RS dobila Vladu: Kakve su reakcije?

Prosperitetna i ekonomski jaka Republika Srpska, sprečavanje odlaska mladih iz zemlje i odgovornost u radu svakog ministra pojedinačno – to je sažetak ekspozea novog predsjednika Vlade RS, Radovana Viškovića. Dobro upakovane rečenice u obećanja koja sada čekaju na ispunjenje. Ekonomisti poručuju da jesu prepoznati osnovni problemi Srpske, ali da je pitanje hoće li postojati istinski i odgovoran rad na njihovom rješavanju.

Republika Srpska 18.12.2018 | 21:02
RS dobila Vladu: Kakve su reakcije?
"Kao što fudbaleri svoj rad prikazuju na prvim utakmicama, tako i ovdje čekamo prve rezultate sa terena. Ekspoze Radovana Viškovića sadrži dobre planove, ali još je rano za bilo kakve prognoze", kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Radovan Višković je obećao i transparentniji rad nove Vlade i njenih institucija. S obzirom na to da je slično obećanje dala i Željka Cvijanović na početku mandata, a da je njen premijrski rad okarakterisalo djelovanje iza zatvorenih vrata, novinari očekuju da situacija bude drugačija ovaj put.

"Očekujemo ono što tražimo svih ovih godina, da se izmijeni Krivični zakon. Takođe, mandat Željke Cvijanović su obilježile sjednice koje su bile potpuno zatvorene za javnost, i očekujemo da se to sada promijeni", poručuje Ljiljana Smiljanić, novinarka Al Džazire.

Ipak, polovina novih ministara  su u suštini stari te ne ulijevaju veliko povjerenje – kategorični su analitičari. Darko Kuzmanović, politički  analitičar poručuje da dodatnu konfuziju unosi niz stranaka koji su sada ušli u vlast željni lakog plijena – građanskog novca.

"Dodatni problem je deintelektualizacija nove Vlade Republike Srpske. Tako imate situaciju da neko ko završi pravni ili ekonomski dođe na mjesto ministra industrije ili slično", poručuje politički analitičar Darko Kuzmanović.

Dobro poznata imena poput Petra Đokića, Srebrenke Golić, Lejle Rešić, Dragana Lukača, Antona Kasipovića i Neđa Trninića zauzeli su opet svoje pozicije u Vladi Srpske. Alen Šeranić se preorijentisao na drugo ministarstvo, dok su Srđan Rajčević, Zora Vidović i Natalija Trivić samo fotelje iz institucija zamijenili ministarskim. Nova imena dolaze iz Narodnog demokratskog pokreta, Vjekoslav Petričević, kao i Dragica Kovač iz novoosnovane stranke Nedeljka Čubrilovića.



BN TV

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

neko

18.12.2018 20:42

Ma pustu vladu, hoceli doci General na odmor?

ODGOVORITE
Name

Aurelije

19.12.2018 06:03

Bolje bi bilo da se malo piše o tome kako Bijeljina nije očišćena od snijega i leda. Kakve su reakcije građana po tom pitanju? Da li trebamo početi sa tužbama protiv Grada i sa oštetnim zahtjevima za povrede i lomove zbog neočišćenih trotoara i ulica? Sramota je ovo više.

Name

D

18.12.2018 20:43

Analizirajete mjesta ministara u vama dragoj Njemackoj, sve jedni te isti i samo mijenjaju mjesta ministarstva, jer tako postavlja knacelarka. Npr. ministarka Ursula von der Leyen bila minstarka za familiju, pa za provredu, pa zdravstvo, pa sad za odbranu, a dolazi iz ministarske familije, tata bio ministar. Pa Hajko Maas, promijenio sve fotelje itd. Onda u Svajcarskoj je to obicaj dok je u sluzbi vlade izmijni sve fotelje, pa u drugim zemljama. Kad bi bili uvijek novi, na sto bi to licilo? Dok novi ministar stekne iskustvo i uhoda se, prodje mu mandat. Svaka vlada svijeta postavlja svoje ljude. Ministri moraju biti jedan uhodani tim ljudi koji se medju sobom poznaju, imaju povjerenja jedni u druge i odgovorni su nekome iznad njih. Nije politika vasa kafanska ili ulicarska prica. Politika je gora nego u bilo kom holivudskom filmu.

ODGOVORITE
Name

re

18.12.2018 20:59

Tačno, svaka vlada postavlja svoje ljude, samo mi nemamo standard kao u Njemačkoj i Švajjcarskoj pa ne znam čemu poređenje.

Name

Re

18.12.2018 20:59

Njemačka!!? Ja budale..

Name

Re

18.12.2018 21:49

kod nas je bolje nego u Njemackoj, rekao baja.

Name

Svica

18.12.2018 22:23

Politicari u CH ne zive od politike vec svi imaju svoje poslove mimo politike a politika im dodje kao hobi.parlamenti lokalni zajednica opstina odnosno komuna,kantona i konfderalni parlament zasjedaju veoma rijetko ,jednom ili dva puta godisnje a poslanici za svoj rad ne dobijaju bilo kakve nahnade i plate..toliko o svajcarskoj

Name

to re

18.12.2018 23:14

za re. Ako ti se ne svidja, a ti poredi sa Rumunijom, Bugarskom ili nekom drugom zemljom gjde je standard isti ili nizi. Kao sto ti rece, svaka vlada postavlja svoje ljude, pa u tome jeste to "poredjenje", tj. svugdje ista stvar. Standard tu ne igra ulogu. A sto znaci stalno nova vlast? U Francuskoj se vlast u poslednje vrijeme stalno mijenja i pitaj ih, da li im je bolje.

Name

Miloš

19.12.2018 06:48

I naši su toliko dobri da ih ne treba mijenjati! Samo da još i nešto znaju iz struke bilo bi odlično.

Name

Tuta

18.12.2018 21:24

Zna li iko ko je ova Cubrina?

ODGOVORITE
Name

Re Tuta

18.12.2018 21:50

od njegove cure strina. Dosadilo joj da bude domacica, kaze voljela bi da vidi kako je to biti ministar.

Name

ert

18.12.2018 21:26

Ali oni rade po standardu i obrazovani su,a ovi nasi stuc muc privatni fax SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

Baka i unuka

18.12.2018 21:36

Tesko nama.

ODGOVORITE
Name

Странац

19.12.2018 04:58

Вози Мишко! Доведен да је направи ко Венецуелу, захваљујући возачу тешких камиона Мадуру од Милића неће бити ни тоалет папира.

ODGOVORITE
Name

srpski gadovi

19.12.2018 07:33

To je vlada koja drži lopove i kriminalce još na patnji i grbači naroda i boraca RS bez pravde i zakona od zatvora i vraćanje narodne i boračke pljačke od svih oteti borački privilegija u RS.

ODGOVORITE
Name

Skj

19.12.2018 09:35

Samo da ne pocnu odmah krasti.

ODGOVORITE