Zašto je NATO promijenio stav?

Šefovi diplomatija članica NATO-a u srijedu će održati sastanak posvećen zapadnom Balkanu, uz prisustvo šefice evropske diplomatije Federice Mogherini. Oni će raspravljati o napretku Makedonije ka članstvu u NATO-u i o narednim koracima u razvoju odnosa Alijanse s Bosnom i Hercegovinom.

Bosna i Hercegovina 04.12.2018 | 08:55
Zašto je NATO promijenio stav?
Očekuje se da ministri podrže spremnost NATO-a da prihvati prvi bh. Godišnji nacionalni program što praktično znači aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Na upit novinarke Radija Slobodna Evropa da postoji jedan važan uslov koji je Sarajevo moralo da ispuni - rješavanje vojnih objekata na teritoriji BiH i da je ta poruka slana nakon svakog sastanka i zbog čega je NATO promijenio mišljenje, James Mackey, šef Kancelarije za evro-atlansko i globalno partnerstvo pri NATO kaže da su u NATO-u vidjeli važan napredak u onome što zovu 'talinski uslov', a što podrazumijeva registraciju vojnih objekata kao državnog vlasništva.

"Mnoge nekretnine su registrovane i imamo određeni broj sudskih odluka koje takođe potpomažu implementaciju ovog uslova. Mislim da razlog zašto upravo sad donosimo ovu odluku je da su saveznici vidjeli da imamo pravu šansu da napredujemo u smislu praktičnih reformi u BiH. Ono što nismo htjeli da imamo je da potpuno ispunjavanje ovog uslova ometa tekuće reforme. 'Talinski uslov' ostaje veoma važan i BiH će morati da ga ispuni prije nego što napreduje u pristupnom procesu, prije nego se približi članstvu u NATO. U ovom trenutku nismo željeli da to koči praktičnu saradnju, jer radimo važan posao sa bosanskom stranom na reformi Oružanih snaga i bezbjednosnih službi", kazao je Mackey za Radio Slobodna Evropa.

On je poručio da je NATO uvijek sarađivao sa svim političkim liderima u BiH i tako će biti i u budućnosti.

"Činjenica je da je na BiH sada da odluči kakav je stepen ambicije što se tiče odnosa sa NATO. Tim pitanjem će morati da se pozabave sami građani BiH", kaže Mackey.

Mackey ima višegodišnje iskustvo u u polju bezbednosne politike, uključen je u sve procese koji su vezani za program Partnerstvo za mir, koji obuhvata, između ostalih, Srbiju i BiH.

(N1)

Komentari / 78

Ostavite komentar
Name

Dzoo

04.12.2018 08:02

Jednostavno sto ga pitate.Problem je kod nas u Republiki hocemo u Evropu da aradimo a necemo u nato+ najvaznije Nato je u Bosni samo sad idu formalnost.Vidjeli su da Beograd i Zagreb kidisu na ovu jadnu zemlju i to prestaje ulaskom u Nato a ovi sto sisaju gradjane kvazi protivnici za ulazak u Nato moraju sankcje skinuti sa pleca itd.Vucic je najveci krivac dozvolio Dodiku da laje na sva usta zato je Kosovo Srbska proalost zato nece dobiti tu zajednicu opstina jer je svet vidio sta mi radimo na nivou drzave sve blokiramo sto je napredno.Ima jos jedna ali najgori scenario Federacija ulazi u EU i nato a mi ostajemo u toru uz sve sankcije ne emo moci na zapad blokade na uvoz izvoz i sta ostaje.Nestanak Republike.Pamet narode.

ODGOVORITE
Name

Radmila

04.12.2018 08:14

Dzoo, Vi mozete u NATO sa tim imenom. A sta cemo mi koji smo zasuti nato-uranom?

Name

Peki

04.12.2018 08:15

Srbija nece u nikakve NATO I tacka Ako see fereraciji idea NATO sretan I'm put

Name

Re

04.12.2018 08:31

Peki ti stvarno ne zelis da prihvatis ono sto sef NATO-a kaze.On kaze da ce odluciti gradjani BiH a ne entiteta.Drzave se pitaju a ne entiteti.E upravo zbog takvih kao sto su kao ti,koji zele da odvoje RS od BiH,NATO prima BiH a ne etitete tako da se vase mracne sumnje o otcjepljenju nece i nemogu nikada ostvariti.

Name

Re Radmila

04.12.2018 08:36

Upravo zato i trebamo u NATO da nas opet ne bi zasipali uranijumom.Tvoj stav mi lici na borbu lava protiv misa,lav ga malo ugrize a mis boluje i pati ali lavu uporno prkosi nadajuci se pomoci od sibirskog tigra,dok tigar dodje lav nas proguta,tako ce to biti sa nama ako tvojom filozofijom nastavimo.

Name

Gavro

04.12.2018 08:46

Prosto rečeno i dugoročno, a i kratkoročno gledano , Nato je naša realnost.Moj lični stav je Nato nema alternative, Sve je ostalo agonija.Pogledajte samo Srbiju sada.Juče pročitah jedan dobar komentar na B 92: "Kada sam imao 20 godina pričali smo samo o Kosovu, sada imam 65 i opet pričamo o Kosovu.Sada je stanje samo gore.U čemu nas prođe vrijeme".Zato još jednom Nato nema alternative , što prije to bolje

Name

Bj

04.12.2018 08:59

Mislim da je DZOO sasvim u pravu.

Name

Osvit

04.12.2018 09:01

U politickoj istoriji Milorada Dodika je bilo slucajeva da su pojedinci odbili njegove sugestije ili naredbe .Na njihova obrazlozenja dobili bi odgovor, ne bi ni ja da sam na tvom mjestu i vrlo brzo bi bili smjenjeni.Bojim se da ce i Dodik dobiti slican odgovor samo da za njegovu odluku ne plati i Srpski narod.Sa aspekta onog sto je bilo i cijene koju smo platili srce bi reklo daleko vam kuca od moje ali razum govori drugacije.Mi moramo prije svega postovati to sto o ovom pitanju misle druga dva naroda u BiH i ako ne zelimo konfrotacije i sukobe iz kojih mozemo izaci samo porazeni i ponizeni ili mozda cak i protjerani, nasi politicari moraju donijeti teske ali jedino ispravne odluke.Interesi drugih i pojedinaca u njihovoj sluzbi ne smiju biti iznad interesa sopstvenog naroda.

Name

re

04.12.2018 09:17

BIH nije unitarna drzava vec savezna drzava odnosno drzavna zajednica, sa dva suverena entiteta i 3 konstutivna naroda.Da bi zajednicki institucije BIH mogle da odluce moraju se saglasiti entiteti i narodi bez toga se ne mozoe

Name

tenkist

04.12.2018 09:42

Nisi ti Radmila zasuta "uranom" već tenkovi, šta je u stvari municija sa osiromašenim uranijumom? To je specijalna municija koju uglavnom koriste topovi na helikopterima, relativno malog kalibra oko 25 mm, samo topovsko zrno je ojačano osiromašenim uranom koje daje veliku probojnu moć, ta municija nije toliko opasna koliko se piše, jeste opasna za tenkove, buši ih kao sir a potom gore i tenkovi i posade tenkova.

Name

Guslar mitoklepac

04.12.2018 09:46

Gdje si samo tu glupost pročitao? Ko ti je to slagao da je Bosna državna zajednica i da se državne institucije nazivaju nekakvim zajdničkim institucijama?

Name

НАТО + ЕУ = 4. рајх

04.12.2018 09:58

Ма треба ући у НАТО што прије: (1) Хрватска и Албанија су "процвјетале" откада су постале чланице. Из Хрватске је масовна бјежанија (отишло барем 600.000 људи) а Албанија је главни произвођач и извозник опојних дрога у Европи. (2) Када постанемо чланица, газда НАТО-а (САД) ће поставити ракете и уперити ће их ка Русији. Тиме ће тзв. БиХ постати легитимна мета за руске нуклеарне бојеве главе. Хрвати и Бошњаци излгеда мисле да ће зрачење да убије само Србе. (3) У земљама чланицама, НАТО снаге уништавају инфраструктуру када пребацују своје снаге са једне тачке на другу а поправку плаћа народ те земље - не плаћа НАТО. (4) Пијани војници земаља које су у НАТО-у с времена на вријеме убију по којег грађанина земље у којој буду стационирани. Онда дође амерички предсједник (који је главнокомандујући НАТО-а) и само каже "жао нам је". Хрвати и Бошњаци излгеда мисле да ће пијани НАТО војници да убијају само Србе. ...могао би овако до прекосутра! Ја свам свјестан зашто Хрвати и Бошњаци хоће у НАТО: НАТО је нови хитлер, који је опет на границама Русије, тамо гдје су њихови дједови већ једном били.

Name

Re re

04.12.2018 10:05

Bih nije drzavna zajednica. To je drzava sastavljena od dva entiteta koji su nizi nivo administrativne organizacije. Dakle jos jednom, nije drzavna zajednica vec drzava. Entiteti nisu drzave da cine takvu zajednicu. Citaj ustav.

Name

075

04.12.2018 10:05

Ne bih se začudio da u narednoj rotaciji u Predsjedništvu BiH kada Milorad bude opet "šef" DRŽAVE BiH, novembar 2020.- juli 2021., bude na ceremoniji primanja DRŽAVE BiH u NATO!!

Name

Lucija Kantabile

04.12.2018 10:10

BiH nije drzava nego drzava-protektorat. To je velika razlika.

Name

Evo vam NATO.

04.12.2018 10:19

https://www.intermagazin.rs/anonimusi-raskrinkali-nato-lobistkinju-evo-sa-kim-sve-saradjuje-jelena-milic/

Name

Re Osvit

04.12.2018 10:44

Slazem se ss tobom pogotovo ovim zadnjim djelom Moze se desiti da stvarno budemo porazeni ppnizeni a i protjerani.Evo primjera Kosovo.Moze se desito isti scenario i msma

Name

re

04.12.2018 11:04

Bih je drzavna zajednica citajte ustav.BiH nema vladu .nema sudsku vlastt.nema izvrsnu vlast,nema teritoriju itd BIh je sastavljena od dva entiteta federacije kantona i jedne republike

Name

Re re re

04.12.2018 11:05

BiH JESTE državna zajednica. BiH nije Republika Bosna i Hercegovina, nego samo Bosna i Hercegovina. Dakle, državna zajednica.

Name

Penzioner

04.12.2018 11:05

@re BiH nije savezna drzava odnosno drzavna zajednica, i u BiH ne postoje zajednicke institucije, nego institucije drzave BiH. Prestani lagati sam sebe.

Name

@Re

04.12.2018 11:23

"BIH nije unitarna drzava vec savezna drzava odnosno drzavna zajednica, sa dva suverena entiteta i 3 konstutivna naroda"...Tačno da Nije unitarna Država, "savezna država" TEŠKA nebuloza; "državna zajednica" GLUPOST i izmišljotina; "suvereni entiteti" Baja, jes to ti matere ti :D

Name

RE re

04.12.2018 11:40

Ja kao realista volim podkrijepiti dokazima svoj komentar, znači, Član 1 ustava BiH: Kontinuitet; Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao Država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama. Ona ostaje Država članica Ujedinjenih Naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama. 2. Demokratska načela; Bosna i Hercegovina je demokratska Država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. 3. Sastav; Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu "entiteti"). ...Kasnije će biti dodat i Brčko distrikt BiH....Sada Ja od tebe tražim da nama svima pokažeš dio ustava, neki član u kojemu se kaže da je "BiH federalna država, da je nekakva državna zajednica, da je sastavljena od nekakvih suverenih entiteta, da ima nekakve zajedničke institucije"...Izvoli nam pomoći da i mi znamo gdje si ti sve to pročitao. Mi, stali posjetioci ovog odličnog portala ti unaprijed zahvaljujemo. pozz i nadamo se konkretnom odgovoru.

Name

re re re

04.12.2018 17:27

Bravo za komentar! Sve potpisujem i slazem se potpuno sa tobom. Nek sad neko od ovih sto pametuju dokazu da nije tako.

Name

Banjaluka

04.12.2018 08:12

Hvala ti rudonja sto si,svojom mrznjom i negiranje Bosne i negiranjem genocida u Srebrenici i svega sto je bosansko,doprinio tome da nas NATO ubrzano primi.Na gradjanima Bosne i jos jednom da ponovim na gradjanima Bosne je da odluce o prijemu a ne entiteti i jos jednom da ponovim ne entiteti,tako rece šef NATO-a.Hvala rudonja jos jedom,navali na Bosnu tako da jos brze idemo.

ODGOVORITE
Name

Sarma

04.12.2018 08:20

U NATOu sve odreda napredne drzave. Zasto ne bismo i mi bili dio ekipe?

Name

Hare

04.12.2018 08:20

Tačno nije ni svjestan da tako svaki put sebi šamar opali al hajd što sebi kud i narodu

Name

dado

04.12.2018 08:23

nemoj se predstavljati pod imenom srpskog grada nego reci da te svi razumiju ili prevedeno musliman iz banjaluke

Name

Re Banja Luka

04.12.2018 08:26

Ovo nije unitarna gradjanska drzava. Nije odluka na gradjanima, nego na narodima.

Name

075

04.12.2018 08:32

@Banjaluka Predsjednika svih nas u Bosni i Hercegovini Milorada hvalim i zahvaljujem mu se na ovom portalu mjesecima zbog njegove "pametne politike" što je DRŽAVU Bosnu i Hercegovinu vratio "pod radar" Zapada i NATO pakta, još jednom hvala vam Milorade!

Name

BL

04.12.2018 08:40

Ulaskom u Nato i Eu BIH ce se vjerovatno raspasti.Imas primjer Katalonije,one u Briselu uopste ne zanima hoce li Katalonija biti drzava ili u sastavu Spanije samo je bitno da je pod zapadnim uticajem.Znaci ulaskom u Nato i EU BIH nestaje kao drzava a plus imacemo i masovni egzodus naroda ka zapadnoj Evropi u bogatije i razvijene zemlje EU kao sto sada Hrvatsku nakon ulaska u EU napustau stotine hiljada Hrvata .Prostor danasnje BIH ce biti velika pustos

Name

re BL

04.12.2018 09:48

Šta ti podrazumijevaš pod tim "raspadom"? Upravo suprotno, NATO je garant mira, pusti EU, to će se možda desiti tek nekada kasnije, nemoj to dvoje povezivati, Turska je u NATO-u od 1954-e a nisu član EU.

Name

istina

06.12.2018 22:54

Nece nikada ni biti, tako ce i bosnjake utopiti u masu i cao, Tursku su iskoristili za svoj cilj, kakva EU....

Name

Hare

04.12.2018 08:15

NATO nam garantuje mir i stabilnost+investicije a to nam dvoje i treba

ODGOVORITE
Name

Re Hare

04.12.2018 08:27

Ja do sada vidjeh da NATO garantuje samo kancer kao rezultat osiromasenog uranijuma. I to ne samo na teritorijama koje kontrolisu Srbi koje su bombardovali, nego se to zlo siri i okolo na druge teritorije. Drugih natovih garancija ja ne vidjeh.

Name

Re.

04.12.2018 08:28

Reci ti onima koji su poginuli u Srbiji za vrijeme NATO bombardovanja

Name

Luu

04.12.2018 09:03

Pa dajte nam barem jednu studiju koja dokazuje povezanost osiromasenog urana i raka? Vecu stetu uradi jedan rendgen zuba nego 100 bombi s osiromasenim uranom. Postoje profesori fizike i medizine pa neka objasne kolika je kolicina zracenja tog "opakog" osiromacenog urana. NATO nije bombardovao Srbiju radi mrznje, nego radi nezaustavljivog kasapina i fasiste Milosevica.

Name

re Luu

04.12.2018 09:53

Mala ispravka, nisu to nikakve bombe, to je topovska municija kalibra oko 25 mm i namijenjena je najviše za uništavanje tenkova

Name

Re Luu

04.12.2018 11:03

Jao sto volim takve ''strucnjake'' kao sto si ti.

Name

Otan

04.12.2018 08:28

NATO je tu u BiH od okončanja rata, imaju i svoju bazu negdje u okolini Sarajeva, predsjedništvo BiH u prošlim sazivima je potpisalo pristup NATO-u, članovi predsjedništva iz RS nisu povlačili vitalni entitetski interes i na sve to dodati retrogradnu i bahatu politiku vrhovnog Baje...rezultat se zna. Iskreno, ja nemam ništa protiv, pa mi smo već u NATO-u.

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

04.12.2018 08:35

Како је могуће да још неко верује да ће БиХ да уђе у НАТО! Еј, па постоји Република Српска, а она има свој устав, своју скупштину, своје посланике, своје министре. Република Српска је јако спојена с Србијом! Довољно је да Република Српска на нивоу скупштине донесе одлуку да не жели у НАТО и готово,- глас Федерације је џабе! -Република Српска ће да ради све што ради и Србија.! -Какото не схватате!

ODGOVORITE
Name

Dzoo

04.12.2018 09:22

Nece da radi zar ne vidis da knez Aco radi sve sto im Evropa kaze.Entiteti se ne broje ovo je drzavna politika a goapodin Nebojsa sam potpisao i zatrazio da nas Nato primi uz blagoslov vozda Dodika.I ja nevidim nista lose u tome gore cemo provi ako nam zadaju posljedni udarac.

Name

Šta se čudiš 007 ( NATO špijun )

04.12.2018 09:28

Kako da ti ne shvatiš neke stvari?

Name

Re

04.12.2018 09:28

A đe ti viđe da ce neko pitati entitet,hahahaaaa.

Name

Sale

04.12.2018 09:43

Mnogo si pametan junačino. Kad Nato pritisne zeleno dugme ima da skačeš na traktor... pa ćeš se posle pričati šta mi je ovo trebalo.

Name

re Bond

04.12.2018 09:59

RS je niži nivo vlasti, to bi bilo isto kada bi rekao da Srbija ništa ne može ako je Vojvodina protiv. RS je defakto autonomna regija u BiH, odluke nižih nivoa vlasti ni na koji način ne obavezuju institucije BiH. I Brčko distrikt BiH ima ustav, i Sarajevski kanton ima ustav, i Vojvodina ima ustav...BiH ide u NATO a ja i ti možemo o tome samo piskarati na portalima i iznositi mišljenje, ništa drugo.

Name

RE BOND

04.12.2018 10:04

A sto bi narod u RSu blokirao NATO, i njihov interes je mir i stabilnost zemlje u kojoj zive ma kako se ona zvala. Ako su neke predhodne vlasti navukle NATO agresiju na srbe na balkanu pa nemoraju sad i novorodjeni biti zrtve takve politike i spremati se za neke nove agresije i ratove.NATO je sigurnost za sve narode u BiH i sigurnost da se nece biti previranja od strane jednih prema drugima. Evo npr. zasto nema svedske IKEA u Bosni ili njemacki LIDL jer vec imaju u okruzenju, kod nas ih nema iz sigurnosnih razloga i ne uredjene politike i zakona a samim tim nema ni radnih mjesta al dodiku i bakiru covicu i ostalim tajkunima njima to i nefali jer imaju i onako sve a za narod sigurno i nebrinu kako bi trebali i njima odgovara da se BiH otvori i bude sve po zakonu kako bi trealo jer onda nemogu vise krasti al gore od toga je sto ce nekad vaki od njih morati odgovarati za ono sto su radili. Molim Boga i nadam se da tako bude da odgovaraju za svoje necasne radnje tokom mandata i kradje od golog naroda.

Name

007 Бонд

04.12.2018 10:23

@re Bond... Војводина нема устав. Војводина има само владу, али та влада нема право сама да доноси одлуке. Да ли је могуће да сте толико неписмени?

Name

Hos

04.12.2018 08:39

Dobro bi bilo da Mile da jedan intervju za Dojce Vele,time ce ubrzati ulazak BiH u NATO.

ODGOVORITE
Name

labud

04.12.2018 08:42

A sta na sve to kaze Baletan.

ODGOVORITE
Name

Perhan

04.12.2018 10:14

Baletan ceka Zgodnog i Gacu, a mozda dodje i Zeki, da idu skupa na bilijar.

Name

Pop Momcilo

04.12.2018 08:50

Kada je poceo rat 92 na granicama NATO.a. Italija i Slovenija te Grcka i Makedonija nije bilo rata. Ostalo je poklopila gramziva ratna kuga je na granicama tih drzava nije bilo NATO.a.

ODGOVORITE
Name

Spremte se za ulazak u NATO

04.12.2018 09:13

Ja mislim da je poruka dovoljno jasna. Zar se treba oko ovoga polemisati? Može gospodin Dodik pričati do mile volje i protiviti se ulasku Bosne u NATO, ali ova država ulazi u NATO kada NATO to odluči. Ne odlčujemo mi, već oni, samo oni odlučuju. Milorad Dodik je obični pijun, ali najžalosnije je što građani RS-a to ne kontaju, pa u njemu vide nekog zaštitnika svojih interesa. Ove izbore je uzeo na foru Mladenove zastave, koja je već bila u Predsjedništvu i najave Skajp-konferencije. Zar ne reče na neće nikako u Sarajevo, a tip već i zakletvu u Sarajevu položi. Iće on još mnogo puta u Sarajevo, možda čak i bude na ceremoniji primanja Bosne u NATO savez. A šta reći za narod u RS-u, ovce ko ovce, vune neće nestati.

ODGOVORITE
Name

Sale

04.12.2018 09:45

Istinu zboriš

Name

Kiklop

04.12.2018 09:32

Kako bas sad, kad je Mile uzjahao? Slucajno? Idi begaj....

ODGOVORITE
Name

Game Over

04.12.2018 09:52

Sve se u Bosni odigrava s nekim razlogom. Dobro si pitanje postavio, odnosno dobro si konstatovao. Odkud baš sada. Da li ga kažnjavaju za njegovo bahato ponašanje ili je on jednostavno njihov igrač, ne znam. Sve u svemu, mi možemo pjeniti koliko želimo, možemo se i protiviti, ali ovo je jasna najava, nije dvosmislena, Bosna ulazi uskoro u NATO, stvar je rješena.

Name

Joja

04.12.2018 10:30

Srbi bi se bunili do sudnjeg dana kada bi to neko drugi potpisao. Ali kad Dodik potpise, nema ko da se buni i mirna Bosna.

Name

sandruga

04.12.2018 09:49

Cijenjena gospodo molim Vas informišite se pa onda komentirajte. Proces ulaska u NATO za kandidate države ima ukupno pet faza. MAP je četvrta faza i povratka i odbijanja više nema, bez obzira na dnevnopolitičke aktivnosti i želje Dodika i sličnih.U taj proces je toliko puno uloženo i napora i sredstava da nema šanse da se neko sa time izigrava,Shvatite već jednom da je Bog visoko a Rusija daleko i pokušajte prebrojati koliko su kuća u BiH napravili mladi ljudi koji su pare zaradili kao pripadnici misije OSBiH u Afganistanu.

ODGOVORITE
Name

Ма

04.12.2018 10:09

Додиг је дошао у Предсједништво, да би наставио тамо гдје је Радмановић (по питанју уласка у НАТО) стао. Кормак и Додигсуна истој фреквенцији, само се неуком народу нуде другације информације. Тако Додиг опстаје!

ODGOVORITE
Name

arcos

04.12.2018 10:11

NATO - stabilnost, sigurnost - veće vanjske investicije, ali i veće obaveze i GDP izdvajanja. Svakako podržavam što bržu integraciju, posebno u EU.

ODGOVORITE
Name

Ре:

04.12.2018 10:23

Да ЕУ вриједи, Енглеска би у њој остала!?

Name

Re za pe:

04.12.2018 11:49

Da EU nevredi nebi ti dete stojalo danima pted ambasadama tih zemalja i molila se bogu da dobije vizu da pobjegne u tu istu EU.

Name

Stotelbeg

04.12.2018 10:19

Stolteberg zna sto bi i vi trebali da znate . Pogledajte sledeci link http://www.teleprompter.rs/makron-ispalio-vucica-vucic-terao-srbe-da-spavaju-u-skupstini-video.html Ili web portal http://www.teleprompter.rs

ODGOVORITE
Name

055

04.12.2018 10:54

BiH ulazi u NATO,zbog toga je Dodik dole,ako počne da vrda smjena,a on bi za vlast žrtvovao svju djecu uostalom čitav njegov politički angažman zasnovan je na izdajama i lažnom patriotizmu.Vučić se izlagao i sada nema kuda dalje nego glumi "Gandija".I on ako počne da vrda Čedo Jovanović je odavno pripremljen i spreman da riješi stvari,ali i Vučić bi žrtvovao svoju djecu za vlast!

ODGOVORITE
Name

Q za 005

04.12.2018 11:53

Nije samo Ceda nego i Jeremic

Name

Srdjan988

04.12.2018 11:00

Mi ne treba da ulazimo ni u NATO ni u EU. Sta ceno mi u NATO? Znate li vi koliko bi novca morali izdvajati za to clanstvo? Da nasi ljudi idu u Siriju sutra da ratuju protiv Asada i rusa za Americke interese, to hocete? EU se vec raspada, ulaskom tano desilo bi se da vi pola naroda pobjeglo odavde da rinta po svabiji. Narod koji bi ostao ziveo bi jos gore nego sada, jer vi se morali postovati eu standardi a plata brat bratu 500e. Bili bi jos veca sirotinja. Okrenimo se sebi razvijajmo domacu proizvodbju iz EU preuzeti ono sto valja a ne sve.

ODGOVORITE
Name

tako je kako je

04.12.2018 11:04

ovima da porucim sto su protiv nato...sta vi mozete blokirati,,mislite da ce vas ko pitati..Blokirajte siptare eno vucko vam kmeci vec danima a sipci uveli porez od 100 %..pa nemoze nista..Uostalom i polunormalnom je jasno da ulazak u nato donosi garanciju da vam djeca nece prolaziti ratne strahote kao prosle generacije,,ali naravno..to razumije normalan covjek

ODGOVORITE
Name

hm

06.12.2018 23:09

Mozda cemo ulaskom proci strahote kakve jos svijet nije vidjeo!?Ma Tito je mudriji bio! Sta ce nam onda investicije i sba blaga ovoga svijeta.Nije sam Nato gospodar ubitacnog oruzja.... daleko im avima kuca os nas. Nato bi na nasem pragu, sa nasom dijecom da ratuje a i oni drugi.

Name

Vidović

04.12.2018 11:08

Puno se zamajavamo tim Dodikovim pričama da je Srpska država i da je BiH neka državna zajednica. Šta je vama,ljudi? Sve ono što ima Srpska ima i svaki kanton u Federaciji...vladu, skupštinu, poslanike. Ako je Srpska država, onda je i Tuzlanski kanton država.

ODGOVORITE
Name

Re Vidovic

04.12.2018 12:01

Odavno sam govorio da je najveca podmetnuta laz Srbskom narodu ime Republika Srbska.Pod tom imenom baja laze o odrzava vlast daje on kao predcednik Republike i na tom zasnova svoju vlast i time lizi i farba narod RS je Entitet ali ako to kazes onda si izdajica itd itd.Zato to niko nesmije otvoreno reci .jer onda pada bajina vlast i teorija zavjere a istina je da je on niko i nista samo predcednik jednog i to manjeg entiteta.Eto to je istina a ulazeci i nsto i eu to bi sve vise dolazilo do izrazaja da on ipak nije glavni baja i da RS nije drzavs negobEntitet.Ali i mi to znamo samo nam zivjeti u zabludi draze al kad se otreznis ide mamurluk boli glava e tako ce i sa nama.Zivi bili pa vidjeli.

Name

Maka set

04.12.2018 11:09

Ulazak u NATO bi završio bilo kakve aspiracije komšiluka/susjedstva spram Bosne, a i unutrašnja sanjarenja. RS bi postala, a nadamo i svjesnija toga da je, banjalučki kanton

ODGOVORITE
Name

!?

06.12.2018 22:46

Nato se ne mijesa u konfliktne situacije svojih clanica,a ni unutrasnje peobleme neke clanice.

Name

HalkicAle

04.12.2018 11:31

Procitana vukova igra Federaciju hoce NATO a R S sankcije da vidimo srbovanje kad je guza gladna

ODGOVORITE
Name

Re Halkic Ale

04.12.2018 12:06

Evo Kosovo uvro Srboji takse 100"/, Srbija u Hsosu gibi oko 800 milipna evra trzista.To je uvaljeno i nama zbog Srbijebi nas iz RS.Evo zabranili ulaz i partizanovim kosarkasima mislim itd itd .KAKO TO MOGU PA MOGU ZATO STO JE NATO TSMO.A STA BI NAM TEK FEDERACIJA URADILA DA BUDE TAMO NATO .NEBI SMJELI PISNITI SAMO KMECATI KAO STO SRBIJA KMECI STA JOJ RADE NA KOSOVU.E PA NSRODE DO TEBE JE

Name

kola

04.12.2018 11:34

Baletan je ovo sve potpomogao.Hvala

ODGOVORITE
Name

stivenson pejzic

04.12.2018 18:14

misljenja sam da clanstvo u natu bih pruza jaku sigurnost i dobar prosperitet

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin SDS

04.12.2018 18:26

Vase investicije u vidu bombi i razaranja ovih prostora kao i Libije, Avganistana , Iraka mi se ne cine kao nesto dobronamjerno.

ODGOVORITE
Name

jojcrninato

04.12.2018 22:39

Dodo nato nas je bombardovao alo padnes pod njihov uticaj prodat si covjek za sitne pare. Nato nas gadjap i sad da im se pridruzujemo u nasoj zemlji neka idu u svoju pa nek mi kod njih udjemo eeee sipak to je da nam sve oduzmu sto valja i opeljugaju.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

05.12.2018 00:36

Nato je nas i mi smo nato-ovi. Jeb.s ruse i njihove tirane.

ODGOVORITE