Bobi ispred Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa!

Boban Marjanović ne dobija mnogo vremena na parketu u dresu Los Anđeles Klipersa, ali ono što dobije iskoristi i više nego dobro.

Košarka 20.12.2018 | 12:30
Bobi ispred Majkla Džordana i Lebrona Džejmsa!
Srpski gorostas ove sezone u proseku igra 11 minuta po meču i za to vreme beleži 7,7 poena uz 4,7 skokova, 0,7 blokada, 0,6 asistencija i 0,3 ukradenih lopti.

Iako uglavnom na klupi za rezerve, Marjanović je već stekao kultni status u NBA ligi, a u jednom statističkom segmentu je čak ispred Majkla Džordana, Lebrona Džejmsa i svih ostalih legendi ove igre.

Naime, Marjanović ima najbolji PER (Player Efficiency Rating) u istoriji računajući igrače koji su odigrali najmanje 1.000 minuta u NBA ligi. 

U pitanju je sistemu koji se objašnjava kao proces u kojem se od sume svih pozitivnih dostignuća oduzmu negativna i vraća se kao učinak igrača po minutu. 

Iako je sistem često kritikovan jer ograničava mogućnost merenja defanzivnog uticaja, jer u obzir uzima samo ukradene lopte i blokade i što favorizuje igrače sa limitiranom minutažom, kao što je upravo Marjanović, i dalje je jedan od najpopularnijih statističkih kategorija prilikom diskusija sportskih analitičara. 

Osim Džordana i Džejmsa, Marjanović ima bolji PER i od Entonija Dejvisa, Šekila O'Nila, Dejvida Robinsona, Vilta Čemberlena, Krisa Pola, Kevina Durenta... 

Marjanović je u svom stilu prokomentarisao svoj položaj među ovim legendama: "Boban je broj jedan u čoporu GOATS!"

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar