LŠ: Zvezda pod Vezuvom želi novi evropski skalp!

Fudbaleri Crvene zvezde nalazi se pred velikim ispitom, pošto će se od 21 sat sastati sa Napolijem u petom kolu Lige šampiona.

Fudbal 28.11.2018 | 17:45
LŠ: Zvezda pod Vezuvom želi novi evropski skalp!
Šampion Srbije u Italiju je otputovao bez mnogih igrača i ovaj meč biće iz više aspekata važan za klub iz Ljutice Bogdana.

Pobedom nad Liverpulom u prethodnoj rundi elitnog fudbalskog takmičenja crveno-belima se otvorio put ka proleću, odnosno nokaut fazi u Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

Mnogima je ovakav ishod bio nemoguće pre početka grupne faze jer je Zvezda ušla u grupu “smrti” sa vicešampionom Evrope (Liverpul), glavnim kandidatom za titulu (PSŽ) i dugogodišnjem učesnikom LŠ (Napoli). 

Međutim, posle četiri odigrana kola situacija je takva da crveno-belima niko ne može da uzme nadu – nadu u plasman dalje i uspeh koji bi se teško opisao rečima.

Kada je reč o igrama Crvene zvezde u grupi Lige šampiona, najveći utisak je da šampion Srbije igra iznad granica mogućnosti u Beogradu, dok na gostovanju izgubi kompas.

Zbog toga će najvažnije na ovom susretu biti da tako ne bude, da se to preveliko poštovanje protivnika izgubi i da Zvezda pokuša da ostvari još jedan ogroman uspeh.

To bi bilo veoma teško i u punom sastavu, a kamoli u “osakaćenom”. Poznato je da su crveno-beli u Napulj otišli bez četiri standardna igrača i da su još neki roviti.

Vujadin Savić, Filip Stojković, Goran Čaušić i Ričmond Boaći nedostajaće klubu iz Ljutice Bogdana u italijanskog gradu, i igrači koji budu bili u sastavu potrudiće se da se njihovo odsustvo ne oseti.

Tu se pre svega misli na zadnju liniju, pošto Čaušić i Boaći nisu toliko važni u odnosu na Savića i Stojkovića, koji su uz Borjana, Rodića i Degeneka oslonac tima. Njih će u startnim postavama zameniti Srđan Babić i Marko Gobeljić, koji će imati šansu da pokažu da im je mesto u jedanaest.

Ispred odbrane najverovatnije će delovati Nenad Krstičić i Branko Jovičić. Krstičić je takođe bio pod znakom pitanja, ali je uspeo da se oporavi i biće u startnoj postavi u Napulju.

Slavoljub Srnić se pokazao kao odličan protiv Liverpula u Beogradu i delovaće po desnom boku. Njegov zadatak biće i defanzivan, da pomogne Gobeljiću sa Insinjeom i drugim ofanzivnim igračima Napolija.

El Fardu Ben trebalo bi da bude odmah iza napadača, dok će Marko Marin biti po levoj strani. Moguće je da dođe i do zamene, Ben levo – Marin sredina, međutim izglednije je da Nemac igra levo.

Ben iza napadača – upravo je ta pozicija pod najvećim znakom pitanja. Odnosno, možda i nije, ali je verovatno najslabije pokrivena. Boaći povređen, Pavkov dosta rovit, Joveljić veoma mlad i mesto u prvom timu bi trebalo da uzme Nikola Stojiljković.

Pojavile su se spekulucaije da bi 19-godišnji Joveljić mogao da bude u prvih 11, međutim trener Vladan Milojević verovatno će se odlučiti za iskusnijeg Stojiljkovića.

Jasno je da Zvezdin napadač nema najbolju sezonu do sada, da je dosta puta kritikovan od strane navijača za neke slabe partije, ali ovo je verovatno prava prilika da pokaže šta ume.

Neće mu biti nimalo lako sa odličnim štoperima Napolija, međutim nije bilo ni Pavkovu, pa je iskoristio momentum i zauvek ispisao stranice Zvezdine istorije.

Kada je reč o sastavu Napolija nema sumnje da će ovoga puta Karlo Ančeloti izvesti najjači sastav. To slučaj nije bio u Beogradu, kada su dve ekipe podelile bodove, međutim ovoga puta je primoran.

Legendarni italijanski stručnjak izjavio je da ovaj meč neće biti odlučujući, međutim svima je jasno da su ekipi Napulja neophodna tri boda protiv realno slabijeg protivnika na papiru.

Zbog toga se očekuje da startnih jedanaest Napolija izgleda ovako: Ospina – Rui, Albiol, Kulibali, Hisaj – Zjelinski, Hamšik, Alan – Kaljehon, Insinje, Mertens.

Postoji šansa da se u startnoj postavi italijanskog kluba nađe i srpski fudbaler Nikola Maksimović, koji je sezonu 2012/2013 proveo u dresu Crvene zvezde.

Svima je jasno ko je favorit, međutim apetiti kluba iz Ljutice Bogdana su porasli posle meča sa Liverpulom gde je Zvezda pokazala da može da igra. U tekstu nismo spomenuli važan faktor – navijače.

Crveno-beli nisu mogli da imaju organizovano navijače u Parizu i Liverpulu zbog kazne u UEFA, ali u Napulju će to moći. Očekuje se više od 5.000 “delija” u italijanskog gradu i oni bi mogli da igraju veoma važnu ulogu.

Zveda je potpuno druga ekipa kada ima glasnu podršku sa tribina i uz navijače je uzela bod Napoliju i pobedila “Redse”. Sa njima je sve moguće.

Potencijalni sastavi dva tima:

Zvezda: Borjan – Rodić, Degenek, Babić, Gobeljić – Krstičić, Jovićić – Ben, Marin, Srnić – Stojiljković.

Napoli: Ospina – Hisaj, Kulibali, Albiol, Rui – Hamšik, Zjelinski, Alan – Insinje, Kaljehon, Mertens.

Liga šampiona, peto kolo, grupa C:

21.00 Napoli – Crvena zvezda
21.00 Pari Sen Žermen – Liverpul

Tabela, grupa C:

1. Liverpul 4 2 0 2 7:5 6 
2. Napoli 4 1 3 0 4:3 6 
3. PSŽ 4 1 2 1 11:7 5 
4. Crvena zvezda 4 1 1 2 3:10 4

Liga šampion, šesto, poslednje kolo:

11.12.

21.00 Crvena zvezda – Pari Sen Žermen
21.00 Liverpul – Napoli

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar