Uli Henes pod baražnom paljbom!

Kraj ere Kajzerovog naslednika! Prvi čovek Bajerna jedva je preživeo godišnju skupštinu, a ataci na njegov lik i delo nastavljaju da stižu sa svih strana, čak i od prijatelja i bivših saigrača - Brajtnera, Mateusa, Hamana. . .

Fudbal 05.12.2018 | 00:00
Uli Henes pod baražnom paljbom!
Era Ulija Henesa u Bajernu je očigledno gotova, tvde nemački mediji! U tome se slažu svi, od navijača, preko legendi kluba do akcionara.

Legendarni fudbaler je na nedavnoj godišnjoj skupštini ostao zabezeknut jer se situacija okrenula za 180 stepeni u bukvalno nekoliko dana. Dugogodišnja dominacija tima u Bundesligi nije ga pokrila ovaj put, a narod Bavarske očekuje svežu krv i promene. Nekadašnji napadač Bajerna i reperezentacije Nemačke, iako nije još u ozbiljnoj starosti, pošto mu je 66 godina, zreo je za skidanje sa funkcije koju je do sada držao gvozdenom rukom od 2009. godine.

Sve je krenulo naopako na godišnjoj skupštini u petak kada se prvi put začulo da je dosta njegove strahovlade. "Šta je ovo, ko kontroliše klub? Je l' ovo sve šou jedne osobe", upitao se advokat Johanes Bahmajer za govornicom pred 1.682 člana skupštine Bajerna. A kada je Henes odbio da odgovori, Bahmajer mu je samo kratko rekao "Ako želiš da ćutiš, pređi u filozofe!"

I ta uvreda, tako tačno i u pravo vreme pogođenja kao da je pokrenula lavinu, dobivši odjek odmah u publici odakle je prvo spontano, pa gotovo jednoglasno počelo da se čuje "Kukavice, lažovu!" Naravno, sve upućeno sada očigledno omraženomi i krajnje zbunjenom Ulrihu Henesu.

"Nikada tako nešto nisam doživeo!", požalio se čovek kojem su članovi Bajerna pre samo tri godine čak oprostili i to što je bio u zatvoru zbog utaje poreza,
"Nadam se da će se to promeniti, inače to više nije moj Bajern! Ja takvo ponašanje ne mogu da prihvatim. Mirno ću posmatrati šta se dešava i dobro ću razmisliti šta dalje"

Ali sve ima svoj kraj, pa čak i nemačko strpljenje. Kad je biran prvi put, 2009. nakon Franca Bekenbauera dobio je čak 99,2 posto glasova tri godine kasnije 97,1, a nakon povratka iz zatvora čak 98,5! I to u zemlji gde je utaja poreza teška sramota. Nemci, tačnije Bavarci su tada zažmurili na njegov greh, ali na to što postaje kabadahija u fotelji, koja je čak zabranila svom sada već bivšem prijatelju i takođe legendarbnom fudbaleru, članu generacije svetskih šampiona iz 1974, Paulu Brajtneru da sedi u VIP loži zato što je dobronamerno skrenuo pažnju na loš razvoj situacije u klubu. Zaboravio je da Bajern nije njegova prćija, nego narodna, a nemački folk tako nešto ne prašta.

"Henes je izgubio kompas. Kada se zakačite sa čovekom kao što je Paul Brajtenr, odete do njega i porazgovarate iza zatvorenih vrata, a ne ovako, javno ga ponižavate. Za celu sadašnju situaciju u klubu zaslužni su Rumenige i on. Moraju se dobro pogledati u ogledalo, jer sve što pričaju je da su bezgrešni, a to me plaši", jasan je Ditmar Haman.

Protiv Henesa glas je digao i Lotar Mateus, pre svega zbog Ulijevog prostačkog pominjanja Huana Bernata na konferenicji za medije kada je prvo pretio svima da ne stavljaju njegove fudbalere u usta, a onda je počeo da pljuje po momku koji više nije ni član kluba.

"Ti udarci ispod pojasa ne priliče klubu kao što je Bajern. Mnogo je Uli uradio za klub, ali bolje mu je malo da se povuče iz javnosti, zatvori gubicu i ćuti. Jer ovako ne ide, samo se zakopava sve dublje."

Mandat Ulriha Ulija Henesa traje do novembra 2019, a kao mogući naslednik najviše se pominje bivši golman, Oliver Kan koji se za sada drži podalje od cele ove situacije, pošto mu nikako ne bi išlo naruku da ga svrstaju bilo gde.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar