Bregzit: Četiri moguća scenarija

Nakon što su evropski čelnici prihvatili sporazum o razvodu s Britanijom, sva pažnja usmjerena je na britanski parlament koji će o tom dogovoru glasati 11. decembra.

Svijet 02.12.2018 | 11:57
Bregzit: Četiri moguća scenarija
Pošto je parlamentarna aritmetika čvrsto protiv premijerke Tereze Mej, mnogi vjeruju da uopšte nije pitanje hoće li sporazum proći nego s kolikom će razlikom propasti.

Evropski zvaničnici kažu da se o sporazumu neće ponovo pregovarati, ali dio analitičara nije uvjeren u to i smatraju da će oni učiniti sve što mogu da spriječe neuredan brexit.

Ovo su neki od mogućih scenarija u idućim nedjeljama i mjesecima:

Mirno more

Britanski parlament podupire sporazum i političku deklaraciju o budućim odnosima Britanije i EU-a.

Evropski parlament ratifikuje tekst i sve je na svome mjestu za miran izlazak Britanije iz Unije 29. marta iduće godine.

Osim preoptimističnog predsjednika Evropske komisije, gotovo nitko drugi ne vjeruje u ovakav rasplet.

Burna plovidba

Britanski parlament odbija sporazum, ali tijesno. Mej se vraća u Brisel kako bi ishodila manje ustupke i vraća se u parlament na drugo glasanje.

Ovo bi moglo proći, smatraju analitičari, ako poraz Tereze Mej u britanskom parlamentu ne bude prevelik.

Izgubi li Mej za 30 ili 40 glasova, vjerojatno više neće imati stvari pod svojom kontrolom.

Uz to, Brisel je jasno dao do znanja da se temeljne odredbe sporazuma ne mogu mijenjati, što znači kako bi eventualne promjene samo bile kozmetičke.

Pobuna

Ako parlament uvjerljivo odbaci sporazum, u pitanje dolazi i opstanak Tereze Mej i njene vlade. Britanija će biti na korak od prijevremenih izbora.

Takav rasplet mogao bi ojačati poziciju onih, a nije ih malo, koji zagovaraju novi referendum o brexitu.

Postoji mogućnost i da će London, kako bi izbjegao neuredan brexit, zatražiti produženje prelaznog razdoblja aktiviranog člankom 50.

Time bi se dobilo na vremenu za rješavanje domaćih političkih problema, na primjer za nove izbore ili novi referendum i pronađe obostrano prihvatljiv put naprijed.

Nekoliko protivnika sporazuma o brexitu smatra da ima i drugih opcija, od niza mini-sporazuma kojima bi se regulisala ključna područja poput vazdušnog saobraćaja do privremenog članstva u Evropskom ekonomskom području (EEA) uz druge nečlanice EU, poput Norveške.

Međutim, za bilo koji od takvih sporazuma treba vremena. Neki evroskeptici stoga sugerišu odgodu brexita, a da se o svemu ovome može i nakon njega.

Potop

Najgori je scenarij neregulirani brexit 29. marta. Idućeg će dana za Britaniju prestati vrijediti sva evropska pravila i zemlja će ispasti iz svih zajedničkih aranžmana, poput zajedničkih pravila o vazdušnom saobraćaju ili trgovinskih sporazuma s trećim zemljama.

Poslovi će patiti zbog administrativnog haosa, a ljudi zbog gužvi na britanskim granicama, uključujući i onu najosjetljiviju između Irske i Sjeverne Irske. Napori da ta granica ostane otvorena u srcu su napora pregovora o brexitu.

Izazvalo bi to nesigurnost za britanske državljane koji žive u EU i obrnuto.

Evroskeptici, međutim, kažu da je to dio "kampanje straha" kako bi se ljude uvjerilo da podrže sporazum.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zapad je puko

02.12.2018 10:59

Dragi Jugosloveni osvijestite se

ODGOVORITE
Name

Balkanac

02.12.2018 17:33

Nemoze se to tako lahko otjepiti bez rata....spremni smo ginuti za cjelovitost Eu .....

ODGOVORITE
Name

Rr

02.12.2018 18:16

Polako polako znaju Englezi šta rade, vide oni šta se radi u Evropi nisu oni badava ostavili svoju funtu

ODGOVORITE