Anćeloti priznao: Ispali smo magarci zbog Zvezde!

Karleto dao zanimljiv intervju, gde se još jednom osvrnuo na eliminaciju iz Lige šampiona. . .

Fudbal 25.12.2018 | 14:45
Anćeloti priznao: Ispali smo magarci zbog Zvezde!
Nastavio se život u Napulju posle eliminacije iz Lige šampiona, uprkos tome što je Napoli u poslednje kolo ušao kao prvoplasirani tim.

Italijanski vicešampion nije uspeo da izdrži udar Liverpula, zbog čega sezonu nastavlja u Ligi Evrope, iza Redsa i Pari Sen Žermena, a ispred Crvene zvezde. Karlo Anćeloti se još jednom osvrnuo na loš rezultat u elitnom takmičenju i teškom mukom priznao da je gostovanje na stadionu Rajko Mitić u prvom kolu zapravo najviše uticalo da Napoli sada nije u osmini finala.

“Ispali smo magarci zbog one utakmice protiv Crvene zvezde u Beogradu“, rekao je Karleto i prisetio se onoga što je rekao pred revanš sa srpskim šampionom u Napulju krajem novembra. “Bili smo u dobroj poziciji, ali nismo uspeli da izdržimo protiv Liverpula, kandidata da osvoji krunu, a u konkurenciji će biti i PSŽ, zajedno sa Barselonom i Juventusom. Biće tu i Atletiko i Real, mada je bez Kristijana Ronalda manje opasan“, dodao je Anćeloti.

Pričao je svestrani stručnjak i o mnogim drugim temama u zanimljivom intervjuu za list Korijere dela Sera. Pre svega – o dominaciji Juventusa.

“Ne vidim to kao problem za nas. Ne umanjuje strast, niti želju nas i naših navijača, naprotiv“.

Anćeloti je upitan i da li oseća da se italijanski fudbal vraća nekim lepšim, setnijim vremenima i raste kvalitetom?

“Da, imamo sve veći kvalitet igre, reprezentacija je iznedrila nekoliko zanimljivih, mladih igrača, imamo novog predsednika Saveza, sa jasnim idejama. Sve vuče ka tome da fudbal dalje raste. Postoje planovi da se prave novi stadioni, da se dalje podiže sportska kultura u zemlji“.

Dotakao se i realnih problema izvan terena – poput sve češćih rasističkih ispada na terenima širom Italije.

“Napravili smo nekoliko koraka u pravom smeru, pre svega Savez, svi su shvatili da moramo da radimo mnogo da se taj problem iskoreni. Za to je potrebno biti uporan, jako uporan“, kaže Anćeloti i plastično objašnjava:

“Ja sam za dosadno ubeđivanje. Gledajte, konj preskače prepreke tako što mu nudiš šargarepu i udaraš ga bičem po zadnjici“.

Fabio Kapelo je jednom prilikom rekao da Serija A nije poligon za učenje trenerskog zanata...

“Iz taktičkog ugla, tako je. U Italiji ste navikli da treneri vode računa o svakom detalju, ritmu utakmice. Iz fizičkog aspekta, fudbal ovde nije toliko zahtevan“.

Zanimljivo pitanje dobio je Anćeloti – kojem današnjem treneru bi voleo da bude mentor?

“Jako malo. Možda Klopu ili Poketinu, pošto Alegri, Simeone, Spaleti i Gvardiola već znaju posao. Uvek je zanimljivo videti kako se svaki trener ponaša, ali je nemoguće iskopirati nečiju filozofiju. Iskreno verujem da ne postoji Univerzitet fudbala, gde može sve da se nauči, to se usavršava godinama“.

O svom prethodniku na klupi Napolija, Mauriciju Sariju, ima samo reči hvale.

“Ovde je imao tim specifičnog identiteta. Ja pokušavam da uvedem nešto drugačije. Sari voli fudbal gde je svaki igrač važan, sa mnogo poseda, koji nikada ne odustaje“.

Otkrio je Anćeloti kako je izmenio Sarijevu mašinu po dolasku u Napulj.

“Najviše sam se osvrnuo na defanzivnu fazu igre. Sa 4-3-3 prešao sam na 4-4-2. Za mene ta formacija je najefektivnija. Pričao sam s nekoliko igrača, Alanom i Dijavarom, oni su mi dali određene smernice, jer ne bih uspeo sve sam“.

O ciljevima Napolija...

“Da pobeđujemo, da se do kraja šampionata borimo i onda podvlačimo crtu“.

Priznao je Anćeloti da je bio blizu povratka u Milan.

“Da, dva puta. Kada sam odlazio iz Reala, Adrijano Galijani je dolazio da me juri po Madridu, ali sam morao da se oporavim posle određenih zdravstvenih problema. Potom su me zvali i kada je Marko Fasone bio direktor, posle mog odlaska iz Bajerna“.

Govorio je osvajač Lige šampiona sa dve različite ekipe i o tome šta ga najviše nervira kod igrača.

“Svi oni koji ne igraju i ne treniraju kako treba me dovedu do ludila. Prihvatam one koji se naljute u nekom momentu, ali ne i kada ne treniraju. Takođe, sebičluk me dovodi do ludila, jer to šteti celom timu. Svi moraju da dobiju svoj prostor da se iskažu. Čitam kako 90 odsto Amerikanaca u razdoblju između 15 i 21 godine pati od neke vrste stresa, a razlog tome je što su žrtve takvog sistema gde je jedna osoba važnija od druge“.

On, kako kaže, nije pod stresom, jer voli ono što radi.

Na italijanskom fudbalskom nebu osvanula je vest da je Kalidu Kulibali potpisao novi ugovor s Napolijem, što je obradovalo mnoge u i oko kluba.

“Kalidu je pravi šampion, da nemamo njega bili bismo u ozbiljnim problemima“.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar