BL: Riberi slomio krila "Orlovima" iz Frankfurta!

Riberi i Rafinja pokvarili žurku u Frankfurtu, Bajern ima snage da pojuri Dortmund! Dva gola sjajnog Francuza i spektakularna slučajnost Brazilca potpuno uništili Ajntraht. Brine povreda Mijata Gaćinovića, koji je napustio teren zbog povrede u finišu prvog poluvremena - 0:3.  Zahvaljujući dvostrukom strijelcu Franku Riberiju, Bajern je slavio u Frankfurtu (0:3) i petom uzastopnom pobjedom u Bundesligi se vratio na drugo mjesto na tabeli poslije dužeg vremena.  Bajern prejak za "srpski" Ajntraht, Gaćinović se povredio! Fudbaleri Bajerna iz Minhena pobedili su Ajntraht iz Frankfurta sa 3:0 u meču 17. kola nemačke Bundeslige.

Fudbal 22.12.2018 | 22:30
BL: Riberi slomio krila "Orlovima" iz Frankfurta!
Za Ajntraht su startovala sva trojica srpskih igrača Filip Kostić, Mijat Gaćinović i Luka Jović, ali se Gaćinović u finišu prvog poluvremena povredio pa ga je zamenio De Guzman.

Jović je imao dobru šansu za gol u desetom minutu kada je šutirao pored gola. Nešto pre toga je u šansi bio i Dani Da Kosta, a Alaba i Miler su pretili u dresu Bajerna tokom prvih dvadesetak minuta.

Bajern je poveo u 35. minutu golom Franka Riberija posle dodavanja Roberta Levandovskog u 35. minutu. Miler je prošao po desnoj strani, dodao je do Bajernove "devetke", Poljak je vratio u sredinu do Riberija koji nebranjen lako pogađa mrežu za 1:0. 

Već do poluvremena je tim iz Minehna mogao da olakša sebi stvari u nastavku da Miler nije pogodio prečku u 44. minutu. 

Suviše ležerno je delovala odbrana Ajntrahta u 79. minutu kada je Riberi vukao napad kroz sredinu, odložio loptu do Kimiha i dobio povratnu koju je samo ćušnuo od stative u gol. 

Majstorija ili slučajnost? Verovatno ni Rafinja ne zna odgovor na pitanje šta je tačno bio njegov potez iz 89. minuta kada je, čini se, centrirao, ali je lopta otišla ka golu, preletela golmana domaćih i savladala ga treći put. 

Bajern sada ima 36 bodova i na drugom je mestu Bundeslige, dok je Ajntraht sa 27 bodova na petom mestu.

Bajernova snaga postaje sve jača. Više gotovo da nema ni tragova od onog tima koji je pre samo mesec dana prolazio kroz ogromnu krizu. Sastav Nika Kovača deluje potpuno stabilno i apsolutno spremno da pojuri vodeću Borusiju iz Dortmunda u borbi za šampionsku titulu. Ajntraht večeras nije imao dovoljno snage da saplete diva iz Minhena, koji je ubedljivo slavio golovima Fraka Riberija i Rafinje, pa je ponovo prišao Milionerima na šest bodova zaostatka - 0:3 (0:1).

Trener Ajntrahta Adolf Hiter nema previše razloga da bude zabrinut zbog igre i poraza svog tima, jer šanse za plasman u Ligu šampiona nisu ni veće ni manje nego što su bile pre ove utakmice, ali mu je veliku glavobolju zadala povreda Mijata Gaćinovića, koji je teren zapustio u finišu prvog poluvremena držeći se za zadnju ložu.

Upravo je Gaćinović bio taj koji je na samom startu utakmice bio pokretač nekoliko brzih akcija domaćeg tima. On, Jović, Ale i Dani da Kosta bili su kreatori dve najbolje prilike Ajntrahta na utakmici. Prvu nije uspeo da iskoristi Da Kosta, čiji je udarac pročitao Manuel Nojer, dok je dva minuta kasnije Jovićev pokušaj završio pored stative.

Kada je uspeo da se stabilizuje nakon početnik naleta domaćina, Bajern je u potpunosti zagospodario terenom, a onda kroz pas igru i posed lopte počeo da melje protivnika. Riberi je prvi pogodak postigao u idealnom trenutku nakon odličnog poteza i dodavanja Levandovskog, a onda je sačekao pravi trenutak u drugom poluvremenu da reši pitanje pobednika. U tom 79. minutu sjajni Francuz je odradio pravi školski dupli pas sa Džošuom Kimihom, a onda rutinskom egzekucijom matirao Trapa.

Taj pogodak je u potpunosti deprimirao igrače Ajntrahta, koji su potpuno pali u samom finišu meča na psihološkom planu, a onda je usledio potpuni nokaut. Rafinji je prešla lopta preko noge kada je pokušao da uputi centaršut u 89. minutu, a taj pokušaj se samo nekoliko trenutaka kasnije pretvorio u fenomenalan lob Brazilca.

Čitav meč na terenu proveli su i Luka Jović i Filip Kostić, ali su ovoga puta, osim nekoliko situacija s početka meča, izostali njihovi prepoznatljivi naleti, koji bi večerašnje slavlje Bajerna učinili daleko težim.

Bavarci su nastavili sjajnu seriju protiv ekipe iz Frankfurta, koja ne zna za pobjedu nad klubom iz Minhena na 15 uzastopnih utakmica u Bundesligi. 

Tu naravno nije uračunat trijumf u finalu prošlosezonskog Kupa Njemačke (1:3) gdje je Mijat Gaćinović postigao pogodak, ali tada je na klupi Ajntrahta sjedio sada Bajernov trener Niko Kovač.

Pred početak sezone hrvatski stručnjak je s Bajernom "petardom" počastio izabranike svog nasljednika Adija Hitera u Superkupu Njemačke, dok je večeras na "Komercbank Areni" pobjeda izvojevana neuporedivo teže, iako to ne sugeriše konačan rezultat.

AJNTRAHT - BAJERN 0:3 (0:1)

Očekivao se "golgeterski obračun" Luke Jovića (12), prvog strijelca Bundeslige i Poljaka Roberta Levandovskog (10), ali kao i u prethodnom kolu sa RB Lajpcigom (1:0), utakmicu je "odlučio" iskusni francuski internacionalac Frank Riberi.

Francuz je sa dva pogotka srušio Ajntraht za drugu poziciju na tabeli i samo šest bodova "minusa" u odnosu na lidera Borusiju Dortmund, da bi nova tri boda "ovjerio" sjajnim udarcem Brazilac Rafinja.

Trener Ajntrahta je u startnu postavu uvrstio svu trojicu srpskih reprezentativaca: Luku Jovića, Mijata Gaćinovića i Filipa Kostića, koji su "zakuvali" prvu priliku u osmom minutu.

Tada se u mat poziciji našao Deni da Kosta, kojem je stopostotnu šansu odbranio Manuel Nojer.

Potom je dva minuta kasnije Luka Jović sjajno povukao kontru, oslobodio se dvojice defanzivaca Bajerna i odigrao dupli pas sa Sebastijanom Alerom, ali je šutirao zamalo pored desne stative.

Bavarci su uzvratili tri minuta kasnije nakon centaršuta iz kornera, u dva navrata je briljantno reagovao golman Ajntrahta Kevin Trap. Prvo je zaustavio udarac Havija Martineza, a potom i Tomasa Milera.

Ipak, golman domaćina nije mogao ništa u 35. minutu poslije odlične akcije Bajerna.

Duga lopta Davida Alabe, koju je propustio da izbaci stoper Ajntrahta, stigla je do Roberta Levandovskog na desnoj strani, a Poljak je uočio natrčalog Franka Riberija za vođstvo- 0:1. Bio je treći pogodak Francuza na trećem uzastopom meču, što nije uspio još od februara 2015.

Ajntraht je potom u 43. minutu ostao bez Mijata Gaćinovića, koji je zaradio povredu butnog mišića lijeve noge. Po svemu sudeći u pitanju je povreda zadnje lože, pa je mladi fudbaler iz Trebinja morao da napusti teren na "Komercbank Areni".

Prije samog odlaska na odmor, Bajern je propustio šansu da udvostruči prednost i gotovo izvjesno riješi utakmicu, ali je prečka spasila "orlove" iz Frankfurta nakon udarca Tomasa Milera.

U nastavku se uglavnom igralo između kaznenih prostora i čekalo na neku grešku protivnika iako su gosti iz Minhena imali inicijativu, ali bez nekih posebno dobrih prilika. Do samog finiša kada su gosti zadali završni udarac "orlovima" iz Frankfurta.

Riberi je u 79. minutu razriješio sve dileme oko pobjednika. Odigrao je dupli pas sa Jošuom Kimihom i plasirao loptu iza leđa Trapa, doduše uz malu pomoć stative - 0:2, da bi minut prije kraja, Brazilac Rafinja majstorski lobovao golmana Ajntrahta za "ovjeru" 11. trijumfa ove sezone.

S druge strane, Ajntraht, koji je upisao šesti poraz, zimsku pauzu za praznike će dočekati na petom mjestu.

Bundesliga se nastavlja 19. januara 2019. godine.

BUNDESLIGA - 17. KOLO:

Bajer Leverkuzen - Herta 3:1 (2:1)
/Foland 5, Haverc 23, 49 - Torunariga 26/

RB Lajpcig - Verder 3:2 (2:0)
/Klosterman 22, Verner 44, Bruma 88 - Kruze 67, Sardžent 77/

Štutgart - Šalke 1:3 (0:1)
/Gonzales 76 - Škržibski 10, Gomez autogol 70, Kutuču 79/

Hanover - Fortuna 0:1 (0:0)
/Fink 90+2/

Nirnberg - Frajburg 0:1 (0:1)
/Ginter 19/

Ajntraht - Bajern Minhen 0:3 (0:1)
/RIberi 35, 79, Rafinja 89/

U nedjelju:

Augzburg - Volfsburg (15.30)
Hofenhajm - Majnc (18.00)

Igrano u petak

Borusija Dortmund - Borusija Menhengladbah 2:1 (1:1)
/Sančo 42, Rojs 54 - Kramer 45+1/

TABELA: Borusija Dortmund 42, Bajern Mihnen 36, Borusija Menhengladbah 33, RB Lajpcig 31, Ajntraht 27, Volfsburg (-1) 25, Hofenhajm (-1) 24, Herta 24, Bajer Leverkuzen 24, Verder 22, Frajburg 21, Majnc (-1) 20, Šalke 18, Fortuna Diseldorf 18, Augzburg (-1) 15, Štutgart 14, Hanover 11, Nirnberg 11.

Izvor: mozzartsport/mondo.ba/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar