Baklava za Ginisa teška 800 kg

U okviru manifestacije Gastro Show danas je u Tuzli predstavljena baklava teška 800 kilograma.  

Republika Srpska 21.12.2018 | 14:29
Baklava za Ginisa teška 800 kg
Organizatori poručuju da ova slastica ulazi u konkurenciju za najveću na svijetu, a isječena je na 15.200 komada.

Po jedan komad baklave namijenjen je rudarima koji danas obilježavaju svoj dan, ali i prvačiće iz osnovnih škola Tuzlanskog kantona, zatim Velike Kladuše, Zenice i Odžaka.

Organizatori su istakli da je baklava pripremana proteklih nekoliko dana, po tradicionalnom receptu starom nekoliko decenija.

– Mnogo vremena i truda je uloženo kako bismo baklavu napravili onako kako su je pripremale naše bake i majke po originalnom receptu. Učestvovalo je 15 izvrsnih kuvara i slastičara koji su radili deset dana – naveo je Šerif Abdiji, čiji je tim pripremao tradicionalnu baklavu. 

Portparol manifestacije Gastro Show Vedran Jahić kaže da je baklava nominovana za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda, kao najveća na svijetu.

– Nalazimo se u periodu darivanja, a Udruženje Zmajevo srce željelo je spojiti ugodno s korisnim, pa smo na 21. decembar, Dan rudara željeli sve građane počastiti s najvećom baklavom na svijetu – rekao je Jahić.

U ovoj tradicionalnoj slastici pored rudara i osnovaca uživaće i štićenici tuzlanskog Doma penzionera, Merhametove javne kuhinje, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, kao i Dječje javne kuhinje u Lukavcu.

U okviru Gastro Showa upriličen je i bogat zabavni program, a da li je tuzlanska baklava ušla u Ginisovu knjigu rekorda biće poznato naknadno.

(klix.ba)

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

21.12.2018 16:55

Bravo, ovo je za pohvalu. Vjerujem da će se mnogi obradovati komadu ove prelijepe poslastice. Ovakve informacije su melem za oči u odnosu na one u kojima se pojavljuju naši političari. Kvazi političari.

ODGOVORITE
Name

Jel

22.12.2018 11:01

Rudonja probao baklavu?

Name

Beg

21.12.2018 16:59

Bake, kuvari i baklave. ?

ODGOVORITE
Name

Dado B.Luka

21.12.2018 20:37

Bravo za Sarandu i Sekija !! Divni i dobri i plemeniti ljudi porodica Abdiji.. Cast mi je da sam upoznao tako dobre ljude . Želim im od srca svako dobro u životu .

ODGOVORITE
Name

Dejan

21.12.2018 23:12

kako su je ispekli

ODGOVORITE