ŠPA: Delirijum na "Mestalji" u 94. minutu!

Srbi gledali, Pičini obradovao "Slepe miševe" u poslednjem minutu! Fudbaleri Valensije savladali su Uesku sa 2:1 u dramatičnoj završnici utakmice 17. kola španske La Lige.  Neki navijači Valensije nisu ni videli prvenac Italijana za pobedu u utakmici u kojoj je sve drugo bio veliki neuspeh.  Pičini probudio Solera iz košmara, Valensija do pobede u 93. minutu, Aca Jovanović brine za mesto na gol liniji! Gosti oštećeni za penal pri rezultatu 1:1!

Fudbal 23.12.2018 | 16:15
ŠPA: Delirijum na "Mestalji" u 94. minutu!
Valensija je do trijumfa stigla u četvrtom minutu nadoknade vremena, kada je Kristijan Pičini zatresao mrežu gostiju iz kaznenog prostora.

"Slepi miševi" su vodili na poluvremenu – domaćinu je prednost doneo Dani Pareho, ali je u 77. minutu Ueski izjednačio preko Ćuća koji je realizovao penal. 

Ipak, kada su svi na "Mestalji" mislili da će ostati bez kompletnog plena, Pićini je stupio na scenu i obradovao ih. 

Valensija je ovim trijumfom skočila na osmo mesto sa 22 boda, dok je Ueska zakucana za dno sa samo osam. 

Srpski internacionalci Uroš Račić sa jedne i Aleksandar Jovanović i Rajko Brežančić sa druge strane, duel su posmatrali sa klupa za rezervne igrače. 

Fudbaleri Valensije u narednom kolu, 5. januara, gostuju Alavesu, dok će Ueska istog dana dočekati Betis.

Navijači koji su ranije napustili "Mestalju" ovog nedeljnog popodneva mogli su da čuju samo buku i oduševljenje onih koji su ostali do kraja.

A, umesto sudije Mancana, kraj je odsvirao Kristijano Pičini volej udarcem levom nogom u 94. minutu, kojim je postavio konačnih:

Valensija - Ueska 2:1 (1:0) u matine terminu 17. kola Primere.

Italijan koji je letos došao iz Sportinga postigao je "duboko" u sudijskoj nadoknadi prvenac u belom dresu i doneo "slepim miševima" prvu ligašku pobedu od novembarskih nad klubovima iz predgrađa Madrida, Hetafeom (0:1) i Rajo Valjekanom (3:0).

U međuvremenu, pored pobede nad "B" timom Mančester junajteda na zatvaranju grupne faze Lige šampiona, ekipa trenera Marselina izgubila je od Real Madrida (2:0) i vezala remije sa Seviljom (1:1) i Eibarom (1:1), zbog čega je pritisak na njega i igrače bio samo još veći pred dolazak "fenjeraša" sa osam vezanih poraza na strani.

Konstantnu ofanzivu prema golu gostiju, Marselinova navala pretvorila je u vođstvo u 24. minutu, kada je lepu akciju po levoj strani i pravovremeni pas Denisa Čeriševa praktično sa gol-crte u 1:0 pretvorio Dani Pareho. Bio je to njegov tek treći gol ove sezone, odnosno prvi posle sedam mečeva, ali i nedovoljan za više od nove drame na jednom od najbučnijih stadiona u ligi.

Teško da je neko od 36.547 prisutnih mogao da razume zbog čega je Karlos Soler oborio fudbalera Ueske u 72. minutu, ali Mancanu nije promakao nepotreban potez veziste domaćih, pa je kolumbijski internacionalac Kućo dobio priliku da poravna rezultat sa bele tačke i iskoristio je samouverenim udarcem za treći gol u sezoni i drugi uzastopni (bio je strelac u prošlom kolu protiv Viljareala za 2:2).

Delovalo je da će poslednjeplasirani tim šampionata, sa osam vezanih poraza na strani od obećavajućeg ulaska u La Ligu (pobeda u Eibaru od 1:2, pa remi u Bilbau 2:2), ali se Marselinova totalna ofanziva u finišu, uz tri dobre izmene, isplatila u četvrtom minutu nadoknade kada je Roberto Santamarija ponovo savladan.

Fudbaleri Valensije 5. januara gostuju Alavesu, dok će Ueska istog dana dočekati Betis.

Važi za jednog od najtalentovanijih centralnih veznih u Španiji, ali danas je Karlos Solerpreživljavao noćnu moru na podnevnom suncu Valensije. Srećom po 21-godišnjeg fudbalera tu je bio Kristijano Pičini da ga probudi iz ružnog sna i u 93. minutu utakmice pogodi konačnih 2:1 protiv Ueske na utakmici 17. kola Primere u Mestalji.

Nezasluženo po svemu prikazanom, mada je tačno da je Valensija bila daleko bolji rival na terenu sve dok kapiten Dani Pareho u 25. minutu utakmice nije pogodio za vođstvo domaćih. I baš u tom trenutku, umesto da iskoriste psihološku prednost, Slepi miševi su se povukli u nameri da čekaju rivalovu grešku. A nije Valensija tim koji ume da se brani.

Najbolje se to videlo baš na Solerovom meču. Prvo je u 72. minutu Soler sa obe ruke sobalio Kuća Ernandeza na zemlju – nije se ovaj baš ni potrudio da ostane na nogama – pa je sudija Hezus Hilpokazao na belu tačku. Kućo je i izveo jedanesterac i to je bilo 1:1.

Naredni minuti bili su pakleni za Valensiju. U 85. minutu gube domaći loptu na sredini terena,Samjuele Longo ima čist prostor do golmana Neta, ali previše je spor i Soler ga stiže. Uzima u loptu, mada ostaje utisak da je Soler i tada napravio prekršaj za najstrožu kaznu, ali Hil je sada milostiv. Morao je i Longo to bolje da reši. U 89. minutu još sreće za Valensiju. David Fereiro odlično tuče iz slobodnog udarca, prečka je spasila Neta.

I onda kazna. Konfuzija u Ueskinoj odbrani – nije slučajno to što je ona primila najviše golova u sezoni – Pičini je na pravom mestu i Valensija stiže do pobedničkog gola. Teško da je bio zaslužen, ali pravda u fudbalu često ne postoji.

Uostalom, nije da Valensija nije imala prilike da još ranije obezbedi ostanak bodova na Mestalji. Međutim, Roberto Santamarija, koji je danas prvi put ove sezone bio na gol liniji Ueske, imao je nekoliko zapaženih reakcija i pokazao da je Aleksandar Jovanović dobio ozbiljnu konkurenciju u borbi za status “jedinice“.

PRIMERA, 17. kolo:

petak

Đirona - Hetafe 1:1 (0:0)
/Espinosa 85 - Anhel 61/

Real Sosijedad - Alaves 0:1 (0:1)
/Kaljeri 11/

subota

Betis - Eibar 1:1 (1:0)
/Sanabrija 21 - Oreljana pen 72/

Atletiko Madrid - Espanjol 1:0 (0:0)
/Grizman 56p/

Barselona - Selta 2:0 (2:0)
/Dembele 10, Mesi 45/

Atletik Bilbao - Valjadolid 1:1 (1:0)
/Aduriz 45 - Plano 90+2/

nedelja

Valensija - Ueska 2:1 (1:0)
/Pareho 25, Pičini 90+4 - Kućo pen 72/

Leganes - Sevilja 16.15
Rajo Valjekano - Levante 18.30

Odložen je meč Viljareal - Real Madrid zbog obaveza "kraljevskog kluba" na Svetskom prvenstvu klubova. Taj susret će se odigrati 3. januara.

Tabela: Barselona 37, Atletiko 34, Sevilja (-1) 31, Real (-1) 29, Alaves 28, Betis 26, Hetafe 25, Đirona 22, Levante (-1) 22, Valensija 22, Selta 21, Eibar 21, Espanjol 21, Valjadolid 21,Sosijedad 19, Leganes (-1) 18, Bilbao 16, Viljareal (-1) 15, Rajo (-1) 10, Ueska 8.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar