Ambasada Brazila u Jerusalimu?

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da mu je novoizabrani brazilski predsjednik Žair Bolsonaro rekao da je "samo pitanje kada, a ne da li će biti preseljena Ambasada te zemlje u Izraelu u Jerusalim".

Svijet 30.12.2018 | 18:28
Ambasada Brazila u Jerusalimu?
"Bolsonaro mi je rekao da je pitanje kad, ne da li će biti prebačena Ambasada u Jerusalim. Nama je Brazil veoma važan i u kontekstu Latinske Amerike", istakao je Netanjahu tokom sastanka sa liderima jevrejske zajednice u Rio de Žaneiru.

Netanjahu, koji se krajem sedmice sastao sa Bolsonarom, istakao je da je novi brazilski predsjednik prihvatio poziv da posjeti Izrael.

Bolsonaro, koji će dužnost brazilskog predsjednika preuzeti 1. januara, ugostiće Netanjahua i lidere ostalih zemalja na inauguraciji. On je izjavio da bi želio da prati primjer američkog predsjednika Donalda Trampa i preseli Ambasadu u Jerusalim.

Međutim, on se zbog toga našao pod pritiskom poljoprivrednog sektora u Brazilu koji to ne želi jer bi time naškodio izvozu u arapske države.

Analitičari ističu da bi preseljenje Ambasade u Jerusalim značilo i oštar zaokret u brazilskoj spoljnoj politici prema kojoj je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba formiranje dvije države. 

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BL

30.12.2018 18:31

Bio u Izraelu, Jerusalimu. Divna zemlja i naše svetinje

ODGOVORITE
Name

A Srbija

30.12.2018 18:32

A start cekamo NASA jadna Srbija.Da glumi ljubav prema arapima koji je rasturaju.

ODGOVORITE