Makron sazvao hitan sastanak

Francuski policijski zvaničnici identifikovali su osumnjičenog kao Šerifa Šekata (29) da je izvršio napad na Božićnom vašaru u Strazburu.

Svijet 12.12.2018 | 17:57
Makron sazvao hitan sastanak
Tom prilikom ubio je troje ljudi, a ranio najmanje 14.

Osumnjičen da je izveo napad u Strazburu u utorak uveče uzvikivao je "Alahu akbar" (Bog je veliki) dok je pucao, izjavio je pariski tužilac Remi Hajc.

"S obzirom na metu, njegov način operisanja, njegov profil i svedočenja onih koji su ga čuli kako uzvikuje "Alahu akbar", antiteroristička policija je pozvana na akciju", rekao je on danas novinarima, prenosi Rojters.

Više od 600 pripadnika snaga bezbjednosti uključeno je u srijedu u lov na osumnjičenog, a pomažu im granični policajci Njemačke.

Francuski predsednik Emanuel Makron sazvao je hitan sastanak u predsedničkoj palati u Parizu u vezi sa jučerašnjim napadom u Strazburu u kojem je ubijeno najmanje dvoje, a povrijeđeno još desetak ljudi.

Sastanku savjeta odbrane prisustvuju i vrhovni vojni zvaničnici, kao i članovi vlade, uključujući premijera i ministre odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova.

Oni će razgovarati o napretku istrage, ali i drugim bezbjednosnim merama pošto je vlada digla nivo uzbune u celoj zemlji i poslala policijske snage u Strazbur u potragu za osumnjičenim, navodi AP.

U međuvremenu, portparolka nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da Njemačka nema informacije koje bi ukazivale da muškarac koji je osumnjičen za napad na Božićni vašar u Strazburu ima islamističku pozadinu.

Francuski državljanin koji je osumnjičen za sinoćni napad u centru Strazbura bio je u zatvoru u Njemačkoj 2016. i 2017. godine zbog krađe, a u Francusku je deportovan 2017, saopštila je portparolka nemačke kriminalističke policije BKA.

Ona je navela da je osumnjičeni 29-godišnji francuski državljanin poznat francuskim vlastima kao radikalizovani islamista.

Rekla je i da njemačke vlasti blisko sarađuju sa francuskim zvaničnicima, dok se nastavlja potera za napadačem, koga su francuske vlasti identifikovale kao Šerifa Šekata.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

CAR

12.12.2018 18:50

DOSLA MACA NA VRATANCA.DOSTA STE VI FRANCUZI UBIJALI NEVINE NARODE PA JE DOSLO NA NAPLATU.BOMBARDOVALI STE SRBIJU UBIJALI NEVIN NAROD OD CEGA NAJ VISE DIJECU A NISTE NI OKOM TREPNULI.KOLIKO STE UBILI DIJECE U OSTALIM DRZAVAMA U SADEJSVU SA OSTALIM NATO BANDITIMA NEZNAIM SE BROJ?ZAO MI JE NEVINOG NARODA FRANCUSKE KOJI STRADA NEVIN.JER TAJ NAROD TREBA DA OSUDI FRANCUSKU KOJA JE UBIJALA NEVINE NARODE.I MISLIM DA BI SVE OVO PRESTALO.

ODGOVORITE
Name

Svedska

12.12.2018 21:52

Na stotine hiljada civila samo ubili u Alziru,gorili u paklu.

Name

Vratilo

13.12.2018 08:08

vam se sve i to na kućni prag ,dosta ste pokoravali naeod a nas Srbe bombama gađali još pkaćate ove nesreće od nazovimo ih Srbi da nas ubjeđuju kako je bombardovanje osiromašenim uranijumom korisno... Jelena Miluć ,je zagovornik NATO ulaska Srpskih zemalja u pruče da je iduromašeni uranijum zdrav.. dao Bog pa se ta đena zarazila picajzlama hodajući po EU i lobirajuću i varajući kako je NATO jedini pravi put.

Name

EU...

13.12.2018 06:38

PADA FRANCUSKA VLADA U ROKU OD 15 DANA ZATIM SE SVE OVO PRENOSI NA HOLANDIJU I BELGIJU KOJU ČEKA ISTI SCENARIJO DO 2019 KRAJA RASPAD EU ZAGARANTOVANO.

ODGOVORITE
Name

BALKAN

13.12.2018 10:16

ŽIVJELA RUSIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE