Posljedice havarije u Brodu

Ukupna privreda Republike Srpske i BiH osjetiće posljedice ograničenog rada Rafinerije nafte u Brodu, a korist će imati rafinerije iz okruženja koje će da plasiraju na naše tržište svoje derivate.

Republika Srpska 25.12.2018 | 07:20
Posljedice havarije u Brodu
To za Srpskainfo ocjenjuje Dušan Bogdanović, analitičar u oblasti energetike, koji kaže da su prerađivački naftni kapaciteti svake zemlje, pa tako i naši, izuzetno bitni za taj ekonomski prostor.

"Prvo, posljedice će biti vidljive u spoljnotrgovinskom bilansu nafte i derivata, ali i u aspektu sigurnosti snabdijevanja. Drugo, to će se odraziti i na poreze i doprinose", ističe Bogdanović.

Mnogo je i velikih infrastrukturnih projekata u BiH koji su, kako kaže, započeti i za čiju izgradnju je potrebna velika količina mazuta.

"Sada se postavlja pitanje da li te potrebe može da zadovolji Rafinerija u Brodu ili će to ići iz uvoza", navodi Bogdanović.

Požar je početkom oktobra zahvatio jedno postrojenje u Rafineriji nafte i kompletno ga uništio. Dva i po mjeseca od havarije zvanično nije poznat uzrok požara, kao ni procijenjena šteta.

Kako smo saznali, rukovodstvo Rafinerije nafte je prošle sedmice sa radnicima održalo sastanak na kojem su ih upoznali da će biti primorani da zaposlene šalju na čekanje od februara kada će primati umanjenu platu. Razlog je ograničena proizvodnja, a očekuju da će tek u septembru naredne godine uspostaviti pogon koji je uništen u havariji. Rafinerija nafte zapošljava oko 1.000 radnika.

"Ne znam šta je uzrok, pa ne mogu da komentarišem taj dio, ali je godina dana od ponovnog uspostavljanja kapaciteta zaista puno. Tržište se lako gubi, a izuzetno sporo vraća", naglašava Bogdanović.

Dodaje i da, iako ima sve uslove, Rafinerija nafte nije osvojila domaće tržište u potpunosti.

"Koliko mi je poznato, Rafinerija prerađuje između 800.000 i 900.000 tona nafte, a sve ispod 1,2 miliona tona nije rentabilno. Ne znam šta je uzrok tome, samo govorim o činjenicama", kaže Bogdanović. 

On smatra da je potrebno da se na nivou Republike Srpske, odnosno Ministarstvo energetike i predstavnici Optima grupe, u okviru koje posluje Rafinerija, napravi presjek stanja i da se odrede za buduće djelovanje.

Saša Ćejić iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u privrednoj komori RS kaže da naftni distributeri i te kako osjećaju posljedice ograničenog rada Rafinerije u Brodu, ali i krajni potrošači.

"Od havarije nemaju količine naftnih derivata koje su imali do tada. Mi sada tu razliku, koja nije mala, nabavljamo iz rafinerija iz Srbije i Hrvatske. Zbog toga imamo veće troškove prevoza, a i te rafinerije su povećale maržu, svjesni da nemaju konkurenciju u BiH", objašnjava Ćejić za Srpskainfo.

Dodaje da to sve utiče na konačnu maloprodajnu cijenu goriva na benzinskim pumpama.

Ilija Jovičić, načelnik Broda, u kojem trećina od ukupno zaposlenih u ovoj opštini radi u Rafineriji nafte, tvrdi da se ništa alarmantno ne dešava i da naftni kapaciteti rade redovno.

"Prije nekoliko dana opštinu je posjetio novi direktor Rafinerije. On mi je rekao da će biti izgrađeno novo postrojenje, a u toku je procjena nastale štete", navodi Jovičić.

Kako kaže, zaposleni rade, primaju plate, a Rafinerija nafte redovno izmiruje svoje obaveze prema opštini.

Istorijat

„Rafineriju nafte Brod“ a.d. osnovala je 1892. godine mađarska kompanija za hemijsku industriju „Danica“. Nakon Drugog svjetskog rata Rafinerija je obnovljena i nacionalizovana. U trenutku privatizacije, proizvodni pogoni Rafinerije nisu bili funkcionalni od 2005. godine.

Ruska državna kompanija „Zarubežnjeft“ a.d. 2007. godine započinje sveobuhvatni proces modernizacije Rafinerije nafte Brod, a već 2008. godine u potpunosti je modernizovana i u pogon puštena nova linija prerade. U modernizaciju postrojenja novi vlasnik uložio je više od 260 miliona evra.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Aa

25.12.2018 07:33

Toliko im je lose gorivo da gradjani nece biti na gubitku

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

25.12.2018 09:02

Nestro petrol je prodavao i sada prodaje naftne derivate po cjenama koje su vise od prosjeka i to znatno.Pola pumpasa nije preuzimalo gorivo od njih zbog cjena, zbog ciganluka sa kolicinom itd.Ne znam kako to moze uticati na cjenu.Ne radi najskuplji dobavljac, a ne najpovoljniji

Name

синип

25.12.2018 10:28

Гориву из Брода, макар безоловном 95, не фали ама баш ништа.

Name

Virus

25.12.2018 13:13

Ti si lud jer gorivo iz Broda je daleko kvalitetnije nego ovih sto uvoze sljam iz Slovenije i kradu poreze.

Name

idoli

25.12.2018 14:17

Ova propala rafinerija, je duzna i bogu i narodu, Drzavi ne placa nista godinama. Smece treba ukinuti, ovo je placeni clanak.

Name

Re

25.12.2018 15:52

Gdeste vidjeli da Rusi uspješno posluju. Pa oni su uspeli i Istočnu Njemačku držati u minusu i bedi. Nedaju bože njiove privrede i vlasti

Name

Рашка85

25.12.2018 07:55

Како ће да се боре радници ватрогасци у рафинерији са 550км плате? Да гину за руске тајкуне јер је Зарубеж нефт приватна руска фирма, а не државна и када је та Рафинерија дужна грађанима српске и фондовима 600.000.000км иако се свака роба плаћа авансно, т. ј унапред. Sapienti sat

ODGOVORITE
Name

Austria

25.12.2018 10:24

To zna najbolje gazda dodik onih je i doveo sve stobi bande u rusiji doslo je na balkan pod pokriviteljstvom snsd

Name

синип

25.12.2018 12:32

Па ето дођи ти из Аустрије па откупи фаринерију од "руске мафије и Додика".

Name

Владо Бања Лука

25.12.2018 08:12

Има ли негдје тачан податак: колико пореза Рафинерија Брод уплати у буџет Републике Српске? И да ли уопште уплаћују било шта? Хвала.

ODGOVORITE
Name

Re

25.12.2018 09:02

Ne uplacuje nista