Optužnice zbog ratnih zločina

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je tri optužnice zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, od kojih se dvije odnose na Sarajevo i Brčko, a jedna na Кosovo i Metohiju.

Srbija 29.12.2018 | 09:06
Optužnice zbog ratnih zločina
Za ratne zločine protiv srpskih civila počinjene 1992. godine u Sarajevu optužen je državljanin BiH čiji su inicijali H.M, piše "Politika".

Lice čiji su inicijali M.Č. optuženo je za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u Brčkom.

Optužnice za zločine u Sarajevu i Brčkom trebalo bi da potvrdi sud.

Treća optužnica podignuta je protiv lica čiji su inicijali R.M. sa Кosova i Metohije, a odnosi se na događaje koji su se odigrali tokom juna 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje, opština Uroševac, u kojem su žrtve bili srpski civili.

Кrivična djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, među kojima je i krivično djelo ratnog zločina protiv civila, ne zastarijeva.

U zavisnosti od načina izvršenja ovog djela, okrivljenima može da bude izrečena zatvorska kazna od šest mjeseci do 40 godina.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ratko

29.12.2018 09:08

Sudstvo i tuzilastvo u Srbiji je isto kao i sudstvoi tuzilasvo u RS, korumpirano i pod kontrolom vlasti. Pa mogli su cekati jos jedno 20-ak godina na podizanje optuznica, bruka. Plasim se da ce i slucaj David ostati na cekanju. Banda na celu s burletom, biserkom i banditom lukacem su sve ucinili da ne dodje do procesa, cini se da dokaza vise i nema jer su sklonjeni i u najboljem slucaju ce odgovarati za to. Ukoliko se zaista nadje dokaz za ubistvo, kod nas smrtna kazna jos nije ukinuta, obesiti na krivi sat! Cisto kao opomenu da vlast mora da radi u interesu naroda a ne protiv istog. Garantujem da bi buduci politicari debelo razmislili kako ce se ponasati prema svom narodu.

ODGOVORITE
Name

Luu

29.12.2018 09:36

Napravis zakon i proglasis se svjetskim policajcem. Po kojoj osnovi Srbija vodi istrage u drugoj drzavi i dize optuznice protiv stranih drzavljana za pocinjena nedjela u stranoj drzavi? Ovo ne vodi nicemu dobrom.

ODGOVORITE
Name

Taktika

29.12.2018 10:07

Vučić skreće pažnju s predstojećih demonstracija širom Srbije.

Name

Ratko

29.12.2018 10:36

E pa vidis moguce je. Po svim zakonima ako pocinite neko delo vaze tadasnji zakoni. Zato i za tuzlansku kolonu vazi zakon SFRJ. U prevodu to znaci, ako ja cinim neko krivicno delo moram biti svestan zakonskih konsekvenci, a ja kao potencijalni pocinioc nekog krivicnog dela ne znam sta ce biti u buducnosti. Znaci optuznice nisu nelegalne ali kasne.