Ubijeni robijaš blizak Oriću

Predrag Mitrović Pereca (49), koji je izrešetan 23. novembra ispred svoje kuće na Dušanovcu, bio je blizak saradnik člana kriminalne grupe iz Ljubovije Radeta Petrovića, koji je tokom ratnog perioda bio čovjek od povjerenja bivšem komandantu tzv. Armije RBiH Naseru Oriću.

Republika Srpska 03.12.2018 | 21:35
Ubijeni robijaš blizak Oriću
Kako saznajemo, Mitrović je blisko sarađivao s Radetom Petrovićem iz Ljubovije, visokorangiranim pripadnikom kriminalne grupe koju predvodi Nedeljko Brkić, a koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike na područje Evrope.

Dokle je sezao ovaj ortakluk postaće jasnije nakon nekoliko riječi o Petroviću. Naime, on je poznat kao učesnik u oružanim sukobima u Bosni i Hercegovini 1995. godine, kao bivši pripadnik diverzionog puka nekadašnje vojske Republike Srpske.

Takođe, šest godina kasnije učestvovao je u oružanim konfliktima u Makedoniji, kao pripadnik paravojne formacije koju je predvodio komandant Desetog diverzionog odreda Milorad – Miša Pelemiš.

Ratni drugovi

Prema informacijama koje je dobio Blic, nakon navedenog perioda Petrović je ostao u Makedoniji, gdje je za život zarađivao baveći se reketiranjem i raznim vidovima fizičkog obezbjeđivanja.

U međuvremenu je, tokom ratnih zbivanja, stekao niz povjerljivih saradnika. Naime, Petrović je, kao i njegov otac, bio lice od povjerenja Naseru Oriću, bivšem komadantu tzv. Armije RBiH u Srebrenici.

S tim u vezi, Petrović je sa ocem Sretenom, bivšim pripadnikom Vojske Republike Srpske, bio angažovan da pojedina lica srpske nacionalnosti, koji su bili potencijalni svjedoci u slučaju koji se vodio protiv Nasera Orića, natjera da promjene svoje iskaze kojima se Orić tereti za ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH. Zbog zastrašivanja svjedoka Sretena Petrovića je 2016. godine uhapsila agencija SIPA.

Takođe, postoje spekulacije da je mlađi Petrović sa Naserom Orićem bio uključen u krijumčarenje oružja i narkotika na međunarodnom nivou, a slobodno vrijeme su, između ostalog, često provodili u lovu na području Višegrada.

Ljubovija

I Petrovićev prijatelj i nedavno ubijeni Predrag Mitrović Pereca, kako je Blic već pisao, već gotovo deceniju povezivan je sa različitim kriminalnim strukturama koje djeluju na području Srbije i BiH. Inače, ubijeni Mitrović je mještanima u Ljuboviji bio poznat po tome što je držao popularni ugostiteljski objekat u tom mjestu. Ipak, vjeruje se da je kafana bila samo paravan za njegove kriminalne aktivnosti, od kojih je i zarađivao najviše novca. 

Ubijeni Pereca i Rade Petrović sarađivali su i sa Zoranom Kneževićem iz Ljubovije, koji se bavio falsifikovanjem novca i koji je i hapšen prilikom krijumčarenja falsifikata na području BiH. Mitrović je osuđivan zbog više krivičnih djela.

– Bio je osuđivan zbog nanošenja teških tjelesnih povreda, kao i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Takođe, protiv njega je podnijeto više krivičnih prijava – zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, nasilničkog ponašanja, nanošenja teških tjelesnih povreda i izazivanja opšte opasnosti – kaže izvor Blica”.

Sačekuša

Podsjećanja radi, Predrag Mitrović (49) je ubijen u prošlog petka oko 17 sati u Kolubarskoj ulici na Dušanovcu. Napadač ili napadači ispalili su više hitaca u njega iz vatrenog oružja i potom pobjegli.

Prema prvim informacijama, Mitrović je izlazio iz automobila kada ga je napadač sačekao i u njega ispalio više hitaca. Ubijeni je nosio nanogicu te je ubica znao njegovo kretanje, jer je Mitrovićevo napuštanje kuće bilo limitirano tokom odsluživanja jednogodišnje kazne kućnog zatvora uz elektronski nadzor, a za koju je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Sud BiH oslobodio Nasera Orića

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Nasera Orića, komandanta takozvane Armije RBiH u Srebrenici, i pripadnika vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima počinjene na području Srebrenice 1992.

U obrazloženju je Sud BiH naveo da nisu dokazani navodi optužnice. Presuda je ispred Suda BiH dočekana povicima “Alahu ekber”. Ispred suda se okupilo više desetina “poštovalaca” lika i djela Orića.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom vijeću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. ubili trojicu Srba.

Tužilac Miroslav Janjić je u završnoj riječi naglasio da odbrane optuženih nijednim dokazom nisu osporile ovaj stav Tužilaštva, te naveo da je precizirana optužnica zasnovana na iskazima većeg broja svjedoka, među kojima su očevici ovih počinjenih zločina.

(Srpskoinfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Trt

03.12.2018 20:47

I kazete prema pisanju Blica.. malo vadione nije lose..

ODGOVORITE
Name

re

03.12.2018 21:19

Ovo su glupisti...

Name

DOXA

03.12.2018 20:58

Naser vas dero u ratu i sad vas opet dere svaka njemu cast kad moze...

ODGOVORITE
Name

Jovica

04.12.2018 06:25

Jaci od drzave svaka im castl

ODGOVORITE
Name

Mk

04.12.2018 06:57

Koje drzave kada drzava vodi glavne poslove

Name

XXL

04.12.2018 09:01

KO UMIJE NJEMU DVIJE....

Name

Dario

04.12.2018 06:48

ORIC JE ZA VRIJEME RATA A I DANAS RADI ZA AMERICKU AGENCIJU CIA I NIKAD NECE BITI OSUDJEN NI ZA JEDNO DIJELO.

ODGOVORITE
Name

RE

04.12.2018 13:54

Sve sam kriminalac do kriminalca. Petrovic otac i sin, Oric, Mitrovic i... Ej jadna li si drzavo, kad su u tebi jaci kriminalci od zakona. Jos sto je gore, oni su i vlast i zakon, jos ih nazivaju uspjesnim biznismenima. Gdje je policija vlast i sudstvo, da ove i ovakve pociste sa zemlje i oslobode napaceni narod. Ne, oni su narodni heroji, uspjesni privatnici i veliki srbi.! Drzavo jadna li si i bjedna li si!!!!

Name

Nenad Bratunac

05.12.2018 15:54

To su čiste izmišljotine od strane Blica!Rade Petrović je tokom rata izgubio majku i mnogobrojnu familiju,stupijo je u u vojsku i branijo Srpski narod sa svojih 16godina tokom ratovanja zadobijo je 17 rana on je Srpski Obilić!Pa zar treba da pljujemo Obiliće a Nagrađujemo Brankoviće

ODGOVORITE
Name

Nenad Bratunac

05.12.2018 16:11

Optuživati Radeta Petrovića kako Blic navodi da je,,Visokorangirani pripadnik kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike na područje Evrope,,Je ozbiljna optužba koja nije tačna i ne postoji čakni indicija a kamoli dokaz!Je ozbiljan članak za pokretanje tužbe protiv :Autora teksta,kuće Blic i odgovornog,glavnog urednika

ODGOVORITE
Name

Lazar

05.12.2018 17:15

U svakoj normalnoj državi bi odgovoran za ovaj tekst odgovarao i pred sudom i pred narodom za gnusno iznosenje laži o takvom jednom čoveku Radetu. A ima Boga, ima i suda,a ima jos i čestitog naroda.

ODGOVORITE