Druga epizoda "Upozorenja"

Zbog pojačane koncentracije zagađenih materija u vazduhu Operativni štab Vlade Кantona Sarajevo preuzeo je mjere ograničavanja rada postrojenja za proizvodnju toplotne energije, te obezbjeđivanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama.

Bosna i Hercegovina 21.12.2018 | 20:15
Druga epizoda "Upozorenja"
U okviru mjera iz druge epizode "Upozorenje" iz Plana interventnih mjera, uz dio mjera iz treće epizode "Uzbuna", predviđeno je i da komunalna preduzeća i druga pravna lica koja vrše zimsko održavanje puteva trebaju upotrebiti sredstava za obaranje čestica prašine.

Neke od mjera su i zabrana izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru, osim u slučaju hitnih intervencija, zabrana kretanja automobila na potezu glavne saobraćajnice Baščaršija-Ilidža u oba smjera, čiji benzin motori imaju normu "evro dva" i manju, ili dizel motori sa normom "evro tri" i manju.

Jedna od mjera je i zabrana održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti za uzraste mlađe od osamnaest godina na otvorenom prostoru i maksimalno povećanje kapaciteta trolejbusa i tramvaja.

Iz Vlade Кantona Sarajevo saopšteno je da će u narednim danima, u skladu sa situacijom, preduzimati dodatne mjere ukoliko se nastavi trend rasta zagađujućih materija u vazduhu.

Кantonalna Vlada je proglasila drugu epizodu "Upozorenja", uz dio mjera treće epizode "Uzbuna" zbog procjene budućeg stanja zagađenosti vazduha.

Na snazi su i mjere iz prve epizode Plana interventnih mjera - "Pripravnost".

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sa strane

21.12.2018 20:13

Sudbina svih gradova u kotlini, u kojima se loži ugalj.

ODGOVORITE
Name

Zoks

21.12.2018 20:59

U Ljubljani a ne znam za cijelu Sloveniju, ugalj je zabranjen. Ja sam u Istočnom Sarajevu koristim pelet a komšija u svoj kotao ubacuje sve što može da gori od auto guma, pvc gajbi i uglja. Bolje je umrijeti nego prozor otvoriti kad iz njegovog dimnjaka sukne.

Name

cups

21.12.2018 23:28

Postoji nesto sto se zove komunalna policija pa nek se pozabave sa komsijom.