Potencijali za razvoj turizma

Okrugli sto, koji su organizovali Turistička organizacija Bijeljine i Udruženje za razvoj turizma, održan je danas o temi “Semberija u svjetlu razvoja regionalnog turizma”.

Republika Srpska 26.12.2018 | 12:01
Potencijali za razvoj turizma
Zbog ekspanzije ove privredne grane neophodno je poboljšati usluge vezane za turističku potražnju i infrastrukturu koja treba da zadovolji savremene standarde u turizmu, što je jedan od ciljeva održavanja predavanja.



Ono što nedostaje turističkoj ponudi je da se Bijeljina stavi u širi kontekst, jer savremenog turistu zanima regija, jedan je od zaključaka skupa. Ono što mi možemo ponuditi turistima jeste i lijepo i jeftino, i na tome treba raditi.

“Čak je i BiH za turizam uzak kontekst, širi kontekst je Balkan, i to treba iskoristiti stavljajući u ponudu sve njegove potencijale”, napominje jedan od eminentnih predavača.



“Turizam ne poznaje granice, poznaje samo turističke destinacije. Turista želi da se druži i priča sa lokalnim stanovništvom, da uživa u hrani, prođe, vidi, želi da uživa posmatrajući manifestacije kojih ovdje ima u izobilju, kao i kulturno-istorijskih sadržaja, to je pravo jedno bogatstvo.

Savremeni turista je obrazovan, informisan, on putuje i želi da sve provjeri na terenu. Sve on može vidjeti na internetu, ali koncept današnjeg turizma nije `vidio sam`, nego `doživio sam`”, objašnjava prof. dr Marija Knežević, sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Banja Luka.



Turistička organizacija Bijeljine poslednjih godina je mnogo uradila na kompletiranju ponude, što je dalo rezultate. Broj noćenja je za 16% povećan u odnosu na prošlu godinu, posebno stranih turista.

"Mi smo prošle godine oformili suvenirnicu preko puta opštine. Jeste da je male kvadrature, ali zadovoljni smo. Pored distribucije propagandnog materijala i pored servisnih informacija tu, posebno stranim turistima pružamo informacije o turističkoj ponudi”, navodi Milivoje Era, iz Turističke organizacija Bijeljine.

Era dodaje da će, pored turističke karte, vodič na srpskom i engleskom jeziku od sljedeće godine biti štampan na još dva strana jezika. Napominje da je u ponudi turistima na raspolaganju i i brošura sa informacijama o svim vjerskim objektima na području Semberije.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

novi svetski poredak

26.12.2018 11:02

Ovo ko gradić Pejton, a Mićo Mićić ko Mali Princ

ODGOVORITE
Name

gastarbeiter

26.12.2018 11:11

Slike su liejepe ali dogadjanja u SR ovih dana ne daju poziv za posjetu! Praznici svakom svaciji.

ODGOVORITE
Name

re

26.12.2018 11:23

Nista tu nije lijepo....pozadina svega toga pogotovu...

ODGOVORITE
Name

TRN

26.12.2018 11:23

Meni vise odgovara Banja Luka tamo mozes makar da vidis kako Dodikova milicija mlati narod....

ODGOVORITE
Name

Austria

26.12.2018 11:24

Slike su predivne ali nakon ovih slika i zibivanja i stose tice policije i sudstva tu nepostoji zakon tosu institucije milorada dodika i snsda tu vuse nece niko doc dodzite u svijet pa saslusajte sta govori narod javno o republikama odakle su ponikli

ODGOVORITE
Name

re

26.12.2018 21:54

Stvarno si nepismen kao što neko napisa na nekoj drugoj vijesti.