prvih deset još završilo Štefan Laje, Jukija Sato, Kilijan Pajer, Rihard Frajtag, Roman Kudelka i Timi Zajc.

Kobajaši ima ukupno 815,9 bodova, čak 46 više od drugoplasiranog Markusa Ajzenbihlera.

Kobajaši će tako imati šansu da slavi na sve četiri skakaonice i tako postane treći skakač u istoriji kome je tako nešto pošlo za rukom.

Pre njega to su uspeli da urade Sven Hanavald u sezoni 2001/2002 i Kamil Stoh prošle godine.

Kamil Štoh je briljirao prošle godine na čuvenoj "Novogodišnjoj turneji". Poljak je bio pobjednik sve četiri skakaonice i tako postao prvi još od Svena Hanavalda i sezone 2001/2002 kome to pošlo za rukom.

Ove godine u Njemačkoj i Austriji briljira mladi 22-godišnji Japanac Rjoju Kobajaši. Počeo je da skače 2016. i do početka aktuelne sezone nije imao nijednu pojbedu, a ove ih je već skupio sedam - posljednje tri vezane na "Četiri skakaonice".

Poslije Oberzdorfa i Garmiša, sjajno je letio i u Inzbruku, gdje je iza sebe ostavio Štefana Krafta iz Austrije i Andreasa Stjernena iz Norveške.

Najviše je razočarao Markus Ajzenbihler. Nemac je na prve dvije skakaonice bio drugi, ali je danas dao daha Kobajašiju osvajanjem tek 13. mjesta.

Japanac je pobijedio skokovima od 136,5 metara i 131, što mu je donijelo ukupno 267 bodova, a u ukupnom poretku ima 815,9 bodova - čak 46 više od drugoplasiranog Markusa Ajzenbihlera. 

Jedini Japanac koji je uspio da pobijedi na "Novogodišnjoj turneji" bio je Kazujoši Funaki u sezoni 1997/1998. Funaki je tada takođe pobijedio na tri vezane skakaonice, ali ga je za "magične četiri" spriječio Hanavald.

Naredne sezone je Noriaki Kasai bio najbolji u Inzburku, a dvije godine kasnije pobjedu je odnio u Garmišu. Od sezone 2000/2001 Japanci su čekali na trijumf, a onda se pojavio Kobajaši...

Naredno takmičenje na programu je u 5. i 6. januara u Bišefshofen.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar