SP - "Orlovi" u Izraelu: Krenuće jako, ali spremni smo!

Dragan Milosavljević uveren u pobedu i plasman na Mundobasket, a priželjkuje da "iskoči" neki od mlađih i manje afirmisanih reprezentativaca.

Košarka 30.11.2018 | 08:15
SP - "Orlovi" u Izraelu: Krenuće jako, ali spremni smo!
Reprezentacija Srbije retko je blistala u kvalifikacijama za Svetski kup 2019, ali uprkos brojnim problemima, uglavnom objektivne prirode, ima priliku da tri kola pre kraja praktično obezbedi plasman na veliko takmičenje.

"Orlovi" će u slučaju trijumfa nad Izraelom u Tel Avivu (petak, 13.00) imati tri pobede više od glavnog konkurenta za treće mesto u grupi L, što bi bila prednost koju je gotovo nemoguće ispustiti.

Znaju to svi u taboru aktuelnog svetskog, olimpijskog i evropskog vicešampiona i rešeni su da već sada otklone najveći deo dilema oko odlaska u Kinu, narednog leta.

"Sigurno smo kvalitetnija ekipa, ali igramo u Izraelu, gde znamo da nas očekuje tvrd meč i da će sigurno uraditi sve da nas dobiju", rekao je novinarima Dragan Milosavljević pred polazak na put.

Iskusni bek ističe da je 12 igrača koji će nastupiti u petak spremno da pruži maksimum na terenu.

"Svi se osećamo dobro, u formi smo, dobra je i atmosfera u ekipi, tako da idemo da se borimo za jako važnu pobedu. Njom ćemo se možda i plasirati na Svetsko prvenstvo, ili makar prići korak bliže".

Milosavljević je uz Branka Lazića jedini koji je igrao za Srbiju na poslednjem Eurobasketu, kada je osvojena srebrna medalja. Iz aktuelnog sastava su se na pobednička postolja od 2014. do 2016. penjali Miroslav Raduljica, Stefan Birčević i Marko Simonović. Logično je da se od njih ovom prilikom najviše očekuje, ali...

"Bilo bi lepo da ova utakmica 'izbaci' i nekog novog igrača, da se afirmiše neko od mlađih. Momci su talentovani, imaju kvalitet", kaže Milosavljević o Ognjenu Dobriću, Stefanu Penu, Iliji Đokoviću, Nikoli Jovanoviću...

Malo vremena za pripreme i potreba za ponovnim uigravanjem je nešto što se već podrazumeva u ovom formatu kvalifikacija i na šta su "orlovi" već navikli.

Konkretno, Milosavljević se posle propuštenih mečeva u novembru i februaru, kada nije mogao da se odazove zbog obaveza u tadašnjem evroligašu, Unikahi, vratio u nacionalni tim u junu.

SPREMNE JOŠ ČETIRI VIZE

Osim domaćina Kine, na Mundobasketu će sigurno igrati Grčka, Nemačka, Češka, Litvanija, Tunis i Nigerija. Pobedama u četvrtak ili petak mogu da se definitivno plasiraju i Francuska, Španija, SAD i Australija.

Potom je igrao u septembru i sada je opet tu, ali u odnosu na poslednji "prozor" nema Bogdanovića, Bjelice, Nedovića, Lučića, Jovića...

"Svi dođemo u reprezentaciju iz različitih sistema i treba da se uigramo u tri dana. Nije nam lako, ali nije ni drugim reprezentacijama. Videćemo... Daćemo sve od sebe da dođemo do pobede", opet je naglasio nekadašnji kapiten Partizana.

Izraelci su u septembru nesrećno poraženi od Gruzije na svom parketu i od Nemačke u gostima. U oba meča imali su pobedu "u džepu", a za razliku od nas, ovo im je poslednja šansa za ostanak u trci ka Dalekom istoku.

Milosavljević se prisetio gostovanja u Tel Avivu pred Eurobasket 2015, kada su Izrael i Srbija odigrali dve kontrolne utakmice.

"Očekuje nas sigurno vruća atmosfera. I pre tri godine smo tamo igrali tvrde i teške utakmice. Oni će sada sigurno ući još jače, jer im je utakmica od velikog značaja, ali spremni smo na to".

PAROVI 9. KOLA (petak):

Izrael - Srbija 13.00
Estonija - Gruzija 18.00
Grčka - Nemačka 18.00

Tabela: GRČKA 8-0, NEMAČKA 8-0, Srbija 5-3, Gruzija 3-5, Izrael 3-5, Estonija 2-6.

Preostale utakmice: Gruzija - Izrael, Nemačka - Estonija, Srbija - Grčka (3. decembra), Izrael - Nemačka, Estonija - Srbija, Grčka - Gruzija (21. februara), Nemačka - Grčka, Srbija - Izrael, Gruzija - Estonija.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar