Murinjo: Mogu i ja da stojim na golu kao De Hea!

Felaini nije Maradona, Aleksis završio godinu! Portugalac raspoložen posle plasman u osminu finala Lige šampiona.

Fudbal 01.12.2018 | 08:45
Murinjo: Mogu i ja da stojim na golu kao De Hea!
Žoze Murinjo je još jednom uspeo da se izvuče. Golom u nadoknadi vremena protiv Jang Bojsa je uveo Mančester Junajted u osminu finala Lige šampiona i burnom reakcijom prilikom slavlja pokazao koliko mu je bitno.

Portugalac je jedva dočekao da odgovori dužebrižnicima i da likuje zbog pobede. Sada ga čeka gostovanje Sautemptonu koji je u krizi. Pobeda u nadoknadi vremena je podigla moral u ekipi. Za kojiMurinjo tvrdi da je uvek na visokom nivou.  

“Niko ne može da se žali na naš mentalitet, želju i motiv. Ne vidim da su neki timovi u zemlji i inostranstvu pobedili toliko mečeva u nakdoknadi vremena kao mi. Samo u Ligi šampiona smo osvojili četiri boda u nadoknadi vremena. Takođe i u Premijer ligi protiv Bornmuta, Njukasla i ne možemo da se žalimo na taj segment igre. Stalno se prisetim gola koji smo primili prptiv Čelsija i koji nismo zaslužili. Isto tako su i dati golovi u nadoknadi vremena posebni i donose samopouzdanje”, rekao je Murinjo.

Zašto se Mančester Junajtedu dešavaju oscilacije?

“Zavisi. Osećam da u nekim utakmicama počnemo bez dovoljno intenziteta. Bez emocija i agresije kakve želim od mog tima. Ali u nekim slučajevima, krenemo na taj način. Tako je bilo protiv Jang Bojsa i tada sam imao osećaj da ćemo posle 10 minuta voditi 2:0. Ali nekada vam nedostaje efikasnost. Nismo koristili šanse, a rani gol u ovakvim mečevima potpuno menja tok utakmice. Jang Bojsi se ne bi branili onako kako su se branili ceo meč da su posle 10 minuta gubili 0:2. Dakle, nekada je u pitanju pristup, a nekada efikasnost. To je ponekad zbunjujuće jer sav naš rad se zasniva na jakom startu i agresivnosti od poečtka meča”.  

Da li osam utakmica u decembru mogu da preokrenu sezonu?

“Da, rekao sam to i pred Kristal Palasa jer je po meni to bio početak tog perioda iako je bio novembar. Izgubili smo tada dva boda koja sada moramo da nakdonadimo. Imaćemo i meč Lige šampiona, s tim što će to biti drugačiji meč Lige šampiona pa možemo da se fokusriamo na Premijer ligu. Želimo da popravimo poziciju na tabeli, da smanjimo zaostatak u odnosu na vodeću četvorku i da osetimo miris tih pozicija. Ali i svima ostalima će biti potrebni bodovi , tako da ne idemo u Sautempton kao da je pobeda potrebna samo nama. Svi imaju motiv i neće nam biti lako”.

Murinjo je potvrdio da bi protiv Sautemptonu mogao da debituje novajlija Dalot koji je letos došao iz Porta.

“Spreman je. Imao je povredu, operaciju, ona drugu povredu u rerezentaciji kada je trebalo da zaigra za nas… Sada je u treningu već dve nedelje i mislimo da je spreman da zaigra”.

Zasmetale su mu ocene posle Jang Bojsa da je David de Hea spasao Mančester Junajtedom sjajanom odbranom na 0:0.

“I ja mogu da stojim na golu i dodajem loptu kao David. Svejedno da li branimo ja ili David kada imamo nula odbrana i nula šuteva u okvir gola. Zato ne pričajte kako je to bila čudesna De Heina partija. Bila je to partija bez ocene u kojoj je imao samo jednu vrhunsku odbranu kakve najbolji golmani sveta prave. Ni protiv Kristal Palasa nije pipnuo loptu. Ali kada treba da pipne loptu, onda je najbolji na svetu. Naravno da želi da ostane, naravno da i ja želim da ostane. Jer, on je igrač potrebnog nivoa za Mančester Junajted. Potrebni su nam najbolji na svetu da bismo bili pravi Mančester junajted. A De Hea je jedan od njih. Svi želimo da ostane, a njegov menadžer nije onaj tip manipulatora kao ostali agenti. Sada je na klubu i igraču da dogovore uslove ugovora. Imamo osećaj da će se to sve dobro završiti”.

Dotakao se i junaka pobede protiv Jang Bojsa – Maruana Felainija.

“Mislim da sada dobija priznanje koje je ranije zaslužio. Dok ja nisam došao, ljudi mu nisu davali zasluge koje su mu pripadale. Svi znamo da on nije Maradona. Ali svi znamo ko je Maruan i šta on može. Prošle sezone, a pogotovo ove sezone, radi neke stvari koje napadači ne mogu da odrade. A to je postizanje važnih golova.  Poznajem ga jako dobro i znam šta je u stanju da uradi i na kojim pozicijama može da igra. Ove sezone ste ga gladali kao trećeg štopera protiv Barnlija, ali i kao napadača u mnogim situacijama. Gledali ste ga i kao “osmicu” što je pozicija u kojoj se najbolje oseća. Podjednako nam je bitan u oba šesnaesterca”.

Najavio je i dužu pauzu za Aleksisa Sančeza.

“Nismo još uradili sve preglede. On je iskusan igrač i zna kakva vrsta povrede je u pitanju. Po mom iskustvu, način na koji se desila povreda i vrisak koji sam tada čuo, govore da ga čeka duga pauza. To nije ona lagana mišićna povreda posle koje je igrač spreman za desetak dana. Aleksis i ja osećamo da je u pitanju agresivniji stepen povrede. Ne bih da nešto tvrdim, ali čini mi se da Sančez neće više igrati ove godine”.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar