Njemačka ima velike planove

Savjet bezbjednosti UN ima pet novih nestalnih članica sa dvogodišnjim mandatom, među kojima je i Njemačka, piše Dojče vele.

Svijet 02.01.2019 | 08:17
Njemačka ima velike planove
Njemačka, Belgija, Indonezija, Južna Afrika i Dominikanska Republika nove su nestalne članice SB UN izabrane po regionalnom principu od 1. januara 2019. do 31. decembra 2020. godine. Te zemlje zameniće Holandiju, Švedsku, Kazahstan, Etiopiju i Boliviju. Od novih nestalnih članica najviše iskustva imaju Njemačka i Belgija koje više puta bile izabrane u to tijelo, a najmanje Dominikanska Republika koja u Savet bezbednosti UN ulazi prvi put.

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalnih - Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dve godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje po pet članica. “Stare" nestalne članice SB UN od prošle godine su Ekvatorijalna Gvineja, Obala Slonovače, Kuvajt, Peru, Poljska.

Članice SB UN se mjesečno rotiraju kao predsjedavajuće tog tijela. U januaru je predsjedavajuća Dominikanska republika, a Njemačka će to biti u aprilu, nakon što će tu funkciju u martu obavljati Francuska.

Multiraltelizam i jačanje Evrope

Njemačka ima mnogo planova za naredne dvie godine. Ministar inostranih poslova Haiko Mas (SPD) je na Generalnoj skupštini UN rekao da želi da se bori za jačanje multilateralizma koji je pod pritiskom, između ostalog zbog politike američkog predsjednika Donalda Trampa.

“Ujedinjene nacije su u središtu multilateralnog sistema. Živimo u vremenu kada je potrebno više međunarodnog poretka, više pouzdanosti, više povjerenja u naša zajednička pravila. Ujedinjene nacije su onoliko jake, pravedne i efikasne koliko što to njene članice”, rekao je Mas.

Njemačka takođe želi da zalaže za snažne UN i snažnu ulogu Evrope u njenim telima. Iznad svega, u naredne dvije godine Njemačka želi da Evropska unija dobije zajedničko stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti. Naime, zbog Bregzita će EU imati samo Francusku kao stalnu članicu u SB UN.

Borba protiv raketa srednjeg dometa

Njemačka takođe želi da radi na prevenciji kriza. Njemačko prisustvo u Savjetu bezbjednosti ima za cilj da osigura da se to telo angažuje ranije nego do sada u regionima u kojima se pojave naznake krize. Njemačka takođe ima ideje za rješavanje napetosti.

Njemački ambasador pri UN Kristof Hojzegen najavio je da želi da regrutuje više žena za rješavanje sukoba. “Žene donose drugačija životna iskustva i perspektive od muškaraca i to može da pomogne u traženju kompromisa, pomirenju neprijatelja i stvaranju mira", rekao je ovaj diplomata.

Međutim, održavanje mira treba da se odvija i na sosptvenom pragu. Ministar spoljnih poslova Mas je krajem decembra jasno stavio do znanja da bi Njemačka želela da koristi svoj mandat u SB UN u kampanji protiv raspoređivanja raketa srednjeg dometa, ukoliko bi prestao da važi INF - sporazum kojim je između Rusije i SAD dogovorena zabrana oružja srednjeg dometa. “Raspoređivanje novih raketa srednjeg dometa naišlo bi na veliki otpor u Nemačkoj", kaže Mas.

Učešće u misijama UN

Njemačka je trenutno uključena u osam od 14 misija UN. Vojnici Bundesvera su najbrojnije uključeni u misiju za stabilizaciju Malija -MINUSMA. Oko 1.100 Nemica i Njemaca pomaže u procesu pomirenja u Maliju. Nada povezana sa ovom misijom je da će se tako pomoći stabilizacija celog regiona zapadne Afrike.

U Libanu, Nemačka je uključena u UNIFIL, jednu od najstarijih misija UN. Nadalje, nemačke snage su aktivne u Sudanu, Južnom Sudanu, Somaliji, Zapadnoj Sahari, Libiji i Haitiju. U svim ovim misijama, Nemačka ne samo da daje osoblje, već i podržava mirovni proces putem mobilnih timova za obuku.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

o Njemacka

02.01.2019 10:18

Otvaraj granice zelja nam da krenemo svi...porodicno..mi smo dobri radnici..skolovani ljudi ...ovdje smo robovi..ne daju nam plate ne daju posao..unistise nas ...mi smo spakovali kofere..evo im pusta zemlja .nadam se da ce se Arapi naseliti..

ODGOVORITE
Name

ROKI

02.01.2019 10:46

RUSIJA OTVORILA GRANICE BUJRUM

ODGOVORITE