Баклава за Гиниса тешка 800 кг

У оквиру манифестације Гастро Схоw данас је у Тузли представљена баклава тешка 800 килограма.  

Република Српска 21.12.2018 | 14:29
Баклава за Гиниса тешка 800 кг
Организатори поручују да ова сластица улази у конкуренцију за највећу на свијету, а исјечена је на 15.200 комада.

По један комад баклаве намијењен је рударима који данас обиљежавају свој дан, али и првачиће из основних школа Тузланског кантона, затим Велике Кладуше, Зенице и Оџака.

Организатори су истакли да је баклава припремана протеклих неколико дана, по традиционалном рецепту старом неколико деценија.

– Много времена и труда је уложено како бисмо баклаву направили онако како су је припремале наше баке и мајке по оригиналном рецепту. Учествовало је 15 изврсних кувара и сластичара који су радили десет дана – навео је Шериф Абдији, чији је тим припремао традиционалну баклаву. 

Портпарол манифестације Гастро Схоw Ведран Јахић каже да је баклава номинована за улазак у Гинисову књигу рекорда, као највећа на свијету.

– Налазимо се у периоду даривања, а Удружење Змајево срце жељело је спојити угодно с корисним, па смо на 21. децембар, Дан рудара жељели све грађане почастити с највећом баклавом на свијету – рекао је Јахић.

У овој традиционалној сластици поред рудара и основаца уживаће и штићеници тузланског Дома пензионера, Мерхаметове јавне кухиње, Дома за дјецу без родитељског старања, као и Дјечје јавне кухиње у Лукавцу.

У оквиру Гастро Схоwа уприличен је и богат забавни програм, а да ли је тузланска баклава ушла у Гинисову књигу рекорда биће познато накнадно.

(клиx.ба)

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

21.12.2018 15:55

Браво, ово је за похвалу. Вјерујем да ће се многи обрадовати комаду ове прелијепе посластице. Овакве информације су мелем за очи у односу на оне у којима се појављују наши политичари. Квази политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел

22.12.2018 10:01

Рудоња пробао баклаву?

Name

Бег

21.12.2018 15:59

Баке, кувари и баклаве. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо Б.Лука

21.12.2018 19:37

Браво за Саранду и Секија !! Дивни и добри и племенити људи породица Абдији.. Цаст ми је да сам упознао тако добре људе . Желим им од срца свако добро у животу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

21.12.2018 22:12

како су је испекли

ОДГОВОРИТЕ