Priča: Pobjednik...!

Ukoliko ga tim ne bude prerano istrošio - a Milan Tomić je dosad pokazao da zna da deli minutažu i podeli zadatke i obaveze - Stratos Perperoglu bi vrlo lako mogao da bude čovek od koga će zavisiti titule na svim frontovima. Jesu Džo Regland i Bili Beron rasni strelci, Majk Cirbes i Majkl Odžo udarne sile u reketu, a Boriša Simanić nadolazeća snaga Crvene zvezde, ali Stratos već sada pokazuje koliku prevagu donosi.

Košarka 02.01.2019 | 17:30
Priča: Pobjednik...!
Pobednik se rađa, šampion se postaje.

U košarkaškim krugovima bliskim Crvenoj zvezdi govori se da je neko u koga Milan Tomić polaže mnogo poverenja. Kod navijača je odavno zadužio status čoveka od koga ne možete da izvučete jake emocije, ma kakve okolnosti bile. Među saigračima ima status asa s podužom listom osvojenih pehara. Mentora mlađim snagama (čitaj: Boriši Simaniću), uzora na koga se ugleda ceo tim. Nećete reći da postaje mlađi, jer polako ulazi u pozne igračke godine. Ali, Stratos Perperoglu je kao vino. Što je stariji, sve je bolji. A Milan Tomić, stručni štab, saigrači i navijači su u njemu probudili drugu, košarkašku mladost. 

I sve napisano u prethodnom pasusu možemo da ostavimo po strani. Ako pogledamo samo prizmu suvih činjenica, shvatićete da je Stratos Perperoglu rođeni pobednik! To je na najsvežijem primeru demonstrirao u poslednjoj utakmici 2018. godine, kada je po treći put ove sezone presudio Budućnosti. Obukao je Perperoglu kostim Deda Mraza i svima u crveno-belom podario trijumf kao najlepši zaključak turbulentne godine. Ubacio je 23 poena, najviše u dosadašnjim okršajima protiv branioca titule u Jadranskoj ligi i drugi najbolji učinak otkako je letos potpisao za srpskog šampiona. Iz igre šutirao je bezmalo 70 odsto (9/13 iz igre, 7/9 za dva), na šta je još ubeležio četiri iznuđena faula, tri skoka, dve asistencije i jednu ukradenu loptu. Logično, proglašem je igračem utakmice. 

Njegov uticaj na igru Crvene zvezde u najvećem delu velikog derbija, a pogotovo od momenta kada je Budućnost uspela da okrene rezultat i ode na osam poena viška (55:63) bio je beskrajno važan. U završnih minut i po treće četvrtine skupio je pet poena, potom još četiri na startu poslednjeg kvartala, da bi u roku od jednog minuta psihički uništio podgoričke Plave sa ofanzivnim skokom i asistencijom zaDžoa Reglanda, te hladnokrvnim pogotkom preko ruke visokog Goge Bitadzea, na šta je uvezao lukavu krađu pravo iz ruku Erla Klarka i rutinsko istrčavanje kontre čime je stavio tačku na utakmicu i započeo novogodišnje slavlje na krcatim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić. 

“Ove utakmice je lako igrati, zaista. Zabavno je, pre svega. Svi imaju veliku motivaciju, zato se trudimo da se što bolje zabavimo na terenu. Svi žele da pobedu, u ovim utakmicama dodatna motivacija nije potrebna“, rekao je Perperoglu posle sinoćnjeg meča, pre nego što je dodao:

“Osećam se dobro. Odigrali smo dobru utakmicu pred našim navijačima. Posebno mi je drago jer smo pokazali karakter. Bili smo u minusu osam poena, a onda smo se borili i na kraju zasluženo slavili“.

Imao je svojih uspona i padova u poslednja tri meseca, što je i logično u ovakvom ritmu klupske sezone na ovoj strani Atlantika. Ali, dosad nijednom nije omanuo kada su se igrale velike utakmice. Pitajte samo igrače Cedevite, kada im je slomio duh sa 11 brzih poena u polufinalu ABA Superkupa. Bio je jedan od katalizatora ubedljivog trijumfa protiv Budućnost u finalu istog takmičenja, da bi samo dve sedmice kasnije poneo glavnu ulogu sa 20 ubačenih poena. Ono što je posebno upada u oči jeste da je od pomenutog gostovanja u Podgorici skupio tek 28 poena na pet regionalnih utakmica, da bi Partizanu u večitom derbiju, pred prepunim tribinama protivničkih navijača sasuo 25 poena! Nije mu bilo teško da i Megi u Sremskoj Mitrovici složi 17 poena...

“Želim da pomognem timu kad god mogu. Dobio sam posebnu energiju od navijača, srećan sam što smo slavili pred ovako punom dvoranom i obradovali ih“.



Suština je jasna. I nikoga ne bi smelo da čudi što je Stratos Perperoglu za kratko vreme podsetio košarkašku Evropu koliko je šarolika njegova paleta. Ne samo napadački, već i kad god je to potrebno u odbrani. Odigrao je Stratos mnogo velikih, pa čak i većih utakmica od ovih dosadašnjih da bi mu sve ovo bilo strano. Trostruki je šampion Evrope, četvorostruki prvak Grčke, po dva puta sa Panatinaikosom i Olimpijakosom, gde je mora da nosi veliki teret na svojim leđima zbog toga što je u jednom trenutku bio omražen na jednoj, pa na drugoj strani Atine. Izuzev sa Hapoelom, osvajao je pehare, gde god je kročio nogom. 

Ukoliko ga tim ne bude prerano istrošio - a Milan Tomić je dosad pokazao da zna da deli minutažu i podeli zadatke i obaveze - Stratos Perperoglu bi vrlo lako mogao da bude čovek od koga će zavisiti titule na svim frontovima. Jesu Džo Regland i Bili Beron rasni strelci, Majk Cirbes i Majkl Odžo udarne sile u reketu, a Boriša Simanić nadolazeća snaga Crvene zvezde, ali Stratos već sada pokazuje koliku prevagu donosi.

Na Malom Kalemegdanu veruju da će tako ostati do juna...

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar