Milanu Kneževiću određen pritvor

Viši sud u Podgorici je nakon hapšenja poslanika Nebojše Medojevića iz Demokratskog fronta, naveo da je uvažio je žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i odredio pritvor Medojeviću i Milanu Kneževiću zbog odbijanja da svedoče u predmetima ovog tužilaštva.

Region 30.11.2018 | 11:33
Milanu Kneževiću određen pritvor
Na sajtu Suda objavljeno je da su oni odbili da svedoče i nakon što su bili novčano kažnjeni rešenjima vanraspravnog krivičnog veća Višeg suda.

- Zatvor traje dok svedoci K. M. i N. M. pristanu da svedoče ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva meseca računajući od dana i časa lišenja slobode - navodi se u saopštenju Višeg suda.

Medojević je uhapšen protekle noći, nakon sednice Skupštine Crne Gore i nalazi se u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, a Knežević u parlamentu.

Knežević je sinoć rekao da je Medojević kukavički, brutalno, protivustavno i protivzakonito uhapšen rešenjem predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Rekao je da je Savić doneo odluku koja će ostati zapamćena u analima crnogorskog i svetskog pravosuđa na način da je Nebojša Medojević kao svedok stavljen, a ne poslat u zatvor.

On je istakao i da nema nameru da se dobrovoljno preda.

- Isto je bilo planirano i za mene, ja sam zbog nekih dodatnih konsultacija ostao pet do 10 minuta duže u Skupštini i dok razgovaram s vama ispred se nalaze marice koje žele da postupe po nalogu Borisa Savića. I ranije sam saopštio da nemam najmeru da se dobrovoljno predam i zajedno ću sa kolegama, poslanicima DF ostati u Skupštini Crne Gore do daljnjeg i na taj način da demonstriram i principijelnost i naš snažan odnos i stav da je u ovom trenutku napadnuta Skupština Crne Gore, poslanici Crne Gore, Ustav Crne Gore, a najmanje Nebojša Medojević i ja - rekao je on.

Inače, Knežević i njegov kolega Andrija Mandić iz Demokratskog fronta su optuženi i da su učestvovali u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Poslanici DF su na jučerašnjoj sednici bili protiv Rezolucije kojom su odluke Podgoričke skupštine iz 1918. proglašene ništavnim.

Inače, danas je trebalo da se održi ročište u slučaju "državni udar", ali je ono odloženo.

Sudija Suzana Mugoša je kazala da se današnji pretres neže održati, a naredna ročišta su zakazana za 6. decembar, 7. decembar, 12. decembar, 13. decembar 14. decembar, 19. decembar, 20. decembar, 21. decembar, 26. decembar 27. decembar i 28. decembar svi sa početkom u 9 časova.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

(Blic/Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

30.11.2018 22:03

Slusao sam u Skupstinu Crne Gore govor Nebojise Medojevica. To je ono sto svaki posten covjek zeli da cuje. Bravo Medojevicu i sloboda za Medojevica.

ODGOVORITE
Name

Re

01.12.2018 17:22

Nelupetaj majketi cuj to je ono sto svak zeli cuti.

Name

Рашо

02.12.2018 18:16

Многи ту нежеле истину да чују,а онда пошто су власт могу да раде шта хоће. Слобода за Медојевића и Кнежевића

ODGOVORITE