Advokat traži novo odgađanje

Advokat kriminalističkog tehničara Zorana Bošnjaka (44) optuženog za sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Davida Dragičevića, zatražio je da se odgodi izjašnjenje o krivici, jer optuženi ima ozbiljnih zdravstvenih problema, saznaje Srpskainfo.

Republika Srpska 24.12.2018 | 15:16
Advokat traži novo odgađanje
Osnovni sud u Banjaluci je gotovo pet mjeseci nakon podizanja optužnice konačno zakazao ročište na kojem su se Bošnjak i drugooptuženi Mikica Marijanac (55) trebali izjasniti o krivici.

Nakon niza prigovora koji su proteklih mjeseci odgađali izjašnjenje o krivici, na pomolu je tako nova odgoda.

Izvor blizak tužilaštvu ističe da je u pitanju klasičan način odugovlačenja postupka, ali se sa tim ne slaže Damir Alagić advokat optuženog Bošnjaka.

-Bošnjak je duže vremena na bolovanju i liječi se na klinici. Imamo nalaze dva vještaka koji su dostavljeni sudu i ovdje se sigurno ne radi o odugovlačenju postupka- smatra advokat Alagić.

Komentarišući optužnicu, Alagić je istakao da su svi dokazi koji otpakovani u predmetu “Dragičević” kontaminirani.

Takođe je dodao da mu nije jasno kako je moguće da krivično odgovaraju dvojica kriminalističkih tehničara, ali ne i inspektor koji je rukovodio slučajem- Siniša Kojdić.

Alagić je podsjetio da je u međuvremenu podnio i krivičnu prijavu protiv inspektora Kojdića.

-Svi dokazi kako oni sa beživotnog tjela, tako i sa odjeće pokojnog mladića su trebali biti izuzeti u obdukcionoj sali- naveo je advokat Alagić.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je još početkom septembra ove godine podiglo optužnicu protiv Bošnjaka i Marijanca, ali se oni još uvijek nisu izjasnili o krivici, što je jedan od glavnih preduslova za početak sudskog procesa. 

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak, obojica kriminalistički tehničari, bacili su bokserice koje su 25. marta ove godine nakon obdukcije prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno prostoriju za sušenje predmeta.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo Sprečavanje dokazivanja – navodi se u optužnici koju je u međuvremenu potvrdio Osnovni sud u Banjaluci.

Prema ovom krivičnom djelu, maksimalna kazna na koju mogu biti osuđena dvojica kriminalističkih tehničara je do tri godine zatvora.

Slobodan Perić advokat optuženog Marijanca, zatražio je nedavno i izuzeće tužioca Dalibora Vreće koji zastupa optužnicu, što je odbijeno.

Iz Osnovnog suda Banjaluka su još ranije kratko odgovorili da će izjašnjenje optuženih biti zakazano kada se stvore zakonski uslovi za to.

Iz iskaza optuženih kriminalističkih tehničara se moglo jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza u istrazi prethodila rasprava između Marijanca i  Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića sa druge strane.

Nakon dolaska u PU Banjaluka, Bošnjak i Marijanac konstatuju da inspektor Kojdić “samo hoda vani gore dole” i da to nije u redu, te da bi inspektor trebao biti prisutan sa njima dok rade popisivanje navedenih predmeta.

Bošnjak je tužiocima ispričao da je Marijanac pozvao Kojdića da dođe da radi sa njima popis, što je ovaj na kraju i učinio.

Dokumentacija iz istrage

Prema dokumentaciji iz istrage koja je u posjedu Srpskainfo Zoran Bošnjak je tokom popisivanja odjeće u policiji, prokomentarisao: “ostale su gaće, treba ih samo još opisati”, na šta je inspektor Siniša Kojdić odgovorio “je.. gaće, zna se da je imao gaće”. Nakon ovih riječi, optuženi Mikica Marijanac je ušao u raspravu sa inspektorom Kojdićem. Odgovornost za nestanak mogućeg krunskog dokaza optuženi i inspektor su međusobno prebacivali sa jednih na druge.

(Srpskainfo)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

XL

24.12.2018 14:29

A KO JE UBIO DAVIDA???????

ODGOVORITE
Name

Zna se

24.12.2018 14:48

Zna se, - nato!

Name

R

26.12.2018 21:12

Srbi su krivi bezbel ja Ja ja

Name

BiH

24.12.2018 14:44

Neka ih stvore kako znaju i umiju.Znaju oni sva trojica sta su napravili i neka se ne prave englezi.Po 10 god.zatvora pa neka onda drugi puta pokusaju skloniti dokaze o ubistvu.

ODGOVORITE
Name

Re

24.12.2018 15:35

BIH DEFINITIVNO CRKAVA, SAMO SAMOSTALNA REPUBLIKA SRPSKA. IDEMOOO DO KRAJAAA.

Name

Kanada

24.12.2018 14:52

Ovo je za na povjerovati da je moguce da policija , jedna od najvaznijih insitucija , unistava dokaze I da je moguce da se inspector te iste policije tako odnosi prema dokazima. Zasto nije podignuta optuznica I protiv tog Kojdica? Uvezana policijska mafija koja I jeste izvrsila otmicu I ubila Davida. Oni kriminalci na klupama I sa kisobranima na snimcima sa trga su im bili pomagaci . Uvjeren sam da je sva organizacija oko Davidove otmice I ubistva bila policijska.

ODGOVORITE
Name

RE KANADA

24.12.2018 15:56

A koji si ti diletant...pa ti sve znaš... kažeš ubila policija... vrijeme ti je da počneš uzimati tu terapiju..vidiš da te prebacilo.

Name

ZOKI RE

24.12.2018 16:22

RE,TI SI NEVIDJENI KRETEN,IDIOTI KAO TI NEMOGU DA RIJESE DAVIDOVO UBISTVO I VODE RSu U PROPAST,A TI PRICAS O SAMOSTALNOSTI RSe KOJA NEMOZE BEZ KREDITA I ZADUZENJA DA OPSTANE.NEVIDJENA SI BUDALA!

Name

Re

24.12.2018 17:16

Naravno, ubila je tvz policija koja je u rs naoruzani dio kriminalne grupe koja je uzrupirala vlast. Ovim je urusen sav legitimitet koji je rs kao etnicka jedinica imala, te defacto vise ne postioji. Tuzan rezime je da onii koji su je stvarali, mogu samo da gledaju kako su je kriminalci ubili.

Name

Blade

24.12.2018 15:38

Nikad necete saznati, KO JE UBIO DAVIDA, dosadili ste i bogu i narodu!!!

ODGOVORITE
Name

RE BLADE

24.12.2018 16:26

JADNA JE MAJKA KOJA TE RODILA.

Name

Bili...

24.12.2018 18:14

Nebi tako pisao sa se nekom tvome tako nesto desilo. Sramota je da tako razmisljas. Ako nemas mozda ces i ti imati djecu pa ces se opametiti.

Name

Bog gleda

24.12.2018 19:11

Nisi zasluzio/la hrcka da imas, a kamoli djecu i porodicu.

Name

Re Blade

24.12.2018 22:05

Ajd se pogledaj u ogledalo i iz dubine utrobe hrakni u njega.

Name

Izgleda

24.12.2018 15:45

IZGLEDA DA NI IFETU NE IDE POSAO, PA SAD MALO PROBA JAVNO. ISPADE -JADNO!

ODGOVORITE
Name

ZOKI IZGLEDA

24.12.2018 16:26

ONO STO POSJEDUJE IFET,TI TO NI SANJATI NEMOZES,COVIJEK OVO ZA DAVIDA RADI BEZ NOVCANE NAKNADE JADNICE.

Name

Igor

24.12.2018 15:46

Kontaminirana je Republika Srpska a ne samo ti dokazi . Narod odlazi ili trpi a stariji spustaju roletne , zakljucavaju kucu i cekaju da umru . Zivot nula (0). Ima i onih kojima je pojesti sushi u Agape zivot e tim se posebno serem u zivot.

ODGOVORITE
Name

Susi na lopovski baci

24.12.2018 19:03

Hahaha kako je ovo dobro receno. Tacno, ima tih jadnika koji idu na noge onome ko ih unistava i koji je zasluzan sto zive u nerazvijenoj i zaostaloj sredini...ali dobro imaju susi, eto skoro ko Japan. Te budale nece nikad nista skontati.

Name

Re

24.12.2018 19:34

Neka zderu i piju,nismo svi otisli,ni bolesni,ni pomrli,a mozda ce uskoro jesti susi u zatvoru.Vremena se mjenjaju i ne puse vjetar uvijek u istom smjeru!

Name

Bl

24.12.2018 16:08

Sve je to ološ, polusvijet i bahata banda koja smatra da može raspolagati tuđim životima. Fuj

ODGOVORITE
Name

Da

24.12.2018 19:09

Dusmani, sta rade svom narodu. Nista im nije sveto. Dabogda ne imali ni roda ni poroda i umrli u najgorim mukama, svi koji su sposobni djecu ubijati.

Name

Darwill

24.12.2018 16:59

Ako je taj Bošnjak u stanju da kaže ljekaru da je bolestan i šta ga to boli, onda mora biti u stanju da kaže i na Sudu: kriv sam ili nisam kriv. Advokat će na ovaj način stalno odlagati izjašnjavanje o krivici a tako i kompletan predmet razvalčiti u nedogled. Da li uopšte postoje pravnici koji imaju "volju" da ovakve anomalije ispravljaju kroz izmjene postojećih zakonskih akata koji dovode do ovakvih slučajeva. Čini mi se da se namjerno pišu, predlažu i usvajaju manjkave Zakone kako bi samo vršili manipulacije istim.

ODGOVORITE
Name

Re

24.12.2018 22:07

Zakone donosi Narodna Skupstina.

Name

Nedonosce u snsd

24.12.2018 17:19

Zivio kim jong un, ovaj, pardon, dodik zivio

ODGOVORITE
Name

Neso Republika Srpska

24.12.2018 22:09

Ne kaze se zivio vec zivjeo. Nepismenima treba zabraniti koristenje interneta. Zivila predsjednica, zivjeo Dodik, zivjeo Lukac.