Tompson i Šimunić...?!

Patriotizam Hrvata često prerasta u nacionalizam! Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin gostovao je na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani i dotakao se dešavanja u fudbalu, ali i u reprezentaciji Hrvatske.  Čelnik UEFA o Tompsonu i nacionalizmu u Hrvatskoj. . .  Marko Perković Tompson u autobusu sa reprezentativcima Hrvatske tokom proslave plasmana ovog tima u finale Mundijala - i dalje se priča o tome.

Fudbal 07.12.2018 | 21:45
Tompson i Šimunić...?!
Skoro pet mjeseci od finala Svjetskog prvenstva u Rusiji i burne, ali i kontroverzne proslave na ulicama Zagreba koja je uslijedila po povratku poraženih finalista u Hrvatsku, govori se o ulasku Marka Perkovića Tompsona u autobus sa "vatrenima".

Prvi čovjek Evropske fudbalske unije, Aleksander Čeferin, izjavio je da reprezentaciju Hrvatske patriotizam vodi do uspjeha, ali da je greška što prerasta u nacionalizam kada na proslavama pjeva Tompson.

''Našim igračima nedostaje malo više ponosa kada igraju za reprezentaciju. Pogledajte Modrića i Mandžukića kod Hrvatske. Ne moraju da igraju za reprezentaciju, ali su ponosni što to rade'', rekao je Čeferin.

Osvrnuo se i na nastup Marka Perkovića Tompsona na dočeku u Zagrebu.

"Hrvati su posebni. Patriotizam ih je vodio do uspeha, ali taj patriotizam često preraste u nacionalizam što je greška", rekao je Čeferin. 

Čeferin se prilikom gostovanja na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani dotakao i incidenta Josipa Šimunića kada je poslije plasmana na Mundijal u Brazil sa navijačima vikao ustašku parolu "za dom spremni" i kasnije suspenzijom okončao karijeru.

"Znamo svi za incident Josipa Šimunića koji je svojevremno napravio kada je vikao ‘za dom spremni’ i tako završio fudbalsku karijeru jer mu je zbog toga bilo zabranjeno da igra na Mundijalu. Neko bi trebalo da shvati da su veliki uzor mladima", zaključio je prvi čovek UEFA.

Tekstovi Tompsonovih pesama prepuni su ustaštva, mržnje prema Srbima, govori se o idejama Velike Hrvatske i slave zločini fašista u ratovima na ovim prostorima. Uprkos tome, on je omiljeni izvođač ne samo reprezentativaca ove zemlje, već i čitave plejade njenih političara na vlasti i u opoziciji.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar