ITA: Džoker s klupe, Milik, spasao Napoli u Bergamu!

Fudbaleri Napolija pobedili su Atalantu 2:1 (1:0) u Bergamu, u poslednjem meču 14. kola italijanske Serije A.  Napoli poveo "iz svlačionice", Milik "džoker"! Ekipa Karla Ančelotija teškom mukom do trijumfa u Bergamu.  Anćelotijev lični anđeo čuvar - Milik! Uveo ga u 82, pobedu mu doneo u 85. minutu. . .

Fudbal 03.12.2018 | 23:48
ITA: Džoker s klupe, Milik, spasao Napoli u Bergamu!
Gosti su poveli već u drugom minutu golom Fabijana Ruisa, ali je u desetom minutu drugog dela igre izjednačio Duvan Sapata.

Međutim, pet minuta pre kraja Napoliju važnu pobedu donosi rezervista Arkadijuš Milik, tri minuta pošto je ušao u igru umesto Drisa Mertensa.

Napoli je tako ostao na osam bodova zaostatka za liderom Kalča Juventusom, dok je povećao prednost ispred trećeplasiranog Intera na tri.

S druge strane, Atalanta je posle sjajne serije pobeda poražena drugo kolo u nizu, pa je 11. na tabeli sa 18 bodova, ali na samo tri od pozicije koja vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope.

U sledećem kolu Napoli dočekuje Fiorentinu, dok će Atalanta pobednički ritam pokušati da pronađe u Udinama.

Srpski reprezentativac Nikola Maksimović počeo je meč u startnoj postavi Napolija, ali ga je u 77. minutu zamenio Elseid Hisaj.

Namučio se Napoli, ali je ipak zabilježio vrijedan trijumf na teškom gostovanju u Bergamu, na zatvaranju 14. kola Serije A.

Uspjeli su fudbaleri Atalante da se vrate iz rezultatskog minusa, ali je pet minuta prije kraja "džoker" s klupe Arkadijuš Milik obradovao Karla Ančelotija.

ATALANTA - NAPOLI 1:2 (0:1)
/Zapata 56 - Ruiz 2, Milik 85/

Utakmica praktično nije ni počela, a na semaforu je već bilo 0:1.

U 77. sekundu Lorenco Insinje idealno je uposlio Fabijana Ruisa, koji ne propušta priliku da dovede Napoli u vođstvo već u ranoj fazi utakmice.

Nije bilo previše uzbuđenja do odlaska na odmor, a u nastavku domaćin je krenuo ofanzivnije, da bi takva igra bila nagrađena nakon samo desetak minuta.

Duvan Zapata našao se usamljen na petercu, te bez problema zatresao mrežu kluba čiji dres je nosio 40-ak puta od 2013. do 2015. godine.

Junak Napolija postao je Arkadijuš Milik, koji je gol za pobjedu postigao u 85. minutu.

Poljak je samo dva minuta prije pogotka na teren ušao umjesto Drisa Mertensa, te pogotkom omogućio Napolitancima da se vrate na "minus osam" u odnosu na Juventus.



Utisak je da u Italiji već godinama svi trče trku sa preponama, samo Stara dama lagano gazi čistom stazom. Atalanta je jedna od tih najtežih prepreka za sve koji žele da skinu Juve sa trona, pogotovo kada joj dođete na njeno bunjište, u uzavreli Bergamo. Osetili su to večeras Napolitanci koji su do tri boda stigli uz dosta sreće, te u 85. minutu utakmice: Atalanta - Napoli 1:2.  

Ključni potez povukao je Karlo Anćeloti u 82. minutu utakmice. Tada je rešio da iz igre izvuče iscrpljenogDrisa Mertensa i na teren pošalje klasičnog špica - Arkadijuša Milika, a Poljak mu uzvratio ekspresno. Nepuna tri minuta kasnije. Mario Rui je još jednom odigrao onu svoju alternativnu rolu, kada Napoli juri rezultat Portugalac se pretvara u super krilo, a kako to izgleda videli su evo i na Atleti Azuri stadionu. Divan centaršut, majstorski prijem Milika, u isto vreme beg od čuvara, a onda neodbranjiv šut. Maniri vrhunskog špica. I njegovi sedmi gol kao rezerviste ove sezone... 

Gol vredan celog plena, gol vredan vraćanja na minus osam u odnosu na Juve i to uoči Derbija Italije, koji možda mogao da zakuva trku u Kalču. 

Atalantina odbrana kardinalno je odreagovala već u prvom napadu Napolija i to je značajno uticalo na tok utakmice, odnosno otežalo domaćinu da igra onako kako je želeo. Ukratko, svi planovi pali su u vodu posle jednostavnog pasa Mertensa za Insinjea koji je izbacio kompletnu odbranu Atalante i to na sredini terena. Brzonogi Lorenco Insinje istrčao je poput ispaljenog metka, poslužio Fabijana Ruiza i spasa nije bilo - 0:1. 

Dugo se se Gasperinijevi izabranici mučili posle toga da dođu do svoje igre, da uspostave kontrolu i ozbiljnije napadnu. Izjednačujući pogodak stigao je međutim realativno brzo, početkom drugog dela i to uz dosta sreće. Rigoni je loše zahvatio jednu loptu u šesnaestercu, to je zapravo bio pokušaj voleja, ona se odbila na glavu Hateboru, a ovaj je spustio za Duvana Zapatu i  - 1:1.   

Napoli nije uspeo da izvrši pritisak, napadi su se smenjivali na obe strane, ali na kraju je odlučio taj "sitan" detalj zvani veći individualni kvalitet. Centaršut "u trepavicu" Marija Ruija i strašna reakcija, "vanbastenovska", od strane Arkadijuša Milika.    

Napoli do kraja godina ima solidan raspored i više nema prava kiks, pogotovo ne u Napulju. Slede mu domaćinstva Frozinoneu, SPAL-u i Bolonji, odnosno gostovanja Kaljariju i Interu. Juve će imati dosta težih zadataka. Prvo derbi sa Interom, pa gradski derbi s Torinom, onda Roma kod kuće, pa Bergamo i na kraju Sampdorija u Torinu. 

SERIJA A - 14. KOLO

Subota

SPAL - Empoli 2:2 (1:2)
/Kurtić 5, 66 - Kaputo 24, Krunić 43/

Fjorentina - Juventus 0:3 (0:1)
/Bentankur 31, Kjelini 69, Ronaldo 79pen/

Sampdorija - Bolonja 4:1 (3:1)
/Praet 10, Ramirez 41, Kvaljarela 25, 68 - Poli 17/

Nedelja

Milan - Parma 2:1 (0:0)
/Kutrone 55, Kesi 71 - Inglese 49/

Sasuolo - Udineze 0:0

Frozinone - Kaljari 1:1 (1:0)
/Kasata 14 - farijas 77/

Torino - Đenova 2:1 (2:1)
/Ansaldi 45+2, Beloti 45+5 penal - Kuame 36/

Kjevo - Lacio 1:1 (1:0)
/Pelisije 25 - Imobile 66/

Roma - Inter 2:2 (0:1)
/Under 51, Kolarov 74 penal - Keita Balde 37, Ikardi 66/

Ponedeljak

Atalanta - Napoli 1:1 (0:1)
/Zapata 56 - Fabijan Ruiz 2/

TABELA POSLIJE 14. KOLA: Juventus 40, Inter 32, Napoli 29, Milan 25, Lacio 24, Torino 21, Roma 20, Sasuolo 20, Parma 20, Sampdorija 19, Atalanta 18, Fiorentina 18, Kaljari 16, Đenova 15, SPAL 14, Udineze 13, Empoli 13, Bolonja 11, Frozinone 8, Kjevo 2*.

*NAPOMENA Italijanska federacija kaznila je Kjevo oduzimanjem tri boda.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar