Greške sudija su preskupe! VAR u LŠ od 1/8-finala!

Video tehnologija (VAR) biće postavljena već od ove sezone na utakmicama osmine finala Lige šampiona, javlja Skaj Sport.  Promena pravila na pola LŠ: Već se uvodi VAR! Oni koji su se žalili na suđenje u Ligi šampiona sada će imati dodatnu sigurnost.

Fudbal 05.12.2018 | 11:00
Greške sudija su preskupe! VAR u LŠ od 1/8-finala!
Iako je objavljeno da će sledeće sezone VAR biti uveden u elitno takmičenje, Evropska fudbalska unija (UEFA) odlučila je da ga ranije koristi zbog čestih grešaka sudija.

Ugledni Skaj ističe da će uskoro sve biti ozvaničeno, jer se VAR dobro pokazao na Mundijalu u Rusiji, ali u najjačim nacionalnim ligama.

VAR postoji u nemačkoj Bundesligi, španskoj LaLigi i italijanskoj Seriji A, ali i u još nekim ligama Evrope, dok će u engleskoj Premijer ligi biti od naredne sezone.

UEFA je u septembru saopštila da će VAR tehnologija biti na snazi u najjačem takmičenju od naredne sezone 2019/2020, ali je iz za sada neobjašnjenih razloga promenila odluku i ovaj novitet će se na mečevima Lige šampiona koristiti već od februara.

Iz evropske "kuće fudbala" je saopšteno da je tokom prethodnih meseci VAR tehnologija uspešno testirana, tako da ranije nego što je najavljeno stiže u elitno takmičenje.

"Spremni smo da koristimo VAR ranije nego što je planirano pošto smo dobili potvrde da će to biti dobro za naše takmičenje. To će izuzetno pomoći arbitrima i smanjiti broj grešaka na utakmicama", naveo je predsednik tog tela Aleksandar Čeferin.

Moguće da su greške arbitara na mečevima Lige šampiona ubrzale ovakvu odluku, tako da će oni koji su se žalili - već od nokaut faze imati i ovakvu vrstu sigurnosti od grešaka sudija.

Iz UEFA je takođe saopšteno da će se VAR tehnologija primenjivati i u finalu Lige Evrope 2019. godine, završnom turniru Lige nacija (Portugal 2019) i završnom turniru Evropskog prvenstva za mlade 2019. u Italiji.

VAR tehnologiju od ranije koriste Italijani i Nemci, od ove sezone Francuzi i Španci, dok će od naredne godine biti korištena i u Premijer ligi.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar