Bliža saradnja dva pozorišta

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedeljak 10. decembra, održana je konferencija za medije na kojoj je potpisan Protokol o dugoročnoj saradnji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Prištini

Republika Srpska 11.12.2018 | 09:31
Bliža saradnja dva pozorišta
U Narodnom pozorištu Republike Srpske u ponedeljak 10. decembra, održana je konferencija za medije na kojoj je potpisan Protokol o dugoročnoj saradnji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Prištini, gde su se dve pozorišne kuće obavezale da će pokušati na dugoročnoj i neprofitabilnoj osnovi, u okviru svojih mogućnosti da obezbede recipročna gostovanja Narodnog pozorišta u Prištini na pozornici Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta Republike Srpske na pozornici Narodnog pozorišta u Prištini.

Pomenuta pozorišta će pokušati da učestvuju u zajedničkim produkcijama predstava, razmeni autora, umetnika i drugih stručnjaka, kao i u svim drugim oblicima saradnje u pozorištu, navodi se na sajtu NPRS.

Direktor NPRS Nenad Novaković, je istakao da je posebno srećan jer je emotivno vezan za Kosovo i Metohiju i Narodno pozorišta iz Prištine.

- Izuzetno mi je drago jer su naši prijatelji sa Kosova i Metohije ovde danas u Banjoj Luci. Nadam se da nakon gostovanja Narodnog pozorišta u Prištini na Teatar festu i ovog večerašnjeg, na tome nećemo stati, i da ćemo ovu saradnju nastaviti, ne samo zbog potpisivanja sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, već zbog toga što je to potreba oba pozorišta. Velika nam je čast što su naši gosti danas sa nama, i trudićemo se koliko god možemo da sa svojim projektima, oni češće dolaze ovde kod nas, jer zaista imaju šta da ponude – izjavio je Novaković.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić, je rekao da mu je posebna čast da je trenutno u Banjoj Luci, jer pozorište iz Prištine ovde nailazi na mnoge više razumevanja za svoj rad, nego u nekim drugim sredinama u kojima gostuje. 

- Ove godine kada slavimo 70 godina postojanja, nalazimo se u jednoj specifičnoj situaciji da u svom nazivu imamo ime grada odakle smo proterani, da nemamo matičnu scenu, jer smo sada izmešteni u Gračanicu, a opslužujemo sve te sredine na Kosovu i Metohiji gde živi naš narod, i trudimo se da sa našim predstavama koje radimo sve više u koprodukciji sa drugim pozorištima iz Srbije stvaramo dobre predstave, a ova večerašnja koju će banjalučka publika imati priliku da vidi, po mom mišljenju je jedna od najboljih. Sa našim predstavama gostujemo i u drugim sredinama u kojima predstavljamo svoj rad, i svedočimo o situaciji u kojoj se nalazimo na Kosovu i Metohiji – kazao je Radonjić.

Glumac Zoran Karajić je naglasio da mu je drago što je u Banjoj Luci, jer je to grad njegove mladosti. 

- Predstava “Banović Strahinja„ je veoma tražena, i igramo je po celoj Srbiji. Očekujem da će banjalučka publika koje je divna, dobro prihvatiti ovakvo čitanje čuvenog Mihizovog teksta, jer ono nije uobičajeno, nije istorijsko, nego je plod Mihizove imaginacije, i čvrsto verujem da ćemo se i dalje često viđati – rekao je Karajić.

Glumac Milan Vasić je rekao da se pozorište u Prištini trudi da radi punom parom i da nikad više nisu radili u Pozorištu kao poslednjih godinu-dve dana. 

- Ulazimo iz projekta u projekat i dolaze nam dobri i kvalitetni reditelji, radimo dobre naslove. Po prvi put je celi ansambl uključen, što u dečjim predstavama, što u predstavama za odrasle. Radimo jakim intenzitetom, i sve smo zadovoljniji i ponosniji onim što radimo. Drago mi je da možemo i van Kosova i Metohije da upoznamo ljude sa onim što mi radimo. Najviše bih voleo da svaku predstavu koju uradimo i koja doživi premijeru na Kosovu i Metohiji, premijerno izvedemo i na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Radujem sa kad god dođem u Banju Luku, jer znam da nas mnogo volite, kao što i mi volimo vas, i ovde mi je jako lepo. Jako se prijatno osećam, i pozivam publiku da dođe u što većem broju – naglasio je Vasić.

(Novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kole

11.12.2018 08:42

Pozoriste i fakultet nisu u Pristini nego u Kosovskoj mitrovici. Pozoriste srpske ima ipak najbolju saradnju sa Rtrs,glumci na obe strane.

ODGOVORITE