ŠPA: Derbi dobrog fudbala...

Espanjol i Barselona ukrštaju koplja na Korneli el Prat.

Fudbal 08.12.2018 | 13:00
ŠPA: Derbi dobrog fudbala...
Espanjol je doživeo pad forme u prilično nezgodno vreme. Tri vezana poraza u Primeri učinila su da Rubijev tim gradski derbi sa Barselonom dočeka sa sedam bodova zastatka u odnosu na ljutog rivala, ali i ozbiljno poljuljanim samopouzdanjem, pa je zaista teško očekivati da bi moglo da se dogodi iznenađenje na stadionu Kornelja el Prat. Iako, katalonski mediji, pa donekle i publika, veruju u dobar i neizvestan okršaj (20.45, SK1).

Espanjol je prošle sezone uspeo da zaustavi neverovatan niz Barseloninih pobeda u međuosobnim okršajima. Na ovom istom stadionu u prvenstvu domaćin je ispustio pobedu u samom finišu meča (1:1), dok su u četrvtfinalu Kupa kralja uspeli da slave u prvom meču (1:0), ali su u revanšu na Kamp Nou primili gol više (0:2).

Barselona se vratila u pobednički ritam, preuzela je prvo mesto na tabeli i ne želi da ga napusti do kraja sezone. Gosti imaju kvalitetniji tim i trenutno su u boljoj formi. Verujemo da će to uspeti da iskoriste u ovoj utakmici i dođu do sigurne pobede, bez obzira na što u prvenstvu imaju samo jednu pobedu na poslednja četiri gostovanja.

"Biće težak derbi. Oni su u dobroj formi, igraju dobro kod kuće. Uprkos nedavnim rezultatima, za nas će to biti zahtevan test. Ovaj Espanjol je opasniji od onog iz prošle sezone. Moguće je da Rubi koristi Barin model, njegove timove je uvek karakterosao snažan pritisak na protivnika i to dobro funcioniše. Prošle sezone više bili defaznivni, sada traže i žele loptu u svom posedu, kako bi preuzeli inicijativu", rekao je Valverde.

Ipak, to neće biti nimalo lako učiniti. Epanjol je uspeo da unapredi igru iz prošle sezone, pa sada igra vrlo otvoreno i smelo, ako uspe da dođe do prilike da odgovori protivniku mogao bi da bude izuzetno neugodan protivnik.

Postoji i nekoliko zanimljivih detalja kada je obračun dvojicetrenera u pitanju. Rubi je bio deo stručnog štaba Barselone u sezoni 2013/2014, dok je Valverde povezan sa oba tima. Nosio je dres i Barselone i Espanjola, a bio je i trener Espanjola od 2006. do 2008. godine.

"Ovaj Espanjol želi da kreira istoriju. Ovi igrači žele da budu prvi koji su pobedili Barselonu na našem stadionu u prvenstvu. Ovo je izazov. Moramo da iskoristimo svoj stil i priredimo iznen ađenje protivniku. Želimo da imamo loptu u posedu, iako znamo da će biti teško oduzeti je od Barselone", kaže Rubi.

Lionel Mesi je već poobarao sve moguće rekorde u španskom fudbalu, a i sa 18 postignutih golova je najbolji srelac u istoriji derbija. Ipak, još jedan gol mu fali da postane igrač koji je generalno dao najviše Espanjolu.

Ono što bi mogla da bude olakšavajuća okolnost za Espanjol jeste činjenica da Barselona i pored toga što je prva na tabeli ne igra na vrhuncu forme. Valverde je svestan da će mu za bodove protiv Espanjola biti potrebno da njegov tim odigra najbolji mogući fudbal u ovom trenutku. Katalonici će moći da računaju sa Luisa Suareza, ali ne i Artura, a van stroja su i Serđi Roberto, Umtiti, Rafinja, Samper i Malkom. Sa druge strane, Espanjol je kompletan. U startnu postavu se vraća Garsija, dok će Naldo na klupu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar