Šta je to Novica rekao klincima?

I kako je Gagić postao čovek koji smiruje ekipu? "Mene zanima Cedevita za vikend. Iskreno, niti sam se bavio kalkulacijama pre ovoga, niti ću sada da razmišljam ko dolazi kasnije", kaže Veličković.

Košarka 20.12.2018 | 14:45
Šta je to Novica rekao klincima?
Partizan je dobio utakmicu sezone protiv Turk Telekoma, plasirao se u Top 16 Evrokupa i napravio ozbiljan iskorak u odnosu na prošlu, pa i neke prethodne sezone. Ponovo je Pionir bio krcat, delovalo je kao crno-belo grotlo spremno da proguta goste, a to se i desilo zahvaljujući odličnoj pripremi utakmice, ali i motivacija koja je bila na potrebnom nivou za ovakve izazove.

A jedan od onih koji je preko leđa preturio "milion" ovakvih utakmica je kapiten Novica Veličković koji je i protiv ekipe iz Ankare dao važan doprinos ne samo zbog 12 minuta provedenih na parketu i četiri poena, već i činjenice da je zaustavio Kenija Gebrijela nakon što je ovaj vezao tri trojke i opasno zapretio Partizanu.

"Partizan ove godine ima mladu ekipu i dosta igrača koji se prvi put susreću sa pritiskom i utakmicama koje su jako bitne. Nismo otvorili sezonu kako treba i za nas je svaka utakmica, manje više, finale. To je tako u poslednje dve, tri nedelje. Tako treba da pristupamo. Sami smo omogućili pobedom u Lionu da igramo utakmicu za prolaz. Mislim da je ovo veliki uspeh kako za klub, tako za igrače, da rastu iz dana u dan. To je najbitnije kad si mlad", istakao je Veličković.

Raspored Partizana u TOP 16 fazi Evrokupa:

1. KOLO: Ritas - Partizan (2. januar)
2. KOLO: Partizan - Alba
3. KOLO: Partizan - Monako
4. KOLO: Monako - Partizan
5. KOLO: Partizan - Ritas
6. KOLO: Alba - Partizan

Uoči utakmice je probao da posavetuje mlađe saigrače i očigledno da mu je to baš pošlo za rukom.

"Rekao sam im da nije bitno koliko poena dajemo. U suštini, naš jedini fokus treba da bude na odbrani. Mi možemo da trčimo i da skačemo, u napadu ćemo nalaziti rešenja. Ali, odbrana treba da bude zaštitni znak mladog igrača, mlade ekipe i Partizana na prvom mestu. Mi ekipe treba da svodimo na manje od 70 poena, da to bude neki maksimum, i uvek ćemo imati šansu. To smo uradili večeras i u zadnje dve utakmice. Odbrana je jedini recept uspeha. Ja u to verujem i mislim da smo se poboljšali u tom segmentu".

Iako je poznato da će Partizan u nastavku Evrokupa igrati u grupi sa Monakom, Lijetuvos Ritasom i Albom, Veličkovića to ne opterećuje, a razlog je jednostavan:

"Mene zanima Cedevita za vikend. Iskreno, niti sam se bavio kalkulacijama pre ovoga, niti ću sada da razmišljam ko dolazi kasnije. Nama je svaka utakmica od nenormalne važnosti i ta utakmica sa Cedevitom nam je stvarno jako bitna. Pozvao bih, kao i uvek, publiku da dođe jer mislim da je trenutak da hala bude ispunjena i da se vrši pritisak svih 40 minuta, kao što je to bilo večeras. Da probamo da izvučemo pobedu u subotu", zaključio je Veličković.

Centar Đorđe Gagić je protiv rivala iz Turske flertovao sa dabl-dabl učinkom od 13 poena i devet skokova. Ipak, ono što je upalo u oči je da je u završnici meča posle jednog zakucavanja, iako često radi suprotno, pokazao saigračima da smire situaciju.

"Moramo nešto da promenimo, da bi menjali tok sezone... Šalim se, hteo sam da ostanemo svi pribrani, mada je to bilo malo teatralno. Nije utakmica bila gotova. Nisam hteo da poletimo i da se izgubimo u euforiji. Imam i ja godina i iskustva u Partizanu, naučio sam da se kontrolišem", zastao je na trenutak Gagić, zatim nastavio sa osmeh na licu. 

"A bilo je teško, jer nam je ovo vrlo važna pobeda. Na dobro smo putu, dobro radimo i treniramo. Ovo su dobri momci, pravi se hemija, porodična atmosfera. Imali smo težak period, ali se čupamo pre svega radom i zalaganjem".

Priznaje Gagić da će sada najteže biti izbeći euforiju i stišati emocije, jer je duel sa Cedevitom tu, "iza ćoška".

"Čekaju nas Ritas, Alba i Monako u Top 16. Ali, sada sve ovo moramo da zaboravmo. To je najteži deo u košarci. Moramo da potisnemo sve emocije, jer nam ide još jedna jako važna utakmica sa ekipom koja takođe igra Evrokup, veoma je ozbiljna. Moramo što pre da se okrenemo ka tome. Dobili smo ih prvi meč, mada to ništa ne znači. Sve ovo treba da nam bude motiv za dalje, a ne da se izgubimo o euforiji. To je teško, ali moramo", završio je centar Partizana.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar