Da li VAR pretvara fudbal u bioskop?!

Predsednik Sampdorije kritikuje način na koji se sudijski video asistent koristi u italijanskom prvenstvu.

Fudbal 02.01.2019 | 21:00
Da li VAR pretvara fudbal u bioskop?!
Živopisni predsednik Sampdorije Masimo Ferero ocenio je da fudbal zbog prekomerne upotrebe VAR postaje "neprirodan" i da odlazak na stadion sve više podseća na odlazak u pozorište, jer se utakmica paralelno odvija na terenu i na ekranima u VAR sobi.

Đenovljani su u subotu izgubili od Juventusa rezultatom 2:1, s tim da im je u sudijskoj nadoknadi vremena poništen izjednačujući pogodak.

"Tačno je da smo svi želeli uvođenje VAR, ali on je trebalo da posluži za ispravljanje velikih grešaka, kao način da se pomogne sudiji. Sada imamo problem, jer se utakmica prekida po šest-sedam puta, da bi se proverili čak i mali incidenti. Tim putem će sudije postepeno ostati bez autoriteta", rekao je Ferero nacionalnoj agenciji ANSA.

Prvi čovek Sampe, inače filmski producent, podsetio je da linijski sudija nije ništa signalizirao prilikom poništenog gola Saponare za 2:2 i da su svi već išli ka centru, kada je stigla reakcija iz VAR sobe.

Naknadno je postavljena "dijagnoza": pogotku je prethodila aktivacija iz ofsajda i rezultat je preinačen u 2:1!

"Ne pričam ovo zbog utakmice Juventus - Sampdorija, već zato što je VAR postao ozbiljan protagonista i što se time transformiše fudbal. Kada idemo na stadion, mi znamo da postoji mogućnost odigravanja jedne utakmice na terenu i druge na TV ekranu, gde režiser vuče neke svoje konce".

Ferero je dodao da nema dileme da je posao fudbalskog sudije među najsloženijima na svetu, ali i da se ovakvim "lovom" na greške ubija draž fudbalske igre.

"Moramo da razjasnimo ko je taj ko donosi odluke - sudija na terenu, ili onaj u kabini. VAR više nije sredstvo koje pomaže objektivnoj interpretaciji incidenata, već čini da odlazak na stadion nalikuje odlasku u bioskop. Moramo da vratimo glavnu odgovornost sudiji na terenu", poručio je predsednik Sampdorije.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar