Banka odobrila greškom zajam

- Siromašna Centralnoafrička Republika osvojila je neočekivani dobitak, bar na papiru.

Svijet 29.11.2018 | 11:21
Banka odobrila greškom zajam
Ruska državna VTB banka objavila je da je toj zemlji odobrila zajam od 12 milijardi dolara, ali je kasnije iz banke saopšteno da je po sredi greška i da takvog zajma nema.

Kredit se spominje u kvartalnom finansijskom izvještaju VTB-a koji je objavila ruska centralna banka, prenosi Rojters.

Naime, u izvještaju je data tabela sa finansijskim potraživanjima koje VTB grupa ima u desetinama zemalja od 1. oktobra ove godine, gdje je, između ostalih, navedena i Centralnoafrička Republika sa sumom od 801,9 milijardi rubalja (12 milijardi dolara).

Taj iznos je za preko šest puta veći od ukupne godišnje ekonomske proizvodnje te zemlje. Na pitanje Rojtersa vezano za taj podatak, iz VTB banke su rekli da takav zajam ovoj bivšoj francuskoj koloniji u stvarnosti ne postoji.

“VTB banka nema izloženost u tolikom obimu prema Centralnoafričkoj Republici. Najvjerovatnije je da je ovdje došlo do operativne greške u sistemu, kada su zemlje kodirane”, naveo je ruski zajmodavac u odgovoru poslatom britanskoj agenciji.

(Nezavisne)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ministar

29.11.2018 10:27

Ova vijest najbolje govori o nasem mentalitetu. Kod nas se na kredit gleda kao na dobitak. Kada rate dodju na naplatu onda je banka lopov. Kredit nije nista vise do omca oko vrata a pogotovo kada se profucka kao na balkanu.

ODGOVORITE